GIRLFRENDO
“Cat Heaven”
(singel, Bambini/import)

GIRLFRENDO
“Vivid Confusion”
(singel, Bambini/import)

CAT SKILLS
“In Halos & Horns”
(singel, The Informers)

Jag gillade verkligen Girlfrendos albumdebut “Surprise! Surprise! It’s Girlfrendo”. Kanske var det stilblandningen som fick mig att falla pladask. På fullängdaren studsade Girlfrendo fram och tillbaka mellan kaxig flickpop, söta ballader, tuffa dansgolvsspår (jag är fortfarande förvånad över det fenomenala tretaktsgroovet i “Homework”) och till och med en gnutta dubreggae. Det är långt ifrån alltid som den sortens genre-hoppande fungerar — ofta känns det bara sökt och veligt — men i Girlfrendos fall blev resultatet klart godkänt, förmodligen för att de trots de tvära kasten ändå lyckades behålla sitt typiska sound rakt igenom hela skivan. Min enda invändning mot “Surprise…” är att den kunde varit ännu tuffare. Med några trummaskiner och ett lite mer hysteriskt punkanslag hade den kunnat bli en riktig klassiker. Ja, jag vet inte. Kanske är det bara jag som är Helen Love-skadad.
Fullängdarens bästa spår var “Cat Heaven”, som med sitt naiva girlgroup-sound, sin oskuldsfulla melodi och sina charmiga ooh-ooh-körer snabbt blev ett favoritobjekt för repeatknappen på min CD-spelare. När “Cat Heaven” släpptes som singel fick vi ytterligare två låtar på b-sidan: dels den melankoliska “Falling Out Of Love”, där a-sidans glada körer har skiftat stämningsläge och låter väldigt sorgsna; dels livespåret “I Would Kill For Some Wierdness” (jo, de stavar det faktiskt så), en mollstämd sak som skulle kunna vara hämtad ur någon gammal spaghettiwestern, komplett med twangig präriegitarr och stämningsfull pratsång, avslutad i ett vinande gitarrinferno.
Vid sidan av Girlfrendo har ett par av bandets medlemmar drivit sitt “hobbyprojekt” Cat Skills (åtminstone trodde jag att det var ett hobbyprojekt, men vi återkommer till det), som fanns med på “Benno Presents vol. 2” med låten “Something In The Milk”. Sommaren 1999 dök de upp med singeln “In Halos And Horns” på den nystartade etiketten The Informers. Personligen rådiggade jag singeln, även om min omgivning ansåg att den innehöll “en massa konstig rock”. Och visst, när Cat Skills inte är lågmält akustiska, som på nämnda “Something In The Milk” eller singelns inledande låt “Fictive Youth”, så släpper de lös rock’n’rolldjävulen på ett sätt som Girlfrendo inte brukar. Därmed inte sagt att det är konstigt eller jobbigt på något vis. Tvärtom: b-sidans båda låtar “Heaven” och “Hell” är suverän pop’n’roll med vassa gitarrer, elaka fraseringar och ett trumspel som skulle kunna väcka liv i en sten. Tuff sång i “Heaven” och briljanta ackordbyggen i “Hell” förhöjer betyget ytterligare. Jag kanske är en konstig rocksnubbe, men hemma hos mig håller “In Halos And Horns” fortfarande sin position som en av 1999 års bästa svenska skivor. Lätt.
Nåväl, vad har då hänt med Girlfrendo under tiden som delar av bandet har härjat runt som Cat Skills? Jo minsann, de har släppt sin sjunde singel, “Vivid Confusion”, på japanska Bambini. Titeln är talande, för det är nu begreppsförvirringen sätter in. Är det Girlfrendo eller är det Cat Skills? Till att börja med är det de båda Cat Skills-medlemmarna Nicholaus (och inte, som brukligt i Girlfrendo, Golden Boy) och J. Pepita Frendo som tar hand om sången. Vidare sitter Tommy Dannefjord, även han från Cat Skills, bakom trummorna. Dessutom sägs det från säker källa att “Vivid Confusion” från början faktiskt var en Cat Skills-låt. Vad ska man tro? Håller det som jag trodde var ett hobbyprojekt på att ta över hela showen? Jag vågar inte spekulera utifrån en enda singel, men nästa fullängdare lär väl sprida ljus över saken.
“Vivid Confusion” ger oss iallafall en fingervisning om vart bandet är på våg. Titellåtens inledande gitarrer för tankarna till bob hund i sina lugnare stunder, och på en gungande melodi flyger Girlfrendo sen iväg in i en surrealistisk drömvärld där man får simma bland molnen och käka regnbåge med sked (Magritte, någon…?). På pappret verkar det kanske nog så naivt och lekfullt, men i praktiken är det faktiskt ett lugnare, mer behärskat och — vågar jag använda ordet? — mognare Girlfrendo än tidigare som möter oss här. Det låter helt enkelt mera Cat Skills än “typisk” Girlfrendo — föga förvånande, med tanke på de nämnda omständigheterna.
På andra spåret blir det en aning spralligare. “Level 5” är en vibrafonsmyckad instrumental låt som inte riktigt kan bestämma sig för om den vill vara ska eller rock. Det är liksom glatt och studsigt i ena stunden för att bryta ut i gitarrexcesser i nästa. Återigen går tankarna till bob hund (även om det inte på något sätt är fråga om ett bob hund-plagiat), och det är ju aldrig en tråkig referens.
Avslutande “Walking With Jesus” är en cover, som jag pinsamt nog inte lyckas placera förrän en vänlig själ upplyser mig om att det är en Spacemen 3-låt. Okej. Jag vet inte tillräckligt mycket om Spacemen 3 för att kunna avgöra om det är ett roligt coverval, men i vilket fall som helst ramar låten in singeln på ett snyggt vis med storvulen produktion och fint driv. Covervalet understryker också de förvisso lättsamma men ändå klart religiösa funderingar som fanns på “In Halos And Horns”, så möjligen drar Girlfrendo åt Cat Skills-hållet mer än bara i fråga om formen. Eller så är det bara jag som överanalyserar det hela. Det ska iallafall bli spännande att höra vad Girfrendo och Cat Skills tar sig till fortsättningsvis. Vem vinner dragkampen?