Det tog några timmar innan årets SAMA kom igång på allvar, men när feststämningen väl börjat sprida sig på allvar var succén ett faktum, i år igen.

Då portarna till Kåren öppnades runt femtiden på eftermiddagen var det en ganska fåhövdad och frusen skara som trängdes för att komma in på SAMA 2001. Att galan tidigarelagts en månad i år märktes om inte annat på vädret och att folk kom senare än vanligt för att undvika stå i kö ute i kylan.

Sadovaja sparkade igång galan genom att gå ut som första akt, en finstämd och bra spelning trots dåligt med folk i den tidiga timmen. En stund senare var det dags för kvällens första prisutdelning och premiär för den äkta synthpoparen Eddie Bengtsson som SAMA-konferencier. Trots lite strul med ljudet kunde vi konstatera att Sadovaja tog hem priset för Bästa Nykomling. Efter utdelningen tog Pluxus över stora scenen. Pluxus gjorde en trevlig och uppskattad spelning med ett frenetiskt rattande sina synthar. Till priset för Årets Live var Page, Pluxus, Sista Mannen på Jorden och S.P.O.C.K nominerade vilket innebar att Eddie Bengtsson hade en stor chans att få dela ut pris till sina egna band Page och Sista Mannen…, men så blev inte fallet utan Pluxus knep priset ur Eddies händer.

På scen tre uppträdde vinnarna av SAMA’s demobandstävling, Nightclub och Animals in Jungles och båda banden serverade den ena pärlan efter den andra. Båda banden var jättenöjda efteråt och Charlie Storm från Animals in Jungles var kanske gladast av alla besökare som Zero träffade under SAMA-kvällen.

The April Tears drog vid sjusnåret igång på scen 2 och lämnade få oberörda. Ett starkt och bra liveband. Strax efter deras spelning var det dags för utdelning av Årets Låt och i mycket hård konkurrens vann The April Tears priset.

Liksom i fallet med Sadovaja och Pluxus hade The April Tears precis hunnit uppträda för SAMA-publiken innan de vann pris, och detta var något som pressansvarige Kvistoffer Elofsson var mycket nöjd med. Han tyckte också det var skillnad från tidigare år vad gäller utbudet, både bland banden de bokat och bland de nominerade vilket han såg mycket positivt på.

Johan Kinde är inte beredd att bli bortglömd, det kunde vi konstatera då han gick på stora scen vid åttatiden med sina Lustans Lakejer. Med “Sång om syrsor” drog han igång en kanonspelning där han visade upp sitt allra bästa humör och utlovade mycket gott inför framtiden.. Kanske framför allt galans lite äldre besökare njöt i fulla drag.

Till priset för Årets Album var det en mycket blandad kompott av artister nominerade, Covenant, Robot, SMPJ och Teddybears STHLM, och priset gick till Covenant som fick stora, varma applåder när de hämtade priset för deras album “United States of Mind”. Strax efter klev S.P.O.C.K på stora scen för att förföra för en stund.

— Vi var skitnervösa fyra timmar innan konserten och det kändes som allt skulle gå åt helvete. Då vet vi att de kommer gå som bäst på scen, konstaterade en upprymd Alexander “Android” Hofman efter den lyckade konserten.

Tyska Second Decay och senare Yvonne underhöll på scen 2 som några av de sista banden. Yvonne såg innan spelningen fram emot den och tyckte det skulle bli “skitkul att spela”. Yvonne, nyligen släppte sitt fjärde album, fick också under konserten en chans att testa sina nya låtar på publiken och gjorde i mångas öron en mycket bra spelning.

Sista bandet ut var ett band som många kommit huvudsakligen för att se, tyska Funker Vogt. Och precis som väntat levererade de stenhårt elektroniskt tunggung och publiken röjde med eftertryck, trots att galan då pågått i hela sju och en halv timme och många besökare var rejält trötta.

SAMA pristagare 2001:

Årets artist – Teddybears STHLM
Årets album – Covenant – United States of Mind
Årets låt – The April Tears – Model, Actress, Whatever
Årets nykomling – Sadovaja
Årets Liveartist – Pluxus