En regnig höst förmiddag satte vi oss ner på kafé String i Stockholm tillsammans med Brainpool. Nöjda med sin nya skiva och en lång turné framför sig svarar de glatt på våra frågor. De förklarar kaxigt att det bästa med Brainpool är att de är just de, och att det är omöjligt att beskriva sin musik för någon som aldrig hört dem. Skulle de vara tvungna att göra det så skulle de ta med sig den ovetande hem och helt enkelt spela skivan för den. De flesta som recenserat Brainpool’s nya skiva beskriver tydliga Oasis influenser. VI bestämde oss för att ta reda på om det är så de vill att skivan ska låta och varför de från början egentligen bildade Brainpool.

Varför bildade ni Brainpool?
— Popstjärna var nog något vi alla ville bli redan som små, börjar Janne.
— Jo, idén om att bli popstjärna föds nog ganska tidigt. Jag visste att jag ville bli det när jag var ungefär 10 år, och sedan kunde jag inte släppa det, fyller David i och tillägger att det väl också var för att få sitta och dricka kaffe på mysiga kaféer.
Namnet Brainpool kanske många undrar varför man valde. Det gjorde vi i alla fall, fast svaret på frågan varför fick vi nog aldrig. Tydligen var det någon vid namn Mattias, som varit med i Brainpool tidigare, som valde det åt våra nuvarande Brainpoolare. Han bara hittade på det. Något mer gick inte att klura ut. Istället tog vi några frågor om nya skivan “Stay Free”.
Ni har just släppt er nya skiva “Stay Free”. Varför heter den just “Stay Free”?
— För att Mattias ville det, skrattar Janne.
— Nej, nej säger David, det var Jens som kom på det.
— Jo, jag tyckte att det lät bra och så är det en väldigt bra låt med Clash, förklarar Jens.
Era tidigare skivor “Soda” och “Painkiller”, betyder ju läsk och huvudvärkstablett så vi trodde att namnet på denna nya skiva skulle bli något i den stilen.
David svarar att de hade de tänkt också.
— Baguette, föreslår Christoffer med ett stort leende och David håller fnissandes med om att det kunde varit ett bra namn.
Sedan följer en massa andra konstiga förslag på namn, det ena värre än det andra. tills Christoffer förklarar att idén var att “FREE” skulle vara med för att det ger positiva associationer, och då kom Jens på hela namnet.
Vi bad också våra nyvunna vänner att nämna sin egen favoritlåt av de egna låtarna, vilket var väldigt svårt för dem. Det är en ny låt varje dag förklarar de och nämner till slut sin favorit låt för dagen:
Christoffer — Free ride, David & Janne — Papercup och Jens — Low. I och med dessa svar så drog vi slutsatsen att de måste vara nöjda med sin nya skiva. Alla låtar de valde som sin dagens favorit är ju från “Stay Free”.

I somras gjorde Brainpool bara en enda festival spelning, på Lollipop i Tullinge. De skulle ta det lugnt under sommaren, fixa det sista med nya skivan och samla krafter till den höst-turné som de just nu är inne i. Men tidigare somrar har de nästan besökt varje festival i hela Sverige. På frågan om de vart på någon festival utan att själva spela får vi svar från Jens, som varit i Hultsfred och Roskilde en gång, och David som varit i Roskilde en gång han med. David berättar att han tyckte att det var fruktansvärt kul då på Roskilde, men nu så kan han inte tänka sig något tråkigare än att åka på festival utan att spela själv. Men då så var det nog det roligaste han gjort.
Tycker ni att festivalpubliken skiljer sig mycket mot er “vanliga” publik?
Jens ler och svarar att på festivaler är ju folk oftast fulla och glada och det är ju trevligt. Janne fyller i att det är bra med festival publik… för att då kommer folk som kanske bara har hört en låt och kollar in vad det egentligen är för något, då har man ju chans att visa upp sig. Men det är kul med den “vanliga” publiken också för de kan alla låtar och sjunger med och så.
Hur skulle ni beskriva skillnaden mellan “Stay Free” och era tidigare skivor?
— Den är långsammare, tyngre och ibland lite svängigare, börjar Christoffer, vi vill att “Stay Free” ska vara…
— Behagligare att lyssna på fyller David i.
Brainpool åkte som kanske bekant till England för att spela in sin skiva för att John bor där. John är den producent som gjort väldigt bra saker med t.ex. Supergrass och Brainpool tyckte att han verkade vara rätt man för att producera “Stay Free”. Denna skiva släpps i hela norden och lite varstans. Med varstans menas Japan, Holland, Spanien och något fler land tror de. Drömmen för Brainpool är att slå i USA, för där är det nog bra att vara kändis tror Janne:
— Det bor ju så mycket människor där så då säljer man antagligen fler skivor.
Ett land de turnerat mycket i förutom Sverige är Tyskland och dit vill de inte nu, men till Spanien åker de gärna igen.
— De är så snälla i Spanien, säger David och ler.
Nu är, som skrivet, Brainpool ute på turné. Ända tills i januari ska de resa runt och spela sina poplåtar. Men deras yngre fans får svårt att se dem, för någon matiné spelning är tydligen inte planerad. Men Brainpool har absolut inget emot att spela matinéer, tvärtom. De berättar att de bara gjort en enda matiné spelning, på Studion i Stockholm förra året, och det tyckte de var jättekul.
Den bästa konsert upplevelse de haft var den senaste spelningen på KB i Malmö. Alla deras vänner var där och folk tyckte att allt var så jävla (förlåt) bra. En del tyckte att det var det bästa de sett och Brainpool själva var också helnöjda. Hmmm… tänkte vi… ännu ett tecken på att de är väldigt nöjda med nya skivan…

