The Destitutes är ett band som beskrivs som en blandning av Johnny Thunders och Stooges med 90-tals influenser. Ren och rak rock’n’roll-punk som är jävligt bra. Dom har medverkat på samlings plattan “Frank wants you to join the 1996 punk rock’n’roll horrorshow” och dom delar en 7″ med Let’s Go’s, dom har också gjort en demo med 5 låtar. På demon så kör dom en kanon cover på den gamla Blondie låten “Living in the real world”. Va fan läs intervjun!
Berätta lite historia bakom bandet, medlemmar etc?
The Destitutes uppstod ur askan av S.O.L. (Shit out of luck) ett band som spelade rock’n’roll redan på den tiden då det inte var så jävla inne och häftigt. Ni som läser denna tidning kanske inte minns oss, men fråga era mammor så kanske ni får höra ett och annat som ni inte trodde om dem. När dom beryktade bröderna Novak (numera i Smooth & Greedy) lämnade skeppet fortsatte vi och blev fulare, fulare och fulare. Vi fixade Eric på trummor, i övrigt var det Björn på sång,Jocke lira bas och Fredrik på gitarr. Namnet The Destitutes kändes som en bra benämning på oss fyra.
Hur känns det nu när er split 7″ med Let’s go’s har släppts?
För jävligt! Har vi släppt en skiva???
Varför har ni valt att ha med låten “Destituted wino” på er split 7″, demon och på 10″ “Frank wants…”?
För det första så är demon en promotape! För det andra sa har Jonas Berggren i Ace of Bace köpt upp alla våra andra låtar. Han skulle visst använda dom till någon grupp som heter Photogenique.
Du Fredrik bor i Dalarna, medan resten av bandet bor i Stockholm. Hur fungerar det med repningar etc?
Det går åt helvete! Men i och för sig så brukar ju ändå bara repningarna sluta med att efter ca en halv låt häller i oss folköl i rent sjukliga mängder, så nu dricker vi på varsitt håll istället.
Ni sjunger rätt mycket om alkohol, är ni ett fylle punkband?
Det ska väl inte stickas under stol med att vi alla fyra är svaga för alkohol. Vi har liksom aldrig förstått det där med att vissa band aldrig dricker före ett gig?? Skulle man sedan bli lite för kalaspackad kan man ju alltid dra till med Lundells gamla klyscha “En inställd spelning är också en spelning”.
Ni har beskrivits som en blandning av J. Thunders och Stooges med 90-tals influenser! Vad lyssnar ni på privat?
Den finske smörsångaren Toivo Kärki är ju för oss alla en självklar favorit. Vi skulle väl utan att rodna vilja kalla honom för “the king of rock’n’roll”. Annars lyssnar vi väl på detta:
Fredrik: “Växeln hallå” med Janne Lucas går man ju och nynnar på mest hela dagarna. “Hörru Rut” med Sten Carlsson och Salta Mandlar är en annan goding. Annars är det väl oftast en gymnastik-skiva för gravt parkinsons-sjuka patienter som snurrar på skivtallriken där hemma. Jag skulle för övrigt vilja ha hjälp av denna tidnings läsare att finna en skiva med min store idol Sigge Fyrsth. Jag ägde en gång ett kassettband av denna oerhört uppskattade artist som av någon underlig anledning blev stulet. Om jag någon gång skulle få träffa det mongot som snodde denna dyrgrip så kan jag inte stå för konsekvenserna. Men som sagt, om någon innehar en skiva med Sigge som innehåller låtarna: “Fyra skäggiga furirer” och “Godmorgonsången” etc. Kontakta då No Rule’s redaktion. Jag är beredd att betala en hel del för detta mästerverk.
Björn: Här lyssnas det väl mest på Johnny Cash och annan country, vi väntar med spänning på den dag skäggdoppingen Björn börjar tapetsera väggarna med Dolly Parton. Månne är den dagen redan här!?
Eric: Här mastuberas det ofta till Blondie, Kiss och Godfathers. Sen är det ju också så att käre Eric kommer från Motala och därför självklart lyssnar på radioprogrammet “Rock’n’roll för vuxna”, ett annat radioprogram som lockar är “skivor till kaffet” med Eric’s store idol Bertil Perrolf.
Jocke: Lyssnar helst, med tårfyllda ögon, till inspelade motorljud från formel 1 loppet där allas vår idol Ronnie Peterson tyvärr trillade av pinnen. Annars spelar han gärna luftgitarr (Det gör jag med /Red) med skägget i vågrät riktning till: Wasp, Iron Maiden och annan 80-tals metal.
97 verkar bli ett jävligt bra år för rock’n’roll punken. Vad tror ni det beror på att det dyker upp fler och fler bra rock’n’roll punkband?
Toivo Kärki. Jag säger bara TOIVO KÄRKI!!! Denna gigant som berikat rock’n’roll floran med otaliga hits. Vem minns inte hans slagdänga “Anneli Anneli Anneli” eller den tårdrypande rock’n’roll-balladen “Kaipaan Kahta Sannaa”. I kölvattnet efter denna finske legend flyter band som vi, Hellacopters och Heavy Load.
När ska ni släppa fullängdare, om ni nu ska det?
Så fort EMI hör av sig så ska vi överväga det.
Har ni mycket spelningar och vilka band har ni lirat med, vilken har varit den roligaste?
P.g.a diverse omständigheter så gjorde vi många spelningar tillsammans med Bantar-Björn bandet The Sexsationals till en början. I vanliga fall brukar vi inte behöva något förband. Den roligaste spelningen gjorde vi tillsammans med Mobile Mob Freakshow och Kiss-cover bandet Piss i Nässjö Folkets park sommaren -94. Det är ju inte varje dag som Andy Warhol agerar konferencier.
Vad tycker ni om att band som tex: Kiss, Pistols mfl återförenas?
Självklart blir det lite patetiskt när alla tunnhåriga och penningkåta gubb-band helt plötsligt ska göra comeback på samma gång. Men man var ju ändå tvungen att släpa sig till Globen när Kiss var här. Men det var ju fan så loj och väck Ace Frehley verkade vara, han såg ju för böveln ut som en fågelholk hela konserten igenom. Pistols tomglas konsert i Roskilde var ju inte heller fy skam, 4 låtar och 400 flaskor, det kallar jag en hängiven publik.
Läser ni några zine’s? Tyvärr finns det ju inte så många som är inriktade på rock’n’roll punk i Sverige, vad tycker ni om det?
Gamla Poster med sina Kiss och Sweet special nummer saknar man ju självklart! Men det är väl kanske inte det du menar med zine’s. Annars så tycker vi nog att det börjar dyka upp en hel del intressanta fanzines som skriver just om rock’n’roll, det verkar finnas en liten tidningsredaktion i varenda jävla buske. (Jaså /red.)
Ni har kvinnokläder som ni poserar i, är ni tjejer innerst inne?
Japp! (Bra och välformulerat svar. /Red)
Här kan ni tillägga vad fan ni vill…
Vi vill av hela vårt hjärta tacka poesigeniet Jonas Berggren i Ace Of Base. Smaka bara på inledningen i hans låt som legenderna PHOTOGEIQUE framförde i melodifestivalen: “Oscar Wilde här och nu i utopia, leka gömma nyckeln, överkörning på holiday inn, luften vibrerar”. Släng dig i väggen August Strindberg!! Ps. Vi vill gärna komma över den vita sjal som sångaren i Photogenique hade på sig under uppträdandet i melodifestivalen, hör av er till oss. Ds.

The Destitutes c/o Fredrik Gleisner, Getbrovägen 13, S-777 90 Smedjebacken.