Festivalaktuella Sator har med senaste albumet “Headquake” närmat sej metal även om blandningen fortfarande är punk, pop och hårdrock.
Gitarristen och sångaren Chips Kiesbye berättar mer om Sators crossover för Martin Carlsson.

Det är svårt att tycka illa om Sator.
Ett band som förvandlar mogna män till periodare, från vardagsyuppisar till kringskuttande och luftgitarrspelande småpojkar på helgerna. Ett band bestående av fyra helyllekillar som får oss att känna stolthet över den barnslighet som vi normalt försöker dölja. Ett band som är svenskt!
— Kring 1981-82 spelade vi en blandning av punk, pop och hårdrock. Det är den stilen vi gått tillbaka till nu, börjar den numera långhåriga gitarristen och sångaren Chips Kiesbye.
— I Tyskland har Sator alltid betraktats som ett hårdrockband. Egentligen tycker jag att vi spelar hårdrock, men vi har ju ingenting gemensamt med Judas Priest eller Iron Maiden.
Hemma hos Chips (“jag köper all independent på vinyl, om tio år kanske kompaktskivorna brakar ihop och då kan man inte ersätta dem”) finns såväl Slayer, Metallica som Motörhead i skivhyllan, men han lyssnar främst på independentmusik. Popkänslan i Sator kommer från basisten och sångaren Kent Norberg som är ett freak på 60-tal.
Och nu är det tänkt att Sators crossover skall nå ut i världen.
— Tja, Metallica och Nirvana ligger ju på listorna, så tiden borde vara rätt för oss, säger Chips blygsamt.
Någon genomtänkt plan för världserövring har Sator inte. Knappast överraskande med tanke på att “We’re right you’re wrong” blev första singel mest av en slump.
— När det var dags att att välja en låt hade vi bara ett par stycken klara, så det fick bli den, förklarar Chips.
Just “We’re right you’re wrong” kommer för evigt att vara inskriven med extra fet stil i Sators diskografi. Det var nämligen en historisk händelse för dessa dalmasar.
— Ett stående skämt i Borlänge är att alla har spelat med Clas Yngström (Sky High) utom vi. Vi frågade Clas om han ville göra ett solo på låten så att även vi kunde säga att vi spelat med honom.
— Clas klev genast på ett tåg till Göteborg (inspelningen ägde rum i studion Music-a-Matic med producenten Michael Ilbert) och kom hit och spelade ett galet solo, säger Chips.
Sator är inte bara aktuella med “Headquake”. De medverkar även på en singel från singelzinet King Kong (distribution CBR) som endast finns ute i ett par tusen exemplar. En blivande raritet för fansen.
— Vi kommer ju från independentscenen, så det är kul att inte helt tappa greppet om den. Vi var väldigt noga när vi valde skivbolag så att vi skulle ha frihet att göra sådana prylar.
— Vi gör en cover på “Bloodstains”, en låt från ett litet amerikanskt punkband som ingen känner till som heter Agent Orange. Med våra covers vill vi undervisa folk i musik, avslutar Chips pedagogiskt.