Skellefteås finest, The Wannadies, är numera stationerade i Skellefteå, Stockholm och London.
Tre femtedelar Wannadies huserar i London; sångaren, gitarristen och låtskrivaren Pär Wiksten, Christina Bergmark (sång och keyboard) samt basmannen Fredde Schönfeldt. Trumslagaren Erik Dahlgren (som ersatt Gunnar Karlsson efter CD:n Bagsy Me) är från Umeå men bor numera i Stockholm. Gitarristen Stefan Schönfeldt bor kvar i Skellefteå.

The Wannadies bodde länge kvar i Skellefteå trots stora framgångar och gott om spelningar. Men sen blev det flytt.
— Vi tyckte det verkade kul att bo i London så då flyttade vi hit, säger Pär. Vi hade parollen “Våga vägra Stockholm” så det fick bli London istället. Nä, skämt åsido. Vi har många kompisar i Stockholm så det känns faktiskt som hemma.

Hur håller man då ihop ett band med medlemmar utspridda i olika städer? Att repa blir ju inte helt lätt?
— Nja, men det funkar bra. Det blir i och för sig mer planering: den veckan ses vi och repar, de veckorna är vi på varsitt håll och så vidare. Men det är inget problem. Det enda kruxet är att det blir ju inga spontana rep, att samlas på stört i replokalen.

Att det varit tyst om Wannadies under en längre tid har väckt en viss nyfikenhet; när kommer de till Sverige och spelar och när kommer en ny skiva?
Pär Wiksten var svävande på dessa frågor och egentligen var det något han inte ville prata om.
— Vi håller en låg profil kan vi väl säga. Vi har medvetet tagit en paus nu och när en ny skiva kommer eller när det blir dags att börja spela får vise, säger Pär och tillägger att Wannadies bestämde sig efter förra turnén, hösten 1997, för att ligga lågt efter tre hektiska år.
— Vi tackar nej till spelningar både här i England och i Sverige och det hela får vänta tills en ny skiva är klar.

Förra plattan, Bagsy Me, kom 1997 och det är en platta gruppen är mycket nöjda med.
— Jo, den är vi väldigt nöjd med, konstaterar Pär. Den sålde ganska bra både i Sverige och i England men inte särskilt mycket i andra länder. Vi gjorde också mycket spelningar kring den plattan.

Två år har de bott i London och någon hemlängtan har de inte. Pär och Christina har nyligen skaffat sig en lägenhet och när de inte pular på med bandet eller är ute på krogen eller puben sitter de gärna hemma och lyssnar på Elliot Smith eller Mercury Rev. Även “Frankie Boy”, Mr Frank Sinatra har en plats i favoritmusikhyllan.
— När vi är hemma är det rätt skönt att lyssna på lite softare musik, säger Pär. Du vet, det blir mer “middagsmusik” som exempelvis Frank Sinatra.
— Fast vi köpte Ebba Grön-boxen när vi var hemma i Sverige under julen, berättar Christina.

Jo, jag tackar. Ebba Grön-boxen som gavs ut i slutet av förra året, går ju inte av för hackor. Vi får hålla till godo med den tills en ny Wannadies-platta dyker upp, förhoppningsvis under året.

The Wannadies topp 10

(Pär, Christina och Fredrik)

Beastie Boys – Ill Communication
Elliot Smith – Either/Or
Beck – Odelay
Pixies – Doolittle
The Go Betweens – 16 Lovers Lane
Dinosaur Jr – Where You Been
Nirvana – Nevermind
R.E.M. – Document
Radiohead – The Bends
The Smashing Pumkins – Siamese Dream