I mer eller mindre exakt samma utgångsläge som DISMEMBER befinner sig UNLEASHED. Ett brutalt och aggressivt stockholmsband vars Century Media-releasade debut “Where no life dwells” rönt en hel del intresse. Bakom kulisserna slåss nu de orankade kontrahenterna om vilket av banden som ska utnämnas till ENTOMBEDs kronprinsar, för hur många svenska death metal-band med kontrakt det än finns idag ligger de alla i lä för dessa band.

Jag ringde nyligen upp UNLEASHED’s sångare och bassist Johnny Hedlund, och fick mig ett väldigt ärligt och uppriktigt samtal om deras nya platta och death metalens framtid.

“Vi har precis kommit tillbaka från Tyskland och inspelningar tillsammans med DESPAIR-gitarristen Waldemar Sorychta. Han är en tekniskt kunnig musiker som det har funkat bra att jobba med. Överhuvudtaget tycker jag arbetet har funkat mycket bättre nu. Likaså resultatet. Vi har utvecklats som musiker, och skriver numera mer varierade låtar. Det är mer mellantempo, slöa grejer, men självklart även några väldigt snabba spår på “Shadows in deep“. Dessutom har våra nya texter en helt annan spridning och variation i innehållet”.

Det ska väl även bli en video till “The immortals”? Kan du berätta lite?
“Jodå – i samband med att vi spelar på en one-off festival i Milwaukee kommer vi även att ta oss till New York för att där spela in tillsammans med en kille som tidigare jobbat med bl a FLEETWOOD MAC, IGGY POP m fl., Han har sysslat med videos sen 70-talet och har en hel del erfarenhet och idéer. Vi har funderat lite löst kring manus o s v, men vi får se hur den blir upplagd”.

Själva låten handlar vad jag har förstått lite om er själva?
“Det handlar om människor som är förtryckta och som hånas. Ingen tror på dem, men de har en stark inre tilltro och gör sin pryl. Det är egentligen om Stockholm och de som började gilla death metal för 6–7 år sedan. Jag tillhörde och tillhör fortfarande den gruppen, och vill på något sätta visa att vi överbevisade dem. Vi har liksom vunnit. Familjen har visserligen blivit avsevärt större, men det är fortfarande samma pryl – även om de nya fansen har det lättare”.

Vad tror du annars om death metalens utveckling i stort? Några nya trender?
“Det är jävligt svårt att idag bilda ett death band och vara originell… OK att banden är bra, men det räcker liksom inte. Så är det med väldigt många svenska band som startar idag. Det kommer att bli svårare och svårare att få ett kontrakt. Skivbolagen har liksom sina death-artister nu. Visst kommer småbolagen att fortsätta, men de mer etablerade har börjat snegla åt andra håll. TIAMAT är ett bra exempel på ett nyskapande band som lyckats. Jag tror överhuvudtaget att många band kommer att gå tillbaka till rötterna och försöka få till det den vägen. Det betyder å andra sidan inte att musiken är död. Jag tror tvärtom att den fortfarande kan växa en aning. I alla fall upp till thrash metalens tidigare popularitet. Om två-tre år har vi nog ett death metalens SLAYER. Om 3–4 år har vi kanske till och med korat death metalens METALLICA och banden där under. Jag tror det kommer att bli en 7–8 band som kommer att göra upp om det hela.

Frågan blir då givetvis om UNLEASHED kommer att finnas med bland dessa band. Ja vem vet! Debuten var visserligen kraftfull och bra, men i originalitet bör bandet definitivt utvecklas. Sannolikt har innovationen fått mer spelrum på snart utkomna “Shadows in deep“, och i och med att bandet ofta turnerar runt i Europa och med hjälp av sin scenprofessionalitet vinner publikens gunst kommer de förmodligen att gå ett steg längre med uppföljaren. Svensk death metal mår väldigt bra just nu. Mycket tack vare “odödliga” veteraner som Johnny Hedlund och hans kohorter.