Det finns ju många bra popband här i Sverige nu. Vi bad Brainpool att tycka till om sina konkurrenter. Första band ut:
KENT:
— Mycket trevliga personer, vi har ju turnerat mycket med dem och lärt känna dem. Jag gillar inte deras musik personligen, det är för depp-rockigt för mig, säger David,men det är kul att det finns några band som man kan tävla med… för vi var ju herre på täppan i två år liksom… så det blev lite ensamt på toppen.
Efter de orden sitter hela gänget och skrattar, Christoffer är den som sansar sig först och fortsätter med tyckandet:
— Det är ganska roligt att de band som man jämförs med faktiskt är ganska olika oss. Jag tror ju inte direkt att Kent sitter hemma och diggar oss, men de hatar oss inte heller. De är helt enkelt bra på det de gör och vi på det vi gör.

Nästa konkurrenter:
Broder Daniel:
— Skitbra, säger David spontant och Janne håller med. David fortsätter entusiastisk:
— Jag tycker att det är rimligare att jämföra oss med Broder Daniel än med Kent som vi blir jämförda med. Dom är skitbra måste jag säga än en gång.

Yvonne:
David är först med att svara här med:
— Jag är väl den enda som kan uttrycka min uppskattning. Det finns en låt som är väldigt väldigt bra och jag har sett dem live hemskt många gånger och…
Han blir avbruten av en flinande Janne som tillägger:
— Den där jättebra låten är väl inte ens släppt va??
— Näe… svarar David.
Jens vaknar till och berättar om en gång när han såg Yvonne live. Han kommer speciellt ihåg en låt där det var en massa Pink Floyd gitarrer, den låten var så go’, säger han på sin härliga dialekt, men jag kan inte säga att Yvonne är något favorit band. David tillägger att han inte heller kan säga att det är ett favorit band men de är väldigt trevliga killar med en bra låt.
— EN!! ha ha ha, skrattar Janne så att han nästan trillar av stolen han sitter på.
— Okej då, mumlar David, säkert flera bra låtar.

Sista bandet att tycka till om:
Popsicle:
— De är bra de också, trevliga de med och bra låtar menar Janne. David minns tiden för länge sedan och säger:
— Popsicle har ju alltid funnits, ända sedan vi var ett demo-band. Då tyckte vi att de var ohyggligt bra eftersom de var det första svenska bandet som gjorde sån musik. I munnen på varandra säger Jens och David de sista orden om Popsicle:
— Dom är helt enkelt bra!!

Brainpool tycker att det är roligt att vara kända. Christoffer förklarar:
— Det är ju alltid roligt att bli uppskattad för det man gör och de andra i bandet håller med.
De tycker att det oftast är jättekul att folk kommer fram och pratar med dem, frågar om autografer och så, om det är i rätt sammanhang t.ex. efter konserter och så. Som det tråkigaste med att vara känd nämner de att det är ju aldrig rolig att inte vara populär, när det kommer fram folk till en som inte gillar det man gör. Det är inte heller så kul om folk kommer fram till en när man inte känner sig i form för att träffa folk över huvud taget, tycker de men sånt händer inte ofta.
Hur länge kommer Brainpool att fortsätta med detta då? 5 år, 10 år?
— Vi kommer att fortsätta med detta så länge som vi tycket att det är kul och så länge det varar… jag vet inte, säger Christoffer om framtidsplanerna, vi kanske tycker att detta är kul tills vi är 60…
David tillägger många kloka ord:
— Så länge som vi kan utvecklas så som vi hittills gjort så fortsätter vi. Varje ny skiva blir ju en ny upptäckt för oss också, vilket är väldigt roligt. Om nästa skiva skulle bli exakt likadan som den här så är det nog dags att sluta tror jag… fast i och för sig så kan man ju alltid göra en till skiva efter den som blir bra!

Med de orden är intervjun slut. Vi sörplar i oss det sista av det goda kaffet, tackar för intervjun och säger hej då till Brainpool som ska bege sig iväg till diverse TV-inspelningar för att presentera sina nya låtar.
Själva tar vi oss hemåt trallandes: “Every day, every night, every week, I sing la la la la la…” för vi har hamnat i ännu en Brainpool-period.