Project Grudge
Same

Project Grudge är en ny bekantskap för mig. På denna demo i CD-format bjuder bandet på en mycket välproducerad och ganska egen blandning av EBM, Industri och Techno. Jag kan inte komma på något etablerat band som låter som Projekt Grudge, men jag skulle tro att deras musik skulle tilltala er som gillar Covenant i deras mer industriella stunder och liknande musik. Första halvan av denna demo är mycket stark och har rejäl hitkänsla, men tyvärr håller musiken inte riktigt samma höga klass hela skivan igenom. Projekt Grudge skulle nog ha vunnit på att dra ner på antalet låtar, för hela 10 spår känns aningen för mycket. Hur som helst är det här något av det mest intressanta jag har hört på länge inom den här genren och i låtar som “The Reception Of The Sword Of The Centuries”, “Paranoid” och den instrumentala “Punch-hole-machine” är det helt lysande. Räkna med att snart hitta Project Grudge i skivbutikerna.
Tel: 040-272546 alt. 040-972319
grudge@hem2.passagen.se

Downfall
Same

Värmlandsbandet Downfall spelar gullig synthpop med ganska feta, men tyvärr allt för monotona, trumljud. Musiken svänger bra även om det låter lite väl mycketAmiga 500 emellanåt. På den punkten får bandet klart godkänt, i synnerhet med tanke på att det här är deras första demo. Sångerskan skulle däremot behöva öva en del om Downfall ska kunna bli något, för tyvärr blir det lite väl falskt emellanåt.
c/o Thomas Svanelind, Strandgatan 33, 644 40 Slottsbron

Nexion 13
Same

Belgiska Nexion 13 spelar välgjord soundtracksmusik, som är skön och behaglig att lyssna på. Det är mycket stämningsfullt och ljudbilden är trevlig, men tyvärr händer det alldeles för lite för att hålla min uppmärksamhet vid liv. Istället får musiken mig att vilja sluta ögonen och drömma mig bort. Som stämningsmusik till en film skulle det här förmodligen fungera utmärkt och jag antar att det också är det som är syftet. Rekommenderas skarpt till alla fans av John Carpenter och In The Nursery Jag vill se filmen!
c/o David Joly, Vosdellestraat 37, 1560 Hoeilaart, BELGIUM

D.A.T.A.
Brave & Illusory

Ännu ett demo från Belgien. Den här gången handlar det om dansant EBM i samma skola som A Split Second. Ljudbilden domineras av monotona och dansanta synthslingor och en sångare som brötar på i värsta Klinik-anda. Tyvärr känns den här typen av sång något uttjatad och D.A.T.A. skulle nog tjäna på att dra ner på brötandet en aning. Brave & Illusory är ingenting man sitter hemma o myser till precis, men som dansmusik på någon rökig synthklubb skulle den här musiken säkert gå hem. Mitt råd till bandet är att genast försöka komma på ett bättre namn, för även om D.A.T.A. är en förkortning för Dream & Trauma Analysis leder det tankarna till de kultförklarade 80-tals-synthpopparna Data, som förövrigt rekommenderas skarpt. Men du som föredrar synthmusik av det tyngre slaget bör nog istället införskaffa ett exemplar av denna demo.
c/o Tim Mertens, Haringrodestraat 1, B2018 Antwerpen, BELGIUM

Le Passagé
E.p.

Le Passagé från Malmö var verkligen en trevlig överraskning. På denna demo i CD-format presenterar bandet fyra mycket välproducerade synthpoplåtar som för tankarna till Depeche Mode under tiden för “Some Great Reward”. Tyvärr är det just dessa Depeche-influenser som sänker helhetsintrycket en aning. För även om det är välgjort har man hört det för många gånger förut. Om Le Passagé drar ner något på dessa influenser, jobbar lite mer med sången och får till lite mer hitkänsla kommer bandet garanterat att tillhöra eliten inom svensk synthpop.

The Dream Forecast
Barely Real

The Dream Forecast från Malmö spelar instrumental synthmusik influerad av obskyr synthpop och modern ambienttechno, vilket resulterar i ett sound som för tankarna till det sena 70-talets electromusik. Ett sound som Isar fått något av en revival idag med band som franska Air i spetsen. Andra band jag kommer att tänka på när jag lyssnar på Barely Real är de gamla kultbanden Synergy och Telex. De enda vokala inslagen på detta demo består av några enstaka samplingar, men bandet är på jakt efter en duktig sångare/sångerska. Personligen är jag lite skeptisk till om detta skulle vara rätt väg för The Dream Forecast. Kanske skulle det fungera om man varvade sång, helst då kvinnlig sådan, med samplingar eller varför inte med vocoder som t ex Man Parrish gjorde under 80-talet med mycket lyckat resultat. Hur som helst är det här ett mycket bra demo och bandet ska ha ett plus för produktionen som verkligen är lysande för att vara ett demo.
c/o Dick Persson, Lorensborgsgatan 4A, 217 61 Malmö

