För några månader sedan valde José Saxlund, sångare i Abhinanda och skivbolagschef för Desperate Fight, att flytta ned till Stockholm från Umeå. Bland annat för att byta miljö…
— I Umeå var det som en oskriven regel att man var tvungen att vara på alla spelningar. Nu kan man komma med ursäkter, som att det inte fanns plats på flyget.
Nya plattan Rumble låter mer punkrock än hardcore. José håller med, men tycker inte att det är någon konstig utveckling.
— Den är simplare än förra skivan och den är bättre. Ahinanda är för pretentiös. Med Rumble har vi bara lattjat lite. Det måste ju hända något nytt. Det enda folk säger är; “försöker ni vara som Hellacopters”. Men det handlar inte om det. Det är något de tar till bara för att det är ett fult omslag.
Personligen anser jag att omslaget är deras snyggaste hittills — en målning på grabbarna och en vit amerikanare, ute i öknen någonstans, omslaget har deras polare Simon gjort.
Hardcore har varit ett hett ämne under första halvan av nittiotalet och är det fortfarande för många. Diskussion om hardcore “bör” vara underground känns ointressant, anser José.
— Alla säger att det har varit en trend. I sådant fall har det varit en jävligt lång trend, för den har hållit i sig sedan 1992.
När vi sitter och pratar är Abhinanda på väg ut på Europaturné med Randy.
— Spelarrangören ringde ifrån Kroatien och kollade om det var OK att Ericsson sponsrar spelningen. Svenska ambassaden, som skulle stödja vår spelning, hade blivit tveksamma när de hörde att banden är från Umeå, för där fanns det bara militanta veganer och rasister. Men arrangören hade övertygat dem att vi varken är militanta veganer eller rasister, säger halvzigenaren José.
Hur går det nu då, med att kombinera Abhinanda och Desperate Fight?
— Det måste ju fungera, eftersom vi är ett av de banden som går bäst på skivbolaget. Men om jag ska vara ärlig skulle det vara roligare att prioritera Desperate Fight. Skivbolaget är mitt jobb och bandet är min hobby, och det är ingen i bandet som är beredd att satsa så att det blir till ett jobb.
Fast du inte blir fet och rik?
— Fet blir jag, men inte rik.