Egentligen skulle MESHUGGAH ha varit med i ABN #3, men av någon anledning så fick jag aldrig svar på intervjun jag skickade. Så varför ge upp? Jag ringde upp gitarristen Fredrik Thordendal för att få reda på mer om Sveriges bästa Jazz Metal band MESHUGGAH som i dagarna åker ut på turné och snart skall spela in sin nya skiva.

NUCLEAR BLAST

Hade läst en hel del om att NUCLEAR BLAST hade promotat MESHUGGAH dåligt under den dåvarande Death Metal trenden. Fredrik säger att dom verkar vara på bättre tankar nu när den har dött ut. Har ni inte funderat på att byta bolag, är det några andra bolag som visat intresse?
— Jo vi har funderat på att byta och det finns andra bolag som är intresserade, men NUCLEAR BLAST verkar ha ryckt upp sig en hel del nu.
Och det hoppas jag verkligen för MESHUGGAH är värda att få lite mer uppmärksamhet.

TURNÉ

I januari drar MESHUGGAH ut på en 11 spelningars turné tillsammans med fem andra NUCLEAR BLAST band, DISMEMBER, BENEDICTION, HYPOCRISY + två till som jag inte vet vad dom heter. Fredrik berättar att han inte har hört något av banden, kanske att jag har hört lite med DISMEMBER, men det är det enda. Turnén kommer att sträcka sig över länder som Tyskland, Holland och Schweiz. Alltså inga spelningar i Sverige, det tycker jag är synd. Har bara lyckats se dom två gånger och det har varit på Hultsfredsfestivalen. Fredrik berättar att dom var ute på turné tillsammans med MUCKY PUP i somras. Mycket bra respons, det var lite trögt i Finland där MESHUGGAH bara har sålt fyra ex av sin skiva, men i Danmark var det tvärtom, där var det bara bäst. Folk kom fram och skrek i ansiktet. Sen var det något band som frågade om jag inte kunde producera deras skiva, men dom har inte hört av sig ännu.

NY CD

I februari direkt efter turnén skall MESHUGGAH bege sig in i SOUNDFRONT studion i Uppsala för att spela in sin andra fullängdare. Det är en kille som heter Danne Bergstrand som har spelat in LOST SOULS och CRAWLEY som skall spela in oss, berättar Fredrik. Materialet kommer att bli mera åt “None” hållet än åt ‘Contradictions Collapse’, alltså lite råare. Eventuellt skall MESHUGGAH spela in hela nio nya låtar och jag väntar mig verkligen ett topp resultat. MESHUGGAH är och förblir gudar och perfektionister.

“None”

Det var ett tag sedan ‘None’ släpptes så jag passade på att fråga hur responsen har varit på den?
— Otroligt bra respons på alla sätt. Ändå fast vi hade synthar på den. Trodde att många skulle kråkas åt det, men så vart det ju faktiskt inte.
Vidare berättar Fredrik att dom är nöjda med den.
— Kanske skulle låten ‘Ritual’ inte ha varit med, den är inte riktigt våran stil märkte vi sedan.
Jag hade hört att ‘None’ egentligen skulle ha varit en fullängdare och det stammer säger han.
— Får man 20 000:- till en fullängdare så funkar det inte. Man måste prioritera, så det fick bli en MCD.
Han berättar att det där är ännu en NUCLEAR BLAST blaj, dom har även promotat den som en fullängdare. Vi trodde att den skulle bli billig. Men där ser man, kanske skulle dom ändå byta bolag.

ASHRAM

Vart väldigt snopen när jag fick reda på att Fredrik hade spelat in ASHRAM på deras debut CDs, hur kommer sig det då? Jo MESHUGGAH och ASHRAM ligger på samma bokningsbolag (Luger Production) och ASHRAM hade hört MESHUGGAH’s Garageland-demo och gillade ljudet och bestämde sig för att åka till GARAGELAND studion och spela in tillsammans med Fredrik. Om jag hade fått bestämt så tycker jag att ljudet kunde ha blivit mycket bättre säger han. Men vad jag vet så vart ASHRAM väldigt nöjda och det är ju huvudsaken. Förövrigt så är det WOUNDED Records som kommer att släppa ‘Turnstile’ som den kommer att heta.
När vi ändå är inne på det här med Hardcore passar jag på att fråga Fredrik vad han gillar Hardcore?
— Jag gillar inte den här Rapmetallen, TEDDYBEARS är bra. Annars gillar jag mest gammal Hardcore.
Vilket jag blir lite förvånad över, trodde inte att Fredrik lyssnade på sådant. Du skulle ju ha producerat RANDY’s CD, varför vart det inte så?
— Jag förstår mig inte riktigt på det där. Dom borde veta vad dom vill ha. Tycker att det är kasst att sitta där och peka och säga hur det skall låta.
Och kanske har han rätt i det, men som RANDY-Fredrik menade att det skulle ha varit roligt att se vad han skulle kunna ha gjort låter väldigt intressant. Att RANDY ville ha honom till det var att dom gillade ‘None’ ljudet där Fredrik till stor del har producerat.

OLYCKOR

MESHUGGAH måste vara olyckornas band. Fredrik berättar att i mars ’91 så kapade han av sig sitt långfinger på vänsterhanden. När den väl hade läkt så var den för kort så den kom mellan strängarna istället för på så jag fick byta spelstil. Sedan så satte Tomas (Haake) våran trummis sina fingrar i en fräs så då tog det ett tag till innan vi kunde börja repa. Vid den tiden säger Fredrik att alla ville byta instrument, kanske inte alla, men Jens slutade spela gitarr och ägnade sig enbart på att sjunga och så tog vi in Mårten (Hagström) på andra gitarr.
— Sen tog det ett tag att repa in honom och under den tiden vart det översvämning i våran replokal, men där är det stopp.
Nu verkar det bara gå bra för MESHUGGAH tycker jag med turnén och nya skivan, hoppas det fortsätter på den vågen också.

LIMITED EDITION

Fredrik berättar för mig att NUCLEAR BLAST ska släppa en Limited edition singel med två låtar från Garageland-demon som även kommer att finnas med på den nya fullängdaren fast då i nyinspelningar.
— Vi ska även ha med ‘Gods Of Rapture’ live från Hultsfred. Singeln kommer att pressas upp i 1000 ex och kommer i januari.

’95

Vad som står överst på MESHUGGAH’s önskelista över ’95 tycker Fredrik att han redan berättat färdigt om.
— Det här kanske inte skall skrivas, men kanske skall vi turnera med ENTOMBED i sommar, vore jävligt kul.

Tack Fredrik! Kontakta MESHUGGAH på följande adress: Luger Production, Södra Kansligatan 7B, 802 52 GÄVLE