Musikföreningen Apromus i Solna anordnade häromdagen en rockgala på Skytteholmsfältet.

Det första av de tio deltagande banden var Rectum, dom spelade rak och enkel rockmusik som går bra hem så här en solig söndagsförmiddag. Dom spelar ungefär en halvtimme och som sista låt får vi höra gamla Cubby Checker hiten “Let’s twist again”. Än har inte särskilt mycket folk slått sig till ro i gröngräset. Dagens andra band, Mike Nomad’s Reunion spelar väldigt blandad musik. Första låten är en instrumentallåt som jag känner igen men kan inte komma på vad den heter, sedan fortsätter dom i rockabilly stil och därefter lite hårdrock.

Tredje bandet var Pipeline, dom kommer jag inte ihåg mycket av för då gick jag runt som bäst och sålde tidningar. Folk låg utspridda överallt och slappade i solen. Dom verkade inte vara speciellt intresserade utav banden som spelade och inte heller av att köpa Sveriges bästa musikblaska. När sedan Grizzly klev fram på scenen fick vi höra äkta rythm & blues, dom var bra men kanske lite väl amatörmässiga. Electra Voice, Rockvindar (som helt ändrat stil och sadlat om från rockteatergrupp till vanlig rockgrupp) och Rockvärk från Dalarna med sin boogierock körde igenom varsin halvtimme. Klockan börjar närma sig fem och fler människor har kommit för att sätta sig till ro, en del av dom som legat här hela dagen börjar vakna till lite grand nu. In på scenen kliver Truck med sin hårdrockspop, dom lirar bl.a “Jag vill ha” (singelbaksidan som borde ha varit framsida i stället) och “Takt fast takt” . Efter Truckarna får vi se en tjejgrupp som heter Pink Champange, dom får publiken att sätta sig upp av ren nyfikenhet. Pink Champange spelar punk och det är ganska ovanligt för en tjejgrupp.

Kvällens (och dagens) bästa band Alien Beat inleder med “Akrobat” vidare får vi höra “Svenska sjukan”, Dollslåten “Pills” och naturligtvis “Ingen dansar”, efter ett tag kommer en av medlemmarna från Grizzly in på scen och börjar spela munspel. Sista och bästa bandet Docent Död var inte riktigt i toppform men det berodde nog till stor på publiken som var ganska trög efter hela den långa dagen. Docenterna fick publiken att resa sig i alla fall. Dom spelade nästan bara nya låtar.

Fotnot: "Mike Nomad's Reunion" var en tidig upplaga av The Nomads, som tog sitt slutgiltiga namn 11/12 1981.