Siebensünden är ett band från Jönköping som för några år sedan släppte den otroligt coola plattan “En kula till tröst”. Jag vet inte om det är så många som har hört det här bandet och eftersom jag inte sett en enda intervju med bandet så ville jag göra en. Alla som inte har deras Lp tycker jag ska beställa den av bandet snarast för den är jävligt bra. Det är Janne, basist och textmakare, som har svarat på frågorna. [Jocke]

1. Det har varit ganska tyst om er, har ni lagt ner bandet eller?
Det har alltid varit tyst om oss. Det enda vi har lyckats åstadkomma är en jävla vinylbit med lite skrammel på. Ingen aning… Allt rann väl ut i sanden för några år sedan och vi det har det stannat. Vi får väl se om vi någonsin sparkar igång liket igen?!

2. Vad betyder namnet Siebensünden egentligen?
Sju synder. Varken mer eller mindre. Tveksamt om det är grammatiskt riktigt men vem fan bryr sig? Det finns säkert en och annan wannabe-tysk där ute som sätter surkålen i halsen när han hör ordet.

3. Jag tror inte att jag har sett en enda intervju med er, hur kommer det sig? Har inte folk visat intresse eller svarar ni inte på intervjuer?
Du är nummer två i skaran av fanzinemakare som visar intresse och tycker att det är värt att ödsla tid och blaskutrymme på oss. Nummer ett var en dåre på Gotland… Men det kan man ju förstå. Där ute kan det ju inte finnas så mycket att sysselsätta sig med.

4. Spelar/spelade ni live överhuvudtaget?
Har aldrig och kommer aldrig att äntra ett scengolv med den här konstellationen. “Siebensünden on stage” låter redan det så absurt eller rent av groteskt att jag mår illa av blotta tanken.

5. Vem i bandet är det som skriver era texter? Dom är ju inte glada precis. Vart finner ni inspirationen till dom?
Jag får väl erkänna och förklara mig skyldig till att det är jag som strulat ihop dom. Glada kanske dom inte är men långt ifrån så som dom egentligen borde vara. Livet i det stora hela är en enda lång jämmerdal med skit till knäna och en tvåtonsäck med ångest och ouppklarade neuroser så det finns ett och annat att ösa ur…

6. Självmord, fegt eller modigt?
Det är modigt att vara feg!!! Jag är så upp till förbannelse trött på alla skithögar som korkar ur sig den ena flosken efter den andra, som t ex att det är fegt att ta livet av sig. Man måste ju tänka på dom som blir kvar. Jävla moraliserande över något som är det enda vi egentligen äger och har rätt att göra som vi vill med.

7. Vad har ni fått för recensioner på “En kula till tröst”? Har ni släppt något mer förutom den?
Mig veterligen så är det bara Close Up som gjort ett försök till recension och eftersom det var en polare som skrev den så vågade han inte annat än att skriva upp skiten… eller vid närmare eftertanke gjorde han det nog för att han tyckte synd om oss. Nej, vi har aldrig lyckats skruva ihop något annat än “En kula till tröst”.

8. Blir det upplopp i Göteborg eller supa i Hultsfred i sommar?
Riot on the streets… inget snack! Direkt från Karlshamn eller Sölvesborg eller vad fan det heter sticker vi till Göteborg och gör gatorna osäkra. Vem fan vill se Bob Hund och Limp biscutt eller vad dom heter sätta på varandra på scen när man själv kan ha lite trevlig närkontakt med en och annan snutjävel. Frölunda och Hisingen och Kottedala torg, here we come!

9. Man får intrycket av omslaget att döma att ni vill hålla ganska låg profil. Det är ingen kontaktperson eller några bilder, är det ett medvetet drag för att verka mystiska?
Mystiska låter väldigt överdrivet men naturligtvis är det ett medvetet val att inte ha med några foton och dylikt. Någon jävla självbevarelsedrift har man väl. Förresten, finns det något fånigare än band uppfläkta i det grövsta på konvolutet. Om inte alla andra garvar åt en när dom köpt skivan så lär man ju själv göra det efter ett par år.

