The Lungz är Skånetrion som brutit upp och flyttat till Stockholm. Enligt bandets medlemmar har de också brutit upp från gamla invanda spår och tagit steget mot ett liv med musiken. “Fanatic” är första singeln från det självbetitlade albumet som släpps över stora delar av jordklotet senare i höst. Genom omvägar stötte bandets gitarrist ihop med det kaliforniska skivbolaget Zip Records svenske representant och intresse uppstod. Samarbetet resulterade i singeln “Fanatic” och det kommande debutalbumet. Inspiration hittar trion ibland annat i Led Zeppelin, Nirvana och Depeche Mode. Zeros Jon Josefsson lyfte luren och slog numret till The Lungz Stockholmsadress och frågade om framtiden och hur bandet blev till.

— Vi i The Lungz; Niki på gitarr, David på sång och Anders-Alexander på trummor och produktion, träffades redan på högstadietiden. Vi är alla uppväxta i samma kommun söder om Malmö. Det som förde oss samman förutom vilda fester och musik var behovet av att bryta mot de invanda tankesätten som vi var uppväxta med där i överklassförorten. Vi satsade stenhårt på musiken. Vi kom ganska långt faktiskt, med spelningar på festivaler och klubbar runt om i landet, bland annat en spelning i Hultsfred 1997. Men det var inte förrän i vintras som det började lossna ordentligt. Våren 2000 spenderade Niki och Anders i San Diego. Där stötte vi på en svensk skivbolagstjej som jobbade för Zip Records i San Francisco. Det var först i samband med kontraktskrivandet med Zip året efter som våra roller i bandet tog form: Anders-Alexander, blev den musikaliska motorn och ljudskaparen. Niki, den rockiga motpolen och David, rösten med förkärlek för pompösa uttryck.

Hur kommer debutalbumet att låta?
— Soundet på albumlåtarna och nästa singel är lite tuffare än vad “Fanatic” ger prov på, även om albumet också kommer att rymma en del riktigt lugna låtar. Kort skulle man kunna sammanfatta soundet som en blandning av tunga beats, distade gitarrer och fina sångmelodier. Inspiration hämtar vi från vilt skilda håll, allt ifrån 80-talspop, modern dansmusik till gitarrock.

Vad är det bästa som skulle kunna hända er som band nu?
— Det bästa som skulle kunna hända oss just nu är att utlandslanseringen som kommer att ske i bland annat Australien i höst går så bra att vi får åka runt i världen och spela och göra pr.