Clavia är Sveriges enda synthfabrik. Sedan mitten av åttiotalet har Hans Nordelius tillverkat synthar. Storheter som Jean-Michel Jarre, Peter Gabriel och Iron Maiden använder svensktillverkade synthar från företaget. Jon Josefsson fick en pratstund med den aktade Hans Nordelius om virtuella analoga synthar.
Hans Nordlund och Clavias skapelser är spridda över hela världen. Musikinstrumenten som Clavia släppt ifrån sig är världskända liksom många av de artister som använder sig av synthar från synthfabriken i Stockholm. Bland användarna finns världsstjärnor som Jean-Michel Jarre, Peter Gabriel (som har tio stycken) samt hårdrockande Iron Maiden och Michael Jacksons keyboardist Michael Boddiker. Hans Nordlund berättar hur det hela började:
— Jag var 18 år då jag började bygga synthar och orglar för eget bruk i diverse dans-, jazz- och rockband. Jag jobbade samtidigt som datorkonstruktör fram till 1983 då jag startade Clavia. Att jag började med digitaltrummor Ddrums var mest en slump. Jag byggde min första ur-Ddrum till min trummis i bandet ”Von Lyx” på skoj.
Utvecklingen har gått från digitaltrummorna Ddrums i mitten av åttiotalet till den senaste skapelsen Nord Modular. Nord Modular är en kopia av de analoga jättesyntharna som tillverkades på sextio- och sjuttiotalet. Dessa monstersynthar var oerhört stora och bestod av en massa rattar och reglage som kopplades samman av allehanda sladdar. De såg mer ut som de telefonväxlar man kan se i gamla svartvita filmer än ett musikinstrument.
Nord Modular
Varför beslutade Clavia då att bygga Nord Modular?
— Det var självklart att världen behövde en sådan synth. Många vill bygga egna ljud på sitt eget sätt utan att vi synthfabrikanter bestämmer vilken arkitektur de skall jobba i. Vi får mycket feedback från Nord Leads användare världen över och alla har massor med strålande förslag till nya features som de vill ha implementerade i Nord Lead. Men då skulle ett sådant koncept förstöras och Nord Lead skulle bli vad jag kallar en pyttipanna-synth med menyträsk. Ett virtuellt modulärt koncept är då ett mycket bättre alternativ.
Föregångaren till Nord Modular heter Nord Lead. Den har sedan den kom ut på marknaden för fyra år sedan sålts i mer än 12 000 exemplar. Det var världens första virtuella analoga synth, det vill säga en synth som emulerar en analog synth dock med hjälp av digitalteknik. Nord Lead styrs helt och hållet från reglagen på kontrollpanelen som sitter ihop med klaviaturen. Den färska Nord Modular består förutom av en fristående klaviatur med rattar och reglage också av ett datorprogram. Sladdarna finns kvar från sextiotalssyntharna dock endast på datorskärmen. Kablarna är virtuella och kopplas samman på skärmen för att skapa unika ljud. När liudskapandet är färdigt skickar datorn kommandon om vilka kopplingar som ska göras till den fristående enheten, sedan behövs inte datorn längre.
Fördelar och skillnader
Hans förklarar de största fördelarna med Nord Modular jämfört med att ha ett par analoga synthar:
— Om man verkligen vill bygga avancerade synthljud med multistep-sequencers och högvis med oscillatorer och filter och LEO-er plus ett hela tiden växande modulbibliotek med allt från enkla moduler till komplexa sådana som 16 bands vocoder, compressor/limiter, trumsynthmodul alla SDS5 och dessutom spara hela patchen och skicka den till sin kompis så har man inte många alternativ. Nord Modular består dessutom av fyra helt separata modulsynthar var och en upp till 32 rösters polyfoni och separat MIDI-kanal. Alla nya moduler som tillkommer är dessutom gratis på Clavias hemsida.
Allt detta kan man ta med sig under armen till spelningen eller in i studion. Man behöver alltså ingen dator för att spela på Nord Modular. Så det är svårt att jämföra Nord Modular med att använda ett par analoga synthar, Nord Modular är så mycket mer.
Går det att höra någon skillnad på Nord Lead/Nord Modular och en ”äkta” analogsynth som Mini-moogen?
— Mellan Nord Lead och Minimoog, svar ja. Om man gör A/B test och har ett vältränat öra! Mellan Nord Modular och Minimoog går det ej att svara kategoriskt, det beror på vilket filter man använder. Nord Modular har olika filter, bland annat ett som har liknande egenskaper som till exempel CEM-filtret i Pro5 och även Moog. Lägg till en overdrivemodul och man kan komma väldigt nära. Man kan inte säga att Nord Modular har ett sound, det är möjligt att bygga allt från en perfekt DX7 till en distad TB303.
Finns det något ytterligare på gång från Clavia inom den närmaste framtiden?
— Det kommer något helt nytt i slutet av 1998 men det är tyvärr än så länge en hemlighet.
Något som inte är en hemlighet är att Clavia och Hans Nordlund förtjänstfullt visar att Sverige kan och bör bygga synthar. Clavia Digital Music Instruments är Sveriges, och kanske Nordens, första och enda synthfabrik.
Lämna ett svar