10. Varför spelar ni så jävla dystert? Vill ni att man ska må sämre än man redan gör eller?
Dystert??? Det är väl att ta i. Vi till och med stämde upp i studion för att svänga till det och om du är så lättpåverkad att en Sieben-platta kan få dig i obalans så borde du nog tänka över din situation och uppsöka någon som kan lägga ett och annat till rätta.

11. Visst är Unholy grave världens coolaste band?
Ingen jävla aning. Tycker mig känna igen namnet. Det ligger säkert nog en split-7″a och skräpar någonstans som aldrig blivit spelad.

12. Om jag har fattat det rätt så handlar “Karnevorisk harmoni” om köttindustrin? Är ni vegetarianer?
Jag tror att vi bara är två vegetarianer i bandet men Siebensünden har aldrig utgett sig för att vara något band där det politiska har kommit i första rummet. Naturligtvis har vi alla åsikter om allt, och vill och kan argumentera för och emot men har aldrig gjort det till vår huvudgrej. Vi utgår i våra texter nästan enbart från oss själva och vad vi känner och upplever, inte några särskilda politiska premisser.

13. Ni har ju samplingar från “Det sjunde inseglet” av Ingemar Bergman. Gillar ni hans filmer eller?
Kan väl inte säga att vi är några fans som sitter och dissekerar hans rullar men “Det sjunde inseglet” är utan konkurrens den bästa filmen i Sveriges cinisthistoria. Ett lämpligt och högst passande alster att sampla diverse tal och ljud ifrån.

14. Vad händer med Tolshock då, ni har väl inte lagt ner?
No… Vi frodas och lever… från och till i alla fall. Jocke har precis landat efter en tripp till Asien och vi har väl slagit an ett par ackord den senaste månaden, men vi har inget nytt på gång.

15. Man kan ju tro att ni i bandet är självmordsbenägna och står på livets brant, är det så eller är det bara en image?
Självmordsbenägna? Vi skildrar bara korta stunder av mörker ur våra liv som absolut inte är representativt för varje minut som vi krälar omkring på den här skitiga planeten. Men visst, ibland känns det nog som om man står där och vinglar och inte kan besluta sig för om man ska hoppa eller ej.

16. Hur är det att bo i Jönköping, finns det några bra band där nuförtiden?
Jo tack, det funkar väl att leva här, eller rättare sagt att överleva. Vad det beträffar band och musik så finns det ju Counterblast och Tolshock. Token Tantrum har ju flyttat så nu vet jag inte hur det står till med dom. Annars tycker jag att replokalen är full av projekt och nyss drog vi igång något slags noiseslowindustripunkband… eller gjorde vi???

17. Jag måste säga att första gången jag hörde “En kula till tröst” så tyckte jag att sången lät kul, men efter några lyssningar blir den bara bättre och bättre. Hur kom det sig att ni har sån sång och inte följde den redan upptrampade vägen med mörkare sång som det brukar vara?
När vi bildade Siebensünden hade vi inga föreställningar om hur det skulle låta, så när nu Sveggo, poet och allmän “Tolshock på turné-fyllo” dök upp var det ett ganska naturligt val. Du är nog inte den första som säger att det tar ett par lyssningar för att få till det men annars är det faktiskt hans röst som gör det hela intressant.

18. Har du druckit “Stockholm fine festival beer 7.2”? Visst är den billig och skitgod?
Inte en susning. Det är ju inte helt omöjligt att det har slunkit ner någon gång men jag kan inte så här på rak arm säga att så är fallet. Håller mig nog mest till hemkört vin och en dunk då och då.

17. Vad har ni på gång?
Inte ett dyft. Vi får väl se vad tiden lider och framtiden har i sitt sköte. Inget är planerat och allt är öppet.

18. Tack för att du ville svara på, några tillägg?
“Man ska inte döda fler människor än man orkar äta upp”. Lp’n “En kula till tröst” finns fortfarande tillgänglig. Skicka 60:- + rejält med porto till: Siebensünden/PAS-83, box 2162, 550 02 Jönköping.