Hösten -85 hoppade Mats Dahlberg av som trummis i gruppen Treat. Efter ihärdigt turnerande kände han att han behövde en paus. Men efter ett tag började det strömma in brev från fans över hela landet som ville se Dalton, Mats smeknamn, i ett nytt band. Det var då som idén till bandet föddes.
På Hair Fair, en frisörsalong i Stockholm, träffade Dalton gitarristen Leif Westfahl hos deras gemensamma frisör. De kände direkt att kemin var rätt och efter inte så länge kom keyboardspelaren Ola Lindström med i gruppen. Ola och Leif hade spelat tillsammans tidigare i bandet Sad Motion. Nu var det bara två problem kvar: nämligen att hitta en sångare och en basist. Bra sångare växer ju som bekant inte på träd. Men de hade tur. I Uppsala, hittade de Bosse Lindmark. Han visade sig vara exakt den kille gruppen behövde. Basist blev Perre Eresjö. I april 1986 skrev EMI kontrakt med bandet och det första materialet spelades in i maj.

Debutsingeln “Can’t Stop Loving You Now” släpptes i augusti samma år. Låten var skriven av Michael Bolton, en av USAs största rockartister. Samma månad kom också den första spelningen. Ytterligare en singel släpptes. “Loving You” hette den. Basisten Perre Eresjö lämnade bandet och ersattes av Bosses lillebror, Anders Lindmark.
Vid årsskiftet 86-87 började den kommande LP:n spelas in. Resultatet blev “The Race Is On” som släpptes i mitten av april -87. Förutom de egna låtarna på plattan hittar man ytterligare en låt av Michael Bolton, “I Think About You” och en outgiven Bon Jovi-komposition “You’re Not My Lover” som blev över när Bon Jovi spelade in sin senaste succé-LP.

Daltons budskap med sin musik är att underhålla. De kommer att turnera under sommaren och hela hösten. Och känner man Mats “Dalton” Dahlberg rätt innehåller scenshowen med största säkerhet ett par specialare som aldrig tidigare skådats. Sätt på er säkerhetsbältet. The Race is on!!