På senare tid har media visat stort intresse för death/black metal och dess eventuellt satanistiska inriktning. I Norge finns det en sammanslutning inom black metal-genren som kallas Den Svarta Cirkeln (vilket det även gör i Sverige om än i mindre utsträckning) där band som Mayhem, Darkthrone och Burzum är ledande. I det senare ingår Count Grieshnack, eller Greven som han har gjort sig mer känd som, som har skapat stora rubriker för att bl.a. som det påstås ha bränt ner åtta norska kyrkor. Enligt mig är det hela absurt och har inte speciellt mycket med musik att göra, men eftersom det är ett “hett” ämne så bestämde jag mig, med risk för att få ta emot mycket skit, för att ta reda på lite mer.

Telefonluren låg inte helt stadigt i handen när jag ringde upp Morgan “Mogge” Håkansson gitarrist i norrköpingsbandet Marduk och uttalad satanist. Visste inte riktigt vad som väntade mig men mina farhågor var obefogade. Mogge visade sig vara en pratsam kille som inte är rädd för att sticka ut hakan med sina kontroversiella åsikter, som han får stå för själv.
När vi pratas vid står bandet i begrepp att sparka sångaren Andreas Axelsson, som också spelar gitarr i Edge Of Sanity, eftersom han har för mycket att göra på annat håll vilket gör det svårt för Marduk att repa. Istället kommer gitarristen Devo Andersson att ta över sången. Devo var tidigare med i Gravity som bl.a medverkade på en samlings-EP och släppte demon “Magic Doom”. Vid sidan om har han enmansbandet Overflash, som bl.a medverkar på “Extreme Close-Up”-plattan. Övriga medlemmar är Joakim Grave (trummor) och Bogge Svensson (bas).
— Vi bildades i september -90 efter det att mitt förra band Abhor slutade, berättar Mogge som också spelar i Abruptum. Letade medlemmar tills jag fick ihop alla. Sen repade vi hela våren 91 innan vi gick in och spelade in vår första demo, “Fuck Me Jesus”, den sommaren. På hösten spelade vi sen ute en hel del, bl.a med Stillborn, Seance och amerikanska Suffocation.

“DARK ENDLESS”

Under 1992 fick Marduk kontakt med det nystartade svenska bolaget No Fashion Records som visade sig vara intresserade av att signa dem. Debutplattan “Dark Endless” spelades in under fem dagar i Hellspawn studion, som ägs av Danne Swanö (Edge Of Sanity + hur många till som helst), i Finspång men släpptes inte förrän i början av -93. Mogge berättar att dröjsmålet berodde på strul med omslaget.
— Vi fick Dani Vala som var med i Sveriges första black metal band, Obscurity (som förresten har återbildats), att måla omslaget. Han har bl.a haft utställningar i New York.
När vi pratas vid är plattan ännu så länge bara släppt i Sverige, men mycket är på gång.
— Skivan har sålt en 2-3000 ex bara i Sverige. Sen har No Fashion fått distributionskontrakt med SPV, som har beställt 4000 CD till att börja med. Dessutom har Tomas Nyquist, som ligger bakom No Fashion, satt upp ett kontor i USA så där skall plattan släppas när som helst, berättar Mogge som kort och gott kallar deras musik för black metal, och nämner influenser som Venom, Possessed, Kreator och norska Mayhem.
På sina spelningar liksom på alla foton bandet tar så använder de sig av ansiktsmålning, s.k. corpse paint. Mogge berättar att den står för hat.
— Det tillhör på något sätt Black Metal och är ett led i total inlevelse.
Något som däremot förvånar är att Marduk i motsats till de flesta andra black metal band inte använder sig av artistnamn.
— Till stor del beror det på att det finns så många som missbrukar det, förklarar Mogge. Venom hade sina namn, Quorthon och Euronymous (Mayhem) är också okej, men sen finns det dom som har så jävla fjantiga namn så att det blir ett stort skämt ett hån av det. Det var någon som hette Ace Gestapo Necrosleaver Of The Chalice Of Blood eller något sånt, och så finns det någon som heter Nuclear Holocausto Of Blood Invengeance. Det är inget seriöst bakom såna namn och då kan man lika gärna hoppa över det.

