Det började redan i slutet av 60-talet. Stockholmsbandet Bamboo fick visserligen inga skivsuccéer och ingen utanför huvudstaden visste något om dem — men inom musikkretsar snackades det mycket om sångaren, en kille med en röst som sopade dom flesta andra popsvenskar under mattan!
Den killen hette Mikael Rickfors. Idag är han 37 år (38 i december) och en av våra riktigt stora rockartister.
Men det är en människa fjärran från den glittriga bilden vi vant oss vid vad det gäller rockstjärnor.
Musiken är ofta finstämt vemodig. Med vackra melodier, texter som verkligen har något att berätta — och så Mikaels unika röst. Rösten som både kan låta tufft rockig och mjukt balladig.
Mikael Rickfors har alltid gått sina egna vägar. Han har aldrig låtit sig styras av förståsigpåare och kommersiella intressen. Han har gjort sin musik utan att snegla på trender och topplistor och många har skakat på huvudet och påstått att han slösat bort sin unika talang genom att vägra följa den breda vägen.
I början av 70-talet blev han världsberömd inte bara i Sverige. Han fick anbud från den oerhört populära engelska gruppen The Hollies, tackade ja och reste jorden runt med konserter inför jättepublik.
— När jag hoppade av Hollies och kom hem 1974, fann jag att ingen ville lyssna på mig och min musik. På den tiden skulle man lira oändliga j azzsolon eller vara gnällig trubadur.
Mikael jobbade envist på med sin nya solokarriär och sina låtar med engelska texter. Och det gav resultat. Cindy Lauper fick en USA-hit med hans “Yeah, Yeah”, Santana spelade in en av hans låtar — och minsann upptäckte inte till slut den svenska skivpubliken att Mikael Rickfors var en höjdare.
LP-skivan “Hearthunters” blev förra året en storsäljare och den senaste turnén i somras möttes av både publikens och kritikernas beröm. Nu är han aktuell med en ny singel, med spåren “Gates to heaven” och “Every breath you take”. Den förstnämnda en riktig höjdarballad.
Rickfors har äntligen fått en plats i A-laget. En plats som han egentligen har haft i 15 år — fast bara vi gamla och trogna beundrare insett det!