Cloud Catchers från Göteborg CD-debuterade nyss med ett bra och omväxlande album. De är ett ganska anonymt independentband, men de har stora musikaliska kvaliteter som förhoppningsvis fler kommer att upptäcka snart.

Det var i början av april som Cloud Catchers första album, “Beyond Yellow”, kom ut till affärerna. Tidigare har de släppt en singel men i övrigt har det varit ganska tyst om det här bandet.
— Vi har spelat en del runt Göteborg, och lite ströspelningar ute i landet. Det är svårt för ett band som oss att få spelningar, menar bandets sångare Göran som ändå hoppas att det ska bli lättare nu efter det att CD:n är släppt.
Recensionerna av plattan har med några få undantag varit mycket bra. Bland annat gav Annika Sundbaum-Melin skivan en fyra i Aftonbladet, och hon hade med den på sin playlist.
— Vi är själva nöjda med plattan, även om de ekonomiska förutsättningarna självklart har inneburit begränsningar. Vi har inte haft någon egentlig producent, och vi i bandet har ganska starka viljor så ibland har det blivit lite svårt. Men jag tycker låtarna håller såpass hög klass att skivan är bra.

ÄLDRE INFLUENSER

Det är rockmusik med lite äldre influenser som Cloud Catchers håller på med. Stooges jämförs bandet ibland med, men musiken är inte riktigt så stökig.
— Vi är ganska omedvetna om vad för sorts musik vi spelar. Vi har några gånger tänkt att det skulle vara bra att ha någon sorts etikett att sätta på musiken, men det slutar bara med att vi kallar det “rockmusik”. Jag tycker själv att det är ganska fånigt när band ska sätta ihop olika genrenamn och få det till något eget, som popfunkrock och liknande, förklarar Göran.
Det är på ett litet bolag som skivan är släppt, och det innebär att promotionsatsningen blir begränsad.
— Plattan är utskickad till en massa tidningar och radiostationer, och det har blivit en del recensioner och en del radiospelningar, fast det hade säkerligen blivit mer om vi legat på ett stort bolag, tror Göran. Man måste synas, och det kostar pengar, Nu är alla resurser slut när plattan är klar.

SKULLE BEHÖVA EN MANAGER

Något som Göran saknar är någon person som tar hand om bandets praktiska detaljer, alltså någon form av manager.
— Det har blivit så att det alltid är jag som ringer runt till arrangörer och andra, och det kan bli lite segt i längden. Ibland tröttnar man lite grann på det eviga ringandet och då kan det ta emot lite grann. Men det är en hård satsning från vår sida ändå — helt klart en hundraprocentig mental satsning.
Göran har tidigare varit med i Marionett som släppte några singlar, medan basisten Johan och trummisen Dennis båda var med i Alias som var ett av de mer underskattade banden från 80-talet. Jesper, som spelar gitarr, har varit med i en mängd småband under årens lopp. Cloud Catchers är lite udda på det sättet att de har två vokalister. Förutom Göran sjunger även Anja Rybe, och hon härstammar från Norge. Dessutom ingår keyboardspelaren Mikael i bandet. Det har varit en del personalstrul i bandet, och en del medlemsbyten, men nu menar Göran att line-upen är stabil.
— Det funkar bra nu, och alla satsar på bandet, säger han.
Cloud Catchers är ett av de där banden som är bra och har bra låtar, men som förmodligen aldrig riktigt kommer att komma någon vart. Det är tråkigt att inte fler vågar sig på ny independentmusik, för det finns hur mycket bra band som helst. Börja gärna med att kolla upp Cloud Catchers.