Mode 81 är ett band från Stockholm bestående av Thomas Persson, sång, Malmis/trummor, Micke Martinsson/gitarr & Lillen/bas. Nedan presenteras den mycket jäktade och struliga intervjun (som gjordes 3 dar innan vi gick i tryck) i sin helhet förutom en del grejer som fick klippas bort för att inte förorsaka allt för många hjärtattacker.
Politiska åsikter?
Thomas “Vadå liksom, alla står väl för Anarkismen. Vår jugend trummis brukar läsa Baukuilin mest.”
Micke “Annars mår vi bra…”
Skivplaner?
Micke “Nej, tyvärr inte… eller det kanske ni har (till de andra i bandet)?”
Thomas “Kanske en singel i höst, som vi förmodligen ska spela in i en studio som en polare till Lillen har.”
Influenser?
Micke “Rock’n roll, det är det hela. Hela Rock’n roll-branschen.”
Thomas “Allt man lyssnat på sätter sig ju i hjärnan, så man har ju egentligen influenser av allt man hört.”
Hur gör ni era låtar?
Micke “Musiken gör vi tillsammans i replokalen.”
Thomas “Texterna gör var och en hemma och tar sedan med dem till replokalen och visar dem för dom andra som klagar och sedan slopar vi dom, det är därför vi mer musik än text.”
Vad tycker ni om att det är så få spelställen i STHLM?
Micke “Antagligen att det är dåligt. Nej, men bara det räcker åt oss så är det väl okej.”
Thomas “Stockholm har verkligen blivit dött på spelställen och allting”
Malmis “Det är knepigt med det där…”
Thomas “Händer det ingenting snart så kommer allt att dö ut. Det behövs något nytt för att det ska vakna upp igen. Ett nytt spelställe, inte typ Underground och Rock Palais. Det är okej att dom finns, men det behövs något där de mindre och oetablerade banden kan få spela.”
Micke “Om inte alla Ungdomsgårdar var så jävla drog-fanatiska, så att folk kan spela där och må bra. Med att må bra menar jag inte att man super, men man ska inte stänga ute dom som inte klarar sig utan.”
Thomas “Ungdomsgårdar där man blir sysselsatt med terapi, typ bygg en vävstol.”
Micke “Jag tycker inte drogfritt är bra på det sätt som det är nu. Det skulle vara helt schysst om man kunde få folk att må bra utan droger, men inte på det sätt man försöker med nu, att stänga ute dom som har problem.”
Thomas “Det är omöjligt att tvinga någon att lägga av med droger. Snart kommer det att vara så att den som lider av drogproblem kommer att vara som en spetälsk, ingen vill veta av dom. Vad löser man för någonting med det?”
Berätta om B.F.F
Thomas “Det finns ingen central-grej, ungefär ‘nu är BFF ute och gör det…'”
Micke “BFF finns egentligen inte, det finns om någon vill finnas.”
Thomas “Det är egentligen bara ett namn, namnet är inte det viktigaste. Det gäller att folk själva tänker och gör något själva tillsammans där dom bor. Man ville få folk att vakna och göra någonting. Sedan är det inte huvudsaken om dom kallar sig BFF eller något annat.”
Micke “Det gäller inte precis att få dom att vakna, utan att förstå att man kan. Man kan koka korv på gatan om man vill. Det.gäller inte att få dom att vakna utan att se att annat folk kan göra någonting, då kan nog jag också greja det. Få dom att vakna låter som värsta Marxisterna som försöker att lära dom att förstå.”
Thomas “Nä, men liksom få dem att se upp, ungefär ‘det här var inte alls svårt, här kan jag också göra någonting.”