Seancelöst!

Seance
Saltrubbed Eyes
(Black Mark/House of Kicks)

Linköpings Seance tar över kronan som death metal-kungar här hemma, nu när Entombed ger uttryck för mer av renodlad hardcore/metal. “Saltrubbed Eyes” är bandets andra platta, och ett stort steg i utvecklingen. Den tar dem bort från det envetna, grymma tuggande som präglade debuten. Och utan att tappa intensitet (definitivt inte!), egenart eller kraft gör de ett av de mest kompletta och suggestiva death-album nånsin här i landet.
Man kan nästan känna galärslavens svidande ögon och värkande lemmar i titellåten (en av genrens hits och därmed inget för radion), “Angelmeat I & II” och “Skinless” är en djärv utmaning mot Fan själv — för att bara nämna några alldeles lysande spår.
Seance har en egenartad approach; inget tjafs, läckra arrangemang där finess och idéer samsas på lika villkor med ren brutalitet. Samt med både hjärta och tanke. För dem tycks det viktigt att lämna ut en platta, där allt stämmer med intentionerna — och det hittar man numera nästan endast i en genre med en allt annat än pengastinn köpkrets.
För Seance sviker definitivt inte sina fans — vare sig här eller i USA — med lättköpta tricks.
Det här albumet blir svårt att matcha, även för dem själva (såvida det har nån betydelse). För det är så nära en klassiker man kan komma.