Döden är slutet på livet, ett av upphoven till filosofin, något som människan i alla tider fruktat och respekterat. Men Döden är också en samling livströtta individer som i december -85 spelade in en EP och gav ut den på egna bolaget Karsudden Records.
Sätt på Dödens EP. Du har garanterat aldrig hört något liknande. Ena sidan innehåller 14 låtar, eller rättare sagt 14 utbrott av komprimerat hat och ångest. Sida 2 är mer som en lång svit, kallad “sluten psykiatrisk vård”.
Allt är inspelat på extremt hög volym och en massiv gröt av ljud, distortion och ord väller ut ur högtalarna. Låtarna, bl.a. “Psykofarmaka”, “Förlamad av hat”, “Jag hatar världen” och “Allt är fel” (“Allt är fel/Inget är rätt/Dö era jävla svin!”) utstrålar en otroligt depressiv kraft, och man frågar sig vad det är för människor som ligger bakom det här projektet.
(Gitarristen) Stupore Explorer: Friska människor gör inte sån här musik…
(Sångaren) Klubba: Vi får väl kalla oss ett “hatcore”-band… All jävla hardcore går ut på att spela så snabbt som möjligt, men ändå måste det vara en viss ordning på kaoset. Sen måste det handla om krig och allt sånt. Vi är helt ointresserade av allt sånt. Snarare vill vi ha krig…
Tillsammans med Muskler (bas) och DFD (trummor) gjorde de EPn som ett slags psykoterapi. “Hade vi inte gjort den här skivan, hade i alla fall jag varit död nu. Nästa skiva blir också som terapi för oss. På den ska vi rikta in oss lite mer. Det ska inte bara vara musik, utan en helhetsupplevelse.” (Stupore)
Vi frågade lite om var EPn spelats in och fick till svar “på ett ställe” (“Hell on Earth Studios”, enligt omslaget).
— Hur länge har ni hållit på?
STUPORE: I 24 år…
KLUBBA: I 21 år…
Något förvirrade bad vi dem förklara lite och berätta om tankarna bakom skivan och Döden.
STUPORE: Man simmar i en ocean av äckel. Den enda livbojen är en själv. Allt häromkring är äckligt, allt är skit. Vi har en filosofi att antingen begår man självmord eller så dödar man 5 miljarder människor. Eller så gör man 5 miljarder lobotomioperationer. Vi hade tänkt skriva till Reagan och Gorbatjov att “Tryck på knappen, grabbar! Vi ställer upp.”. Döden är inte musik, det är ett uttryck för något. Att det har blivit musik av det hela var bara en slump. Det kunde ha blivit något annat. Hade det varit konst, så skulle vi ha gjort tavlor som är helt svarta.
— Varför så hög volym?
STUPORE: Det måste vara hög volym. Allt på max. Det kan vara svårt att skilja den ena låten från den andra, men… Kan man skilja den ena dagen från den andra? Varför variera? Hela livet är monotont.
— Hur många ex. har ni tryckt EPn i?
STUPORE: 330 ex., och vi har sålt ungefär 50.
KLUBBA: Folk är inte direkt mottagliga för det här…
— Hur många hoppas ni på att sälja?
KLUBBA: 5 miljarder. Vi bryr oss inte…
STUPORE: Vi gör det bara för att sprida ett budskap, att livet är ett helvete, och det beror på alla förbannade jävla svin. Vi drar alla över en kam. Börjar man att skilja ut saker och ting, blir det för mycket Asta Kask och Crude SS och sånt. Det orkar vi inte med.
— Har ni rötter inom punken?
STUPORE: Nej. Sedan jag började med Döden har jag slutat att lyssna på musik.
— Inga favoritband?
KLUBBA: Stoodes…
STUPORE: Vår musik och våra texter säger allt. På två rader får vi plats med vad Asta Kask säger på en LP. Eller vad de inte säger. De är fegisar hela bunten, de bara går runt, runt.
— Har ni haft några spelningar?
STUPORE: En på Ultrahuset och en på Vita Huset. Vi är väldigt intresserade av att spela ute, men folk bara springer ut med händerna för öronen. Den 31a mars spelade vi på Ultra. Vi körde maxvolym på allting. Det fick bli som det blev. Det är inte musiken, utan känslan, hatet, som ska fram. Alla bara sprang ut skrikande…
— Hur gör ni era låtar?
KLUBBA: Inspirationen får man av att leva.
STUPORE: Hela världen är en replokal. Det är inte vi som gör något, det är de 5 miljarder människorna. Det är inte skrivna låtar, utan mer tänkta tankar.
KLUBBA: Låtarna tog 20 minuter att skriva ner, men jag har haft dem i huvudet i 20 år.
STUPORE: Och jag har haft dem i huvudet i 24 år. Vi är nära självmordet, men vi är för fega.