Noble Process
…Out

Noble Process spelar tillbakalutad synthpop som påminner en del om tyska XPerience, men Noble Process musik är inte lika dansant och klart mindre Euro-influerad. Tyvärr saknar många av låtarna starka refränger vilket gör att mycket av hitkänslan går förlorad. Detta skulle dock förmodligen gå att åtgärda med lite bättre produktion, vilket även gäller ljudbilden som känns aningen gammalmodig. Kanske är det just detta sound som Noble Process är ute efter, det låter åtminstone klart eget för att vara synthpop av årgång 98. Gruppens styrka ligger i att man lyckats hitta en klart duktig sångare i Andreß Freidenvall och det är något som vi synthare inte har varit allt för bortskämda med på sista tiden. En anledning så god som någon att kolla upp Noble Process.
c/o Tobias Norman, Torsgatan 13, 386 92 Färjestaden
nobleprocess@hotmail.com

Admission
The Silence

Admission från Kalmar spelar en slags blandning av Synthpop och EBM. Musiken känns ganska okomplicerad och varken sången eller texterna är särskilt upphetsande, men trots detta fungerar det. Admission lyckas nämligen få till en hitkänsla som de flesta andra demoband saknar och flera av låtarna på “The Silence” fastnar ordentligt efter bara några få genomlyssningar. Om bandet bara jobbar lite mer med sången och bättrar på produktionen en aning så kan det här nog bli riktigt bra. Ni som är nyfikna har chansen att höra ett smakprov på någon av samlingarna Monument 3, Synthpop — The next generation eller Sauna CD 003.
c/o Roger Lindholm, Stålhållaregatan 36B, 392 45 Kalmar
roger.lindholm@mbox301.swipnet.se

Inter Sonic
Warning

Inter Sonics förra demo “Defenders Of The Earth” recenserades i Zynthec nr 3/97. Den gången frågade jag mig varför bandet skickat sin demo till Zynthec när det finns så många andra tidningar som är betydligt bättre lämpade för den här sortens musik. Det undrar jag fortfarande. Det här är nämligen definitivt inte synthmusik, snarare metal av det ösigare slaget. Visst förkommer det några enstaka synthljud, lite robotröst och en del filmsamplingar bl.a. från sci fi-filmen Johnny Mnemonic, men gitarrerna dominerar helt klart ljudbilden och till 99% handlar det om ren metal. Det är visserligen inte dåligt, men metal har aldrig fallit mig i smaken och förmodligen tilltalar det inte många av Zynthecs läsare heller. Men gillar du musik i stil med Ministrys senare alster kan det nog vara värt att kolla upp Inter Sonic.

Different Mind
Same

Different Mind tillhör de få band som lyckats motstå frestelsen att till varje pris fylla demokassetten, något de ska ha allt beröm för. Bandets förra demo recenserades i Zynthec nr 2/97 och fick då mycket positiv kritik. Nu är dessa synthpoppare tillbaka med två nya låtar och till min stora glädje håller även dessa mycket hög klass. Traditionell, trallvänlig nittiotals-synthpop är Different Minds koncept och i det här fallet fungerar det alldeles utmärkt. Förstalåten “Never Again” har ordentlig hitkänsla och skulle platsa på vilken synthpopsamling som helst. Någonting säger mig att vi kommer att få anledning att återkomma till detta band inom en inte allt för avlägsen framtid.
Tel: 0454 – 233 45
Mobil: 070 – 543 99 61

Enemy Camp
An Inside In Bloom

Nyköpingsbandet Enemy Camp spelar melodiös synthpop med bodyinslag. Enligt det medföljande brevet har bandet medvetet valt att använda sig av synthmusikens alla klyschor, vilket bl.a. resulterat i låttitlar som “Micro-Organism” och “The Code”, vars något fjantiga refräng för övrigt fastnade redan efter första genomlyssningen. I framtiden har man dock tänkt sätta en mer personlig prägel på texter och annat, vilket nog kan vara en bra idé. Mitt tips är att de borde dra ner på EBM-influenserna en aning och istället satsa på den typ av atmosfärisk synthpop som de gör i “The Code” och “Moment of Tranquility”, för det är i dessa stunder som Enemy Camps musik fungerar som bäst.
c/o Viktor Ginner, N. Bangårdsgatan 13, 611 39 NYKÖPING

Borderline
Demo 98

Ni som har hängt med ett tag kunde läsa om Borderlines förra demo “Demo -96” i Zynthec nr 1/97. Nu är dessa Joy Division-influerade muntergökar från Norrköping tillbaka med en ny demo. Det är fortfarande i allra högsta grad väldigt mörk och klaustrofobisk alternativ rockmusik det handlar om, en musikstil som Borderline behärskar mycket bra. Musiken är nog lite för skitigt och depressiv för min smak, men ni som gillar band somYvonne och just Joy Divison bör helt klart ge Borderline en chans. Är du så hopplöst glad att du går alla i din omgivning på nerverna är denna demo också ett hett tips. Hjälper inte det är du förmodligen ett hopplöst fall.
c/o Martin Bladh, Morängatan 31, 603 86 Norrköping