UTTALAD SATANIST

Sen styr vi in samtalet på Den Svarta Cirkeln och Satanism. Mogge berättar att det i Sverige just nu är tre band som ingår i Den Svarta Cirkeln, nämligen Abruptum, Marduk och Dissection. Utan omsvep erkänner han också att han är satanist samtidigt som han förklarar att han är den enda i bandet som är det.
— De andra har till viss del samma åsikter och står ungefär för den filosofin men de är inte satanister.
Du utger dig alltså för att vara seriös satanist. Vad står då satanism för, för dig?
— Anton LaVey och hans “The Satanic Bible” anser jag som oseriös. De böckerna är ett stort skämt, fast det är många som klassar det som satanism. Han skrev “The Satanic Bible” i slutet av 60-talet och försökte att påverka folks uppfattningar. Det är en fredsbok och ett stort skämt. Jag står mer för den antika vägen och har bibeln som utgång för det är därifrån det kommer. Han kom alltså 1969 och skrev en bok om att människans frihetstänkande är satanism, men de tror egentligen inte på någonting. De tror på människans kraft medan jag tror på en kraft som inte är mänsklig, en kraft som har funnits genom alla tider. Det är ingen slags mänsklig inre kraft utan en kraft som bara finns. Jämfört med den är man bara en liten skit. De försöker att få det att framstå som man skall vara sin egen gud. Jag skulle aldrig uppmana någon till till det för folk skall vara slavar och följa en ledare. Så har det alltid varit.
Vad står Den Svarta Cirkeln för? Och vad har ni för mål?
— Det absolut krig mot kristendomen. Vi skyr inga medel, vi kommer att döda om vi behöver.
Tycker du inte att det börjar gå över gränsen för vad som är osmakligt och försvarbart?
— Nej, det finns inga gränser, säger Mogge som börjar hetsa upp sig. Har man fiender så finns det absolut inga gränser. Vem skall sätta de gränserna i så fall? Vi följer inga lagar eller gränser.

SVAR DIREKT UTE OCH CYKLAR

När vi pratas vid har Svar Direkt precis tagit upp de här sakerna i ett av sina program. Något Mogge skrattar åt:
— De tror att de har kartlagt någonting men de vet inte ett skit. Jag fick erbjudande om att vara med i programmet men jag struntade i det för jag visste att det skulle vara idioter där. Är jävligt glad att jag inte var där för det var ju bara gamla knarkarpunkare med. De visste inte vad de pratade om utan satt bara och yrade.
Egentligen kan väl den här typen av negativ publicitet inte vara bra i det långa loppet för den här typen av band. Ni gör det ju inte precis lättare för er att bli accepterade.
— Vi skiter i om vi blir accepterade. Det spelar faktiskt ingen roll för oss för fler och fler kommer att följa oss.
Eftersom Mogge känner Greven kan jag inte låta bli att fråga hur det ligger till med det som har hänt Christofer i Therion. Han säger inte så mycket mer än att det ligger mer bakom än vad som har kommit fram i media samtidigt tillägger han:
— Therion har varit inne i studion och spelat in Venoms “Witching Hour” i någon slags bluesrock version bara för att reta dom i Mayhem. Om det händer något nu så är det inte så konstigt…
För att återgå till det rent musikaliska så har Marduk skrivit på för franska Osmose, som har en mer eller mindre världstäckande distribution. När ni läser det här bör deras nya singel vara släppt. På baksidan hittar man en cover på Venoms “Hellchild”.
— Från början skulle den ha varit med på en samlingsskiva, men vi ville inte vara med när vi fick reda på att det var en massa band som skall tolka Venom i lustiga versioner. Från början var det meningen att band som verkligen har varit inspirerade av dem skulle vara med men nu är det en massa rock och punkband som skall vara med. Det var menat att bli en rejäl hyllningsskiva men det blir det inte när de gör narr av Venom.
Bandets andra fullängdsplatta, “Those Of The Unlight” släpps i höst och eventuellt gör Marduk en europatums med norska Immortal i samband med att skivan släpps.
— Den nya plattan kommer att slakta “Dark Endless”. Det kommer nog att bli en mer varierad platta där det som är snabbt kommer att vara snabbare och det som är tungt kommer att bli tyngre. Vi har även med en åtta minuter lång atmosfärisk instrumentallåt.
En del av de ämnen som har tagits upp är svårhanterbara samtidigt som det alltid finns olika åsikter om allting. Här har i alla fall Marduk getts en chans att få komma till tals.