Dessa fem killar från Göteborgstrakten gör tung gitarrbaserad rock med bra texter. Ta och lyssna på deras debutplatta “Shadows from the Wilderness”, så förstår du vad jag menar. Chansen är stor att Norden Light blir Sveriges nästa bidrag till den internationella rockeliten.

Det hela startade egentligen redan 1979 då sångaren Christer Mentzer bosatte sig i Göteborg. Om du tycker att namnet låter bekant så har du helt rätt. Christer var tidigare sångare med hårdrockarna Silver Mountain, som hade stora internationella framgångar, speciellt i Japan.
Under årens lopp bytte Christer ut medlemmarna i gruppen, som då kallades för Mentzer, med jämna mellanrum. Inte mindre än sjuttiofem (75!) olika musiker har passerat revy.

Men plötsligt verkade allt fungera, gruppen fick sina fasta medlemmar, bytte namn och skrev på ett skivkontrakt för bolaget Sonet. Debutplattan spelades in i augusti förra året och släpptes här på hemmaplan för några veckor sedan.
— Plattan skulle egentligen ha släppts tidigare, men allt var inte riktigt klart med utlandet så den blev fördröjd, berättar Christer.
En utlandslansering är alltså planerad. Plattan kommer att släppas i bl.a. Japan, Australien och Nya Zeeland i augusti. England och USA får dock vänta något, men förhoppningsvis kommer även skivköparna i dessa länder att se Norden Lights debut på skivdiskarna. En turné i Finland är planerad i augusti och några festivaler här i Sverige. Chansen är också stor att vi får beskåda gruppen i rutan framöver, men när detta skrivs finns inget bestämt datum.

Christer Mentzer, sång, Johan Herlogsson, gitarr, Mikael von Knorring, trummor, Peter Bodefjord, bas och Peter Jeanson på keyboards beskriver sig själva som en väldigt sammansvetsad grupp, där alla har samma målsättning.
— Vi vill absolut inte bli något nytt Europe, säger Christer och fortsätter, inte för att jag ogillar Europe men vi är först och främst musiker och kommer aldrig att försöka sälja på utseendet.
Och lyckas, det kommer Norden Light säkert att göra, med sin tunga men ändå melodiösa rock.
— Vi var väldigt oroliga över om vi verkligen skulle våga släppa en så tung platta som debut. Men kom fram till att det blir mycket lättare att utvecklas till nästa platta. Mer melodiösa refränger och lugnare låtar, men ändå med tyngden kvar.
När jag frågar var det är viktigast att lyckas, här hemma eller i utlandet svara Christer att det skulle vara bra för rocken här i Sverige om skivan blev en storsäljare, men att Japan ändå tippas att gå bättre. Kan det bero på Silver Mountain’s framgångar där?
— Ja, det tror jag definitivt. Jag har fått ett stort namn där sedan tiden med S.M. och även flera viktiga kontakter.

Nu när plattan är inspelad och släppt längtar verkligen killarna ut för att möta publiken. De gjorde en spelning förra året som enligt dem själva inte var vidare lyckad.
— Vi låg i influensa hela bandet men var tvungna att spela eftersom en av cheferna på RCA i Tyskland kommit över för att kolla. Vi var verkligen missnöjda, det kändes uruselt. Men trots influensa gick bandet hem bland publiken och fick även bra kritik av både skivbolagschefer och pressfolk. Då kan vi förstå att vi har en dunderkonsert att vänta oss nästa gång Norden Light står på scen och känner sig i toppform.