Säg den gitarrist som inte funderat över att ta en tripp till USA och spendera ett år eller två på det prestigefyllda Musicians Institute. Är du intresserad och kanske t.o.m har bestämt dig för att dra “over there”? Ta då och läs detta först!

MI är det samlade namnet för GIT (gitarr), PIT (slagverk), BIT (bas), VIT (sång) och KIT (keyboard). Två svenska gitarrister som varit och studerat på GIT är Steven B Anderson, i dagarna aktuell med sin debutplatta “Gipsy power” och Anders Moberg, som vann riksfinalen i Guitar Battle 1991. Jag ringde upp de båda och bad dem berätta om sina erfarenheter från institutet.

Anders, som studerat på G.I.T i tre terminer, kom hem i september förra året. Han berättade hur man går tillväga för att ansöka om att komma in. “Man skickar efter ansökningshandlingar från Musicians Institute, 1655 McCadden Place, Hollywood, CA 90028, USA. (Telefon 0091-213 462-1384). När man får pappren fyller man i uppgifter om ålder, utbildning, etnisk bakgrund(?), musikaliska erfarenheter, influenser och en sida där man bedömer sin förmåga i olika avseenden, samt gör ett teoriprov. Dessa papper plus en kassett med eget gitarrspel skickas till M.I, tillsammans med en anmälningsavgift på 100 US Dollar”.

I princip alla som söker kommer in, fast man placeras i olika grupper beroende på hur bra man är. När man fått antagningsbeskedet ansöker man om studiebidrag/-lån hos CSN (Centrala Studiestöds Nämnden). Man kan välja på 6- och 12 månaders kursprogram där 6-månaders kostar 4.900 US Dollar och 12-månaders 7.900 US Dollar, inklusive en anmälningsavgift på 100 US Dollar. Sedan tillkommer hyra för lägenhet, el, mat, telefon (kan bli dyrt om man inte utnyttjar collect call-varianten), eventuellt bil, nöjen mm. Denna kostnad beräknar institutet till mellan 8.000 och 10.000 US Dollar/år. En lägenhet i centrala Hollywood (2 rum + kök) går lös på c:a 1 000 dollar/mån. Man brukar dock bo 3-4 studenter tillsammans. Extra jobb, eller svartjobb, är en möjlighet men enligt Anders hinner man inte med det om man vill få full valuta för pengarna. Eftersom skolan är öppen även kvällar har eleverna möjlighet att repa med band, träna, kolla på gitarrvideos etc. En sak Steven påpekar som otroligt viktigt är självdisciplinen. Eftersom det är upp till en själv att gå på lektioner, seminarier och öva krävs en stor dos av den varan.

Mental träning

Det är 1-2 fasta lektioner per dag, resten är tillval som t.ex jazz, fusion, storhand, funk eller Music business (om branschen), Accelerated learning (träningsmetoder) och Rock strategy (om att nå sina mål). Två till tre gånger i månaden hålls seminarier med någon känd musiker som t.ex Paul Gilbert, Frank Gambale, Billy Sheehan, Russ Parrish, Steve Morse etc. Då sitter alla eleverna samlade, med sina gitarrer och lyssnar, frågar och övar. Anders hade ett instrumental-band vid sidan kallat Spicy Spiders. De spelade då och då på någon klubb i området, men enligt honom själv var det uselt betalt och för att få spela på vissa klubbar fick banden t.o.m betala. Anders och Steven är båda överens om att man träffar många kompisar och kan knyta många värdefulla kontakter på skolan. Man breddas också som musiker och huruvida man vill få ut mycket av kursen är helt upp till en själv. För den kostnaden lär det nog inte vara några problem med motivationen på det området.