Att intervjua Sveriges pop-gullpojkar BRAINPOOL är inte det roligaste jag gjort i mina dagar. Möjligen var jag dåligt påläst, men det blev inte bättre av att de fyra bandmedlemmarna sprang omkring som vettvillingar och spelade flipper samtidigt som de halvt om halvt svarade på mina frågor.

Om det nu intresserar någon så försörjer jag mig för tillfället som lokaltidningsreporter på Lidingö, en håla där det inte händer så vansinnigt mycket. Därför är förtjusningen stor när det kommer popstjärnor och repar på öns ungdomsställe.
När jag anländer till lokalen står Janne Kask, David Birde och Jens Jansson och spelar flipper. David hälsar vänligt, förklarar att jag får göra intervjun “på stående fot”, medan han och de andra bandmedlemmarna rusar fram och tillbaka och förbereder sig inför en repning.
När denna tidning kommer ut är Brainpool ute på en “massiv” turné genom Sverige och Norden. Den ska hålla på fram till slutet av augusti.
Nyligen släppt är albumet “Painkiller”. Jag undrar vad det är för smärtdödande med det.
— Ingenting. Man får ont i öronen för att man lyssnar på den för högt, säger Jens — utan att det är något riktigt svar på frågan.

Hjärnbassäng

På frågan varför de heter “hjärnbassäng” får jag heller inget riktigt svar.
— AC/DC heter ju inte likström växelström, menar Jens. Namnet Brainpool låter bra, helt enkelt.
När jag sedan undrar vilken som är den vanligaste frågan de får svara Janne Kask, som precis har avslutat en flipperomgång, blixtsnabbt “varför heter ni Brainpool?”.
Hoppsan, där var jag visst inte särskilt originell. Men finns det någon fråga de drömt om att få men aldrig fått?
— Hur känns det att ligga etta på försäljningslistan, svarar Janne listigt.
Sedan frågar jag vad de tycker om den töntstämpel de har fått för att de har turnerat med Roxette.
— Jag kan förstå att det låter töntigt, säger David. Men bara för att man spelar med Roxette så betyder det ju inte att man är med i Roxette.
— Vill man inte höra Roxette får man väl hålla för öronen när de spelar, säger Jens.
Roliga turnéminnen har de förvisso från den världsomfattande turnén med Gessle och Fredriksson, men David menar att dessa, i andra artiklar, inte låtit så roliga när de väl kommit på print, eftersom det ofta handlar om interna skämt.

Gullpojkar

Ni är ju sedda som “gullpojkar” i pressen. Vad tycker ni om det?
— Vi är gulliga pojkar, säger Jens. Det kan vi inte hjälpa.
Brainpool träffades när de pluggade filosofi på Universitetet i Lund. De är ett gäng unga akademiker, med andra ord. Var de duktiga i skolan?
— Jo, det var vi nog, säger David. Men på universitetet gick det inte lika bra.
— Vi kommer alla från Lund, och det är en stad där de flesta är duktiga i skolan, allas föräldrar är akademiker. menar han.
Nygifte David är numera bosatt i Stockholm, medan de andra fortfarande huserar i hemstaden.
— Om vi inte blivit popstjärnor hade vi fortfarande pluggat filosofi i Lund och varit misslyckade, säger David.
Brainpools debutplatta “Soda” sålde 45 000 ex i Sverige och resten av världen. Det är kanske inte så mycket om man jämför med till exempel Roxette, men Jens tycker ändå det är ganska otroligt.
— Det är ju lika mycket folk som det bor i en liten stad, menar han.
Till sist frågar jag om deras texter. det är ju ganska mycket kärlek i dem. Är det självupplevt?
— Ibland. Men eftersom vi spelar 60-talsinspirerad musik i samma tradition som Beatles så passar det med sådana texter, menar Janne Kask.