— Jag började spela gitarr som 9-åring i Paris, tillsammans med två gatumusikanter. Jag samlade in pengarna. När vi var färdiga för kvällen brukade dom visa mig några flamenco-ackord.
Så startade karriären för Joel Klein, 25, numera flitigt anlitad gitarrist — i Namibia.
Joel har bott i Namibia sedan 1995 och främst spelat med reggaestjärnan och vännen Ras Sheehama. Han åker även till Johannesburg med jämna mellanrum och jobbar som studiomusiker inom jazz och reggae.
När Joel och Ras Sheehama nyligen begick Europapremiär i Tyskland fanns flera av södra Afrikas främsta musiker med i bandet, bland annat Isaac Mtshali från Paul Simons Graceland-projekt. I pressklippen kring Ras Sheehamas senaste skiva Travelling (Kings Music/import) kan man läsa om “the fine swedish guitarist”, alternativt “a guitariste excellent”.
Doldis här hemma, stjärna utomlands — hur gick nu det här till?
— Jag växte upp på Manhattan, pappa är amerikan, mamma svenska. Ett tag bodde vi i Paris. När jag var tio kom vi till Sverige.
— Jag har alltid lyssnat på blues och reggae, men mest spelat själv, eller i mindre projekt. I början av 90-talet spelade jag ihop med namibiske musikern och historieberättaren Tauna Niingungo i Stockholm. Det var han som bjöd mig till Namibia.
Joel hade bara tänkt stanna en kort tid. Men strax efter ankomsten mötte han Ras Sheehama, som just då saknade en gitarrist till en stor konsert. 5000 människor kom på galan. Det gjorde intryck. Ras och Joel, som jobbade bra ihop, blev vänner och Joel flyttade in i hans hus i huvudstaden Windhoek. I staden träffade Joel också etiopiska Emma, som numera är hans hustru — en icke oväsentlig förklaring till Joels förbehållslösa “afrikanisering”.
Ras Sheehamas band är idag ett av de mest respekterade och etablerade i Namibia. På nationella självständighetsdagen spelade de inför presidenten och 10 000 andra åhörare.
Landet, som blev självständigt så sent som 1990, lider fortfarande av segregationssviter och fattigdom (70 procent av landets tillgångar ägs fortfarande av vita) — något som återkommer i Ras Sheehamas texter och mjukt melodiska afroreggae.
— Vad jag är? Svensk, amerikan, afrikan? Tja, det är i alla fall i Afrika jag hör hemma rent andligt, säger Joel Klein.