Hur skulle du må om du satt i en turnébuss full med urskåningar och tornedalingar? Som en alien? Ja, det beror kanske på varifrån du kommer, men låt oss säga att du var en inbiten indiemänniska och skakar vid blotta åtanken på att få komma in gratis på ett gig med David & The Citizens och Laakso. Och sen få åka buss med dina idoler!!! Hur skulle du må då?
De tre banden Björns Vänner, David & The Citizens och Laakso har precis avslutat en miniturné landet runt med avskedsföreställning på Stockholms rockmetropol Debaser och klubben Accelerator.

Era stilar lindas samman i ett gemensamt turnépaket — känns det lite som att ni är en enhet musikaliskt sett?
Magnus (D&TC): Som skivbolagsägare (Adrian) tänker jag ibland på hur det kommer sig att viss musik bara tränger sig på och säger till en att det är för bra för att inte spridas till ALLA. Det är sådan musik som jag vill ge ut. Musik som tjänar ett högre syfte. Som måste nå ut till alla i någon form av missionerande avsikt. Alla banden i detta paket har de egenskaperna enligt mig. Det är faktiskt så att det är jag som har valt vilka band som ska ges ut på Adrian hittills. Om man sedan ska se lite objektivt på det kanske det kan vara så att alla banden tar avstamp i något djupt personligt men alla med ambitionen att få andra att lyssna och försöka göra det personliga allmännyttigt.
David (Laakso): Jag tycker banden kompletterar varandra. Vi kanske tilltalar ungefär samma publik men vi låter ju fan inte som varandra. Fast det är ju inte Dolly Parton och Einstürzende Neubauten samma kväll typ. Visst finns det beröringspunkter. Allvarlig humor (eller lekfullhet kanske man ska säga), sorg och glädje, desperation och vackra melodier.
David (D&TC): De tre Adrian-banden har, förutom bolaget då, det gemensamt att man funnit en väldig personlig stil. Alla banden har ett karaktäristiskt uttryck och jag tror alla banden är jävligt måna om detta uttryck. Den artistiska friheten går före kommersiella framgångar…? Rent musikaliskt skiljer sig banden nog ganska mycket åt, men det är klart att eftersom två av oss spelar i två band så färgar nog vår spelstil av sig lite…

Hur många människor är ni egentligen i paketet?
Magnus (D&TC): Vi är femton stycken! Fem i David & The Citizens, tre i Björns vänner (+Conny och David), fem i Laakso, Erik är tekniker och Björn försäljare.
Markus (BV): Det är ganska smidigt för man behöver ju inte ha med sig så mycket grejor, sedan kanske det blir knas om Björns Vänner slår sönder trumsetet i konsertiver à la punkprogg. Då kan det ju bli riktigt svårt för bandet efteråt att spela. Men förutom det kan det bli rätt eleganta och smidiga soundcheck och konserter tillsammans.

Har ni en stor buss eller åker ni i “samlad trupp”? Vem är, eller vill vara, chaffis?
Magnus (D&TC): När David & The Citizens bildades fanns det inte någon i bandet som hade körkort så de fick ta med någon kompis varje gång de skulle ut och åka. Sen kom jag med i bandet och jag har körkort så jag fick köra. Sen skaffade Micke körkort så han kan köra ibland men han kör så dåligt att han inte får köra så ofta. Och nu har nästan Conny körkort också.
Pelle (BV): Vi kör bil + minibuss.

Hur var premiären i Stockholm?
Markus (Laakso): Det var grymt och vissa blev lite väl på lyset. Det blev pinsamt när Per Bjurman (Expressen) skulle kyssa Magnus.

Vad trivs ni bäst med? Spela på vägarna eller lattja i studion?
Pelle (BV): Vi har inte haft tillräckligt mycket pengar för att “lattja” i studion tyvärr. Det är mer pang på rödbetan, kan man säga. Därför är det viktigt med bra producenter. På vår kommande skiva kommer Calle Granberg och Chrille Kjellvander att hjälpa till. Men än så länge är det roligast att spela lajv. Det är mer direkt respons. Man ser glädjen i folks ansikten. Skivköparna ser man ju sällan, än mindre deras ansiktsuttryck.
Markus (BV): Svårt att svara på. Det vore som att välja mellan öl och vin, båda sakerna är ju kul och man blir snurrig.
Markus (Laakso): Live är fin fint både på scen och i studio.
Micke (D&TC): Personligen föredrar jag livespelningar. Det är nog där bandet kommer till sin rätt. Inspelningarna är mer bestående verk. De utsmyckas och snickras med till det yttersta. Live är låtarna råare och mer avskalade, så som bara fem personer kan spela dem.
David (Laakso): Vi gillar att spela för folk men är ovana vid turnélivet. Senast blev delar av bandet alldeles för fulla redan första kvällen. Men vi ska bättra oss.
David (D&TC): Jag tycker helt klart att både inspelning och gig är jättekul, men just nu är jag mer turnésugen än studiosugen. Att sitta bakis i en buss på väg från en spelning till en annan är underbart. Mackor och kaffe vid ankomst, hotell och frukost i en ny stad… mums!

Några framtida samarbeten? Utländska namn?
Magnus (D&TC): Nja, just nu finns redan The Realistics (USA) på Adrian och sen är det ett löst samarbete med ett engelskt bolag som heter Monotreme som vi jobbar en del med. Sen ska vi i Citizens ha med oss Ossler på våran kommande platta. Han är bästa gitarristen i landet när han inte töntar sig i Wilmer Pitt.

Vem, eller vilka skulle ni helst spela tillsammans med? Skulle det fungera eller finns motpoler i valet av samarbetspartner?
Magnus (D&TC): Jag skulle vilja att Laakso samarbetade med DJ Shadow. Sen skulle jag helst vilja att David & The Citizens spelade in i Motown studion — på 60-talet.
David (Laakso): Jag skulle vilja turnera med Norrlåtar.

Hur förenar ni det nordsvenska/tornedalska i Laakso med det urskånska i t ex Björns Vänner. Förstår ni varandra?
Pelle (BV): “Urskånska” för oss är ungefär “Hauru sitt vau Lasse gjordeå roullebören?”. Vi minns att Laakso var och tittade på en BV-spelning en gång. Efteråt skulle vi gå och dricka öl. Men hur det var så kom vi inte in på samma ställe. Vi kan ju i värsta fall använda oss av engelska. Vi är ju 70-talister allihopa…
Markus (Laakso): Urbefolkning som urbefolkning.
David (Laakso): Det gemensamma kanske ligger i nån slags glesbygdskänsla, inget av banden känns väl särskilt urbana? Äh jag vet inte.

Till sist.
Magnus: I höst släpper samtliga Adrian Recordings-band album. Laakso jobbar med Jari Haapalainen (The Bear Quartet) på ett album som sannolikt kommer heta: I miss U, I’m Pregnant.
— Björns vänner jobbar tillsammans med Christian Kjellvander och David & The Citizens spelar in hela maj månad ett album vars svåraste problem nu är att hitta ett bra namn till. Vi har provat allt. Bråkat om allt…