I somras på ettnollett-frukosten under Emmabodafestivalen var en av artisterna som uppträdde Monkeymind. Eller Emil skulle man kunna säga för han är mannen bakom Monkeymind. Emil spelade i år in en demo tillsammans med ett gäng killar från Kalmar och det var när jag hörde den i somras som jag genast sökte upp honom.

Emil började att spela blockflöjt och piano i grundskolan, precis som nästan alla andra. Han tyckte dock inte att det tog honom någonstans, men kände att han redan då hade ganska bra gehör. Han lärde sig aldrig noter under kunde istället styckena utantill, fast det förstod aldrig hans fröknar. I elvaårsåldern blev det dags att plocka fram gitarren, då inspirerad av sin storebror som spelade i ett tufft indieband.

När hade du ditt första band?
— Ja, det var i nian tror jag. Vi spelade indiepop, både Ride-covers och en del små egna alster.

Och hur föddes Monkeymind?
— Det var efter att det gamla bandet lades ned, under gymnasietiden. Jag ville göra något nytt och började att få upp ögonen för att skriva låtar själv. Det var ganska fritt från influenser vad jag kan minnas. Jag visste att det skulle vara ganska akustiskt och liksom bärande i sig självt låtmässigt. Sen var jag i Kina över en sommar på ett kampsportsläger, och där var det ganska trist ibland, så jag lånade en gitarr och skrev en del. Det var också då jag bestämde mig för att släppa idén om att man måste vara ett band och istället började jag se det hela som ett öppet projekt med mina låtar som enda nav.

Vilka är det du spelar med i Monkeymind?
— Jag har hittills spelat med ett gäng killar från Kalmar, mest när jag bodde där. Oscar Roslund på bas, Tomas Johansson på trummor, Olof Nilsson på klaviatur. De har varit med och spelat ute ett par gånger och medverkar på senaste demon.
— På första demon spelade jag allting själv, vilket gick hyggligt, men man inser efter ett tag att man vill ha säkerheten hos folk som verkligen kan sina instrument. Killarna lirar mycket jazz och annan musik som är mer “musiker-musik” och de är mycket mer tekniskt duktiga än mej, och det var kul att höra vilken känsla de tillförde.

När du bildade bandet, visste du hur det skulle låta eller blev det bara så?
— Ja, till en viss gräns. Jag har ganska klara bilder av hur låtarna ska vara redan när jag skriver dem, och det är väl därför det inte finns nåt riktigt band, som är mycket mer en sammanslagning av folks influenser. Nu kunde jag tillvarata deras känsla och samtidigt styra så att det inte överskuggar grundidén i låtarna. Kanske blir Monkeymind ett band i framtiden om jag hittar en form för det som känns helt rätt. Det som jag hela tiden känner för mina låtar är att de ska ha en personlighet, de ska kunna bära upp sig själva även om de bara framförs med gitarr eller med ett stort band, och jag vill ha dynamik mellan lugnare och mer frisläppta partier. Vacker och skitigt osv.

Hur har du blivit mottagen?
— Jäkligt bra hittills. Senaste demon har jag sålt i snart 160 ex och fått jäkligt mycket bra respons via mail, sms o s v. Jag började med att sälja till polare och sen har det spridit sig som tusan. Det har kommit folk som jag aldrig sett till på de senaste spelningarna och sjungit med i texterna. Sånt känns otroligt bra.
— Häromdagen ringde en kompis till en kompis, som är från Australien och jobbar i London. Han ville köpa typ tio skivor för att sälja till folk som hade hört låtarna på hans jobb och absolut ville ha en demo. Sånt är kul!

När får vi höra mer?
— Jag ska försöka spela in under vintern. Det beror mycket på när de jag ska spela in med har tid, studiotider o s v. Det finns ett gäng låtar som behövs putsas på lite först. Jag tror att det kommer bli lite rockigare bitvis, känner för att vrida på lite mer. Förra demon blev lite väl tillbakahållen här och var.

Och sen blir det skivkontrakt?
— Hmm… Vet inte. Det känns på något sätt som mål 1A, men jag har inte jobbat så hårt för det. Det känns lite meningslöst att bara skicka massa demos till skivbolag som de slänger direkt i papperskorgen… Spelningar är ett bättre sätt att nå ut och jag känner att jag måste ut och spela mer för att mogna. Då kommer kanske de kontakterna också.

Vill du köpa en demo?
Maila Emil på: monkeymind@forpresident.com