Att ta sig förbi ENTOMBED i popularitet är just nu inte den allra enklaste uppgiften. Försprånget de har gentemot resten av den svenska death metal-maffian är mycket stort. Det mesta av det avståndet handlar mest om tidsaspekter och det faktum att ENTOMBED var först. För i divisionen under dem finner vi bl a ett par väldigt intressanta och välspelande stockholmsband som redan nu har börjat klättra mot toppen.

Ett av ovan nämnda band, dvs DISMEMBER, har med hjälp av en väldigt framgångsrik debut LP på tyska Nuclear Blast Records, och försäljningssiffror runt 50 000 verkligen etablerat sig. I engelska Metal Forces valdes de som 1991 års bästa nybörjarband, och de flesta andra tidningar av vikt har i regel inte varit sämre när det gäller att strö rosor över gruppen.

Efter debuten “Like an ever flowing stream” följde gruppen upp framgångarna med 12″ “Pieces“. Tre nya spår plus en nyinspelad version av “Soon to be dead” i en helt klart råare tappning än debuten.

Styrkta av bandets framgångar har Nuclear Blast topprioriterat DISMEMBER, och bl a köpt in sig på OBITUARY/NAPALM DEATH-turnén. Den 7 maj lämnade killarna landet för mellan 40—50 spelningar i hela Europa. Ännu ett viktigt steg mot toppen.

En viktig del i bandet recept mot framgång är råheten i omslag och attribut. Något som klart bevisas av att bandet har fått både sin video och sin första LP bannlyst på olika håll i Europa. Dessutom attackerades de nyligen av nymoralisten Ann Ekeberg som anklagat bandet för att vara satanister. Trummisen Fred Estby berättar;

“Vi har blivit påhoppade här i Stockholms lokalradio, och har haft en hel del problem med omslag o s v. Fast vi tvekar inte att ställa upp i en debatt. Hur det än är så står vi för det vi gör, och i texter o s v har vi hela tiden ett budskap. Folk reagerar hela tiden med en jobbig jävla dubbelmoral. Jag är fortfarande ung och vet hur ungdomar reagerar. Allt snack som Ann och hennes gelikar kör med är bara skitsnack.”

Tydligen tycker även andra krafter att bandet sysslar med något som kan vara farligt för ungdomen och samhällets moral.

I nya videon attackeras nämligen kristendomen hårt. Producerat av uppstickarbolaget Legion Productions har den blivit till en blodig och uppseendeväckande historia om kristendomen och dess unkna historia. I videon figurerar Fred iförd törnekrans uppspikad på ett kors. Blod kommer in i bilden och droppar på ett crucifix. Korset faller! Symboliken framgår ganska klart. Dock blev detta för magstarkt för censuren och den sanna moralens väktare.

“Vår video till ‘Soon to be dead‘ kom tyvärr inte genom den tyska censuren. Därför har vi inte vågat testa den någon annanstans. I de flesta andra europeiska länder är de faktiskt ännu strängare. I katolska Frankrike tog de, tack vare baksidefotot (föreställer grabbarna nedstänkta med blod) inte in våran debutplatta. Konstigt nog gick det bra i Italien. England har vi också haft problem med. Därför kommer framtida omslag att vara lite mindre fräna. I alla fall i de länderna där vi har haft problem. Skivbolaget stöttar oss trots allt och har sagt att vi får göra som vi vill”.

Onekligen verkar bandet veta vad de vill, och har så vitt jag vet även den rätta integriteten och attityden gentemot musiken och sin publik. Med tanke på det som har hänt och är på gång ska det bli väldigt intressant att följa deras vidare eskapader inom branschen.

Redan nu är det klart att en ny LP planeras och förmodligen kommer att spelas in i höst. DISMEMBER vill testa en ny studio och kommer antagligen att prova danska Sweet Silence. Innan dess kan du dock se bandet på Hultsfredsfestivalen. Med tanke på ENTOMBEDs succéuppträdande kommer nog intresset att vara stort. Kommer och vill publiken, och framför allt pressen att knyta ännu ett death metal-band till sina hjärtan?