Samma år som sagan om Kommissarie Roy slutade startade den andre gitarristen från gruppen, Michael Nemeti, Johnny & Dom Andra.
De var med redan på En Flugskit I Kosmos, men den varianten av Johnny bestod av en lös sammansättning med bland andra Sticky Bomb och Thomas Holst. De inleder LPn med den underbara “Stjärnor”, vilken på typiskt Klippanmanér har lånat in ett parti från Heinz gamla “Just Like Eddie”. Gruppens andra bidrag “Gatan” kommer ungefär upp i nivån hyfsad.
Efter denna lilla introduktion skapades den riktige Johnny, som förutom Nemeti, bestod av Micke Gustafsson, Marie Balkhag och Tobbe Andersson. Man bör kanske räkna Johnny & Dom Andra som en av ursprungsgrupperna (de skulle i så fall bli sex till antalet), men jag låter dem delvis härstamma från Kommissarie Roy, även om det inte är helt korrekt.
Tidigt sommaren 1984 kom deras första “riktiga” skiva, LPn Ljus Över Prärien. Plattan hade tagit lång tid att spela in och en del av inspelningarna hade ett år på nacken. Den inleds, nej förvrider lyssnaren med titelspåret. “Ljus Över Prärien” är ett stycke poesi på högsta nivå: en sagolik hyllning till naturen.

När solen går ner över bergen och jag sitter på min vagn
Och ser de stora molnen som sänker sig ner över mig
Det nakna landet rullar över mig
Min väg till det förlorade landet är som människors alla drömmar
Man kämpar och man kämpar men man får aldrig det man vill ha
Det nakna landet rullar över mig
Ljus över prärien ja, det är det jag vill ha

Melodin rullar också över lyssnaren i all sin enkelhet. Med hjälp av orgel, smygande körsång och ett ljuvligt munspel får de exakt rätt blandning på anrättningen och Brinsley Schwarz lurar faktiskt i bakgrunden. Jag försökte fråga Michael Nemeti hur i helvete man lyckas skriva ett sådant här mästerverk, men jag kunde givetvis inte få något svar.
De övriga spåren förbleknar naturligtvis i jämförelse, men här finns några guldkorn till. “Jag Vill Inte Längre Vara Med” är skör och vacker med sitt mollpräglade sound. Varje gång nålen plöjer igenom “Min Allra Bästa Vän” kan jag inte hålla tillbaka ett flin.
Lyssnar ni dessutom mycket noga på “Min Allra Bästa Väns” ljudbild kanske ni upptäcker något skumt. Denna låt var nämligen från början en Kommissarie Roy-låt, inspelad samtidigt med “Flickorna På Taket” (från En Flugskit I Kosmos). Denna inspelning togs fram, men man lade på Nemetis röst och lät honom även krydda till låten med en sologitarr!
På avslutningsspåret “Tillbaks Igen” plockar producenten Mats P. fram sina tricks igen. Refrängen, med tjejrösterna i bakgrunden, får faktiskt huden att knottra sig än en gång. Att här sedan finns fyra-fem mindre lyckade bidrag gör faktiskt inte så mycket.
För er som ännu inte är övertygade kan jag berätta att Michael Nemeti är en av Sveriges största Flamin’ Groovies-fanatiker.
Efter detta tillskott till den skånska (och svenska) pophistorien skulle Johnny & Dom Andra tyvärr bara återkomma en gång till på vinyl. Singeln “Minns Du Alla Blommor” är dock en klar besvikelse. Förväntningarna var i och för sig höga, men Nemeti hade inte sin bästa dag denna gång.
Historien tar emellertid inte slut där, utan nu var det dags för ännu en konstellation. Ur spillrorna bildade man nämligen Friends Inside, dock utan Micke Gustafsson som skulle komma att bilda Legendary Lovers.