TORTOISE
TNT
(City Slang/MNW Ilr, 08705-1/29)
cd/lp

Det gnistrar, flammar, blixtrar och väller ut stjärnbloss och små kaniner från Chicago-bandet Tortoises senaste album TNT. Ja, vi talar om tunga saker här, precis som titeln antyder, men vi möts också av raka motsatsen. Och ja — John McEntire och Co kan verkligen trolla. Trolla med ljud, och ordagrant göra någonting av dem. Bildligt talat känns det som att befinna sig hos en musikalisk trollkarl som bjuder på undanstoppade små överraskningar — saker som ploppar upp ur ingenstans. Man blir verkligen överraskad mellan varven och visst, det är i klass med magikern Copperfield — musikaliskt sett.
Experimentell musik har annars aldrig attraherat mig särskilt mycket. Det enda jag hyser någon sorts kärlek till i denna innovativa genre är stora förgrundsfigurer som Kraftwerk, Tuxedomoon och i viss mån Residents och modernare, sentida grupper som Spacemen 3 och Spectrum.
Tortoise bygger upp säregna ljudlandskap, ibland alltför säregna för att passa in i någon direkt ram. Emellanåt snuddar de farligt nära fusion, och allt som oftast dyker de djupt in i krautrockens dimmiga ljudlandskap. Det finns inte många grupper som har samma uttalade atmosfär, möjligtvis kan jag associera till liknande spacerock-band som Trans-Am, Füxa och de tyska originalen från 70-talet, men där finns något annat som är lite svårt att beskriva i ord.
Tortoise behöver inte dra öronen åt sig. De spänner sina biceps och pumpar fram oerhört kraftfull och samtidigt avskalad musik.
Konceptet är redan summerat. Blandningen av minimalistiska ljud kontra kliniskt rena syntar och samplingar uppblandat med coola riff är mycket effektiv.
Roskildespelningen 1996 är glömd!
Jag kan inte annat än hurra åt detta!

betyg: 4