— Finns det verkligen inte något som är positivt eller glädjande i livet?
STUPORE: Nej. Vi ska spela in en ny platta i höst.
KLUBBA: Texterna är klara, men det dröjer med inspelningen. Själva inspelningen tar inte mer än en halvtimme.
— Vi har hört att ni gjort en video också.
STUPORE: Vi har gjort tre videos. Två från våra spelningar och sedan har vi “psykofarmaka”-videon, där vi gick omkring i stan med en videokamera. Med vår musik till. Och så har vi filmat på vårt jobb. Vi filmar vanliga människor i vanliga miljöer, som de tycker är normala. Egentligen sjuka människor i sjuka miljöer. Det är det vi vill säga med texterna. Man vadar i spyor, det är så man känner sig. Det är bara Stålmannen som inte påverkas av sinnessjuka människor. Människor som är fattiga och tänker hamnar ofta i depression. Tänker man ännu mer inser man att livet är ett helvete. Skulle jag vinna två miljoner, skulle jag kunna köpa mig lycka. Då kan man ju utestänga sig från världen. Ska man gå ut på fredagen och leka civiliserad, så måste man mer eller mindre supa ihjäl sig. Jag går aldrig ut, jag bara sitter hemma. Jag tar konsekvenserna av mitt tänkande. Har jag gått hemifrån och glömt mina spegelreflexsolglasögon, känner jag mig helt strippad. Jag är skitskraj för allt äckel då jag går ut. Folk lever i sin lilla tomtebolycka. De vill inte förstå att folk kan tycka annorlunda.
KLUBBA: De på Ultra och de där är också äckel. De bara sjunger om sina atombomber och djurförsök…
STUPORE: Vi lever i helvetet nu!
— Så nästa platta kommer att bli likadan?
STUPORE: Den kommer nog att bli mer preciserad. På EPn kan man tolka “grisarna” till snutar och ABAB-vakter, men egentligen är det vanliga människor.
KLUBBA: Folk tror att vi menar politiker och andra med äckel, men vi menar att 99% av alla människor är äckel.
STUPORE: 99,99% är skit…
— Hur ser den ultimata Döden-spelningen ut?
STUPORE: Jag skulle helst vilja att alla stod kvar och inte sprang ut med händerna för öronen. Om vi skulle låtit som Rolling Stones på 1700-talet, skulle folk också ha sprungit. Folk förstår oss inte… Trots att det angår dem väldigt mycket. Men nu är det “Oj… Det är rundgång… De måste ha mixat fel!” (skratt)
— Lyssnar ni mycket på industrimusik? Det finns vissa likheter…
STUPORE: Nej, Throbbing Gristle och de andra hade experimentlustan och avantgardismen som självändamål.
— Finns det några musikgrupper ni känner något gemensamt med?
KLUBBA: Det finns väl vissa som går att lyssna på…
STUPORE: Men det är inte så viktigt. Vi inspireras av vad som händer omkring oss. Vad vi lyssnar på är inte så viktigt.
KLUBBA: Punken är slut, punken är skit, Otakt och allt vad de heter…
STUPORE: Otakt gör allt för att spela i takt. Kommunalstödda punkare… “Ni måste hälla upp ölen i små muggar annars får ni inget bidrag.” (skratt) Pank är skit. Det finns inga ideal längre. Har man inga ideal, så kör man på i gamla hjulspår. “Djurförsök är dåligt! Bildt är dålig!” Atomvapnen är inte farliga, det är människan som är det. Vi kan ta Imperiet som exempel. Ta intervjun i Nöjesguiden: talar inte mer om den tiden” sa Thåström då Ebba Grön kom på tal.
KLUBBA: Vi funderar på att döpa nästa platta till “Svart helvete Blues”, en cover på “Blå himlen blues”. Inte undra på att han inte vill tala om den tiden när de får 150000 för en spelning. Då är det nog dags att sluta vara en jävla rebell. Han kan gott sluta äckla sig…
— Hur skulle det se ut om allt vore bra?
KLUBBA: Antingen skulle folk vara döda eller så skulle de tänka.
— Om ni skulle regera världen, hur skulle den då se ut?
STUPORE: Fyra personer med 10000 snygga brudar… Resten skulle vara utrotade.
Döden kommer att försöka spela ute under hösten. Vårt råd är att hålla ögon och öron öppna. Ta dig dit ifall du vill se något annorlunda, köp EPn ifall du vill höra något annorlunda. Du kanske håller med dem, kanske inte. De menar allvar i det de säger och det får bli Din sak att avgöra huruvida det har något värde för dig. Köp EPn! Sätt in 15 kronor (inkluderar porto) på PG 174997-7 (Mottagare Lasse i gatan). Vem vet, du kanske räddar dem från självmord?