Finns det något jobbigare än den svenska avundsjukan, och den kritik många framgångsrika svenska band inom punk- och metal-genren verkligen fått känna av. Ja – i och för sig, det gör det säkert, men jante-lagen gör sig verkligen påmind även i våran slutna lilla krets, och är onekligen ett ok vi alla borde försöka göra oss av med.

Köpings-bandet CHARTA 77 är dock ett band som verkligen inte har fått något gratis, och som man absolut inte borde känna någon avundsjuka mot (förstå mig rätt). I mina ögon är dessa gamla “trogna” punk-rockare en grupp som bevisat att hårt arbete och att hela tiden göra det man tror på leder rätt. CHARTA 77 är onekligen Sveriges främsta exempel på “do it yourself”-attityden i sin rätta form. Via två 7″, en delad LP, en 10″, en 12″, fyra LP-skivor och otaliga live-konserter har bandet steg för steg befäst sin ställning och idag tillhör man tillsammans med STREBERS absolut de stora inom sin musikstil här i landet.

Punkrock, dvs ren och skär punkrock är vad det handlar om. Men onekligen har bandet trots denna “sträva” beskrivning utvecklats en hel del sedan starten. Förutom att bandet idag består av tre relativt duktiga musiker har man mer och mer hittat rätt i låtskrivandet såväl som i helheten. Deras senaste alster “The beauty is in the beholder’s eyes” är ett utmärkt exempel på detta och ett positivt steg ifrån det, i och för sig trevliga NEW MODEL ARMY-stuk bandet lutar åt på tredje LPn “Institution” mot något mer originellt och eget.

Det mesta verkar för tillfället flyta bra för gruppen, och man har redan börjat fundera på nästa LP. Tydligen “tror” bandets skivbolag, Rainbow Music, på CHARTA 77 och har därför anslagit en mycket större studio-budget inför kommande skiva. Tror på bandet gör tydligen även engelska Bluurg Records (SUBHUMANS m fl) som planerar någon form av CHARTA 77-release.

Själv har jag också på senare tiden mer och mer börjat uppskatta bandet. Rent ut sagt blivit imponerad av deras slit och i många fall även av deras musik. Det känns som om bandet har en hel del att ge och att vi säkert kommer att höra talas om dem en hel del. Att slå igenom i deras genre är bara inte sånt som händer, men man kan alltid hoppas att de får den uppmärksamhet de förtjänar. Och om inte? Ja – vid det här laget borde man veta att CHARTA 77 i alla fall kommer att ge sitt yttersta.

På gång är som sagt var ytterligare en LP och dessutom en singel som man snart spelar in. Grabbarna planerar även någon form av Englands-turné och hoppas att de snart ska vara ute i Europa igen? Faktum är att man under senvintern gjorde 16 spelningar i Tyskland och Östeuropa. Med anledning av detta och de intressanta aspekter en sådan turné kan ge och det faktum att gruppen i det stora hela är “intressant” pratade jag nyligen med bandets sångare/basist och outnämnda ledare Per Granberg och ställde en del spörsmål kring detta.

NI HAR VISST EN NY 7″ OCH ETT LP-PROJEKT VIA ENGELSKA BLUURG RECORDS PÅ GÅNG – BERÄTTA.

— Till att börja med ska vi förmodligen släppa något på Bluurg. Det ser i alla fall ut att bli så. Men vi är inte helt på det klara på vad det blir, men jag tror det blir någon form av ihop-mixning av det bästa från våra två senaste LPs. Dessutom kan det nog bli så att vi även släpper vår nästa LP via dem. Dick som driver bolaget är heltänd på det hela så nu är det bara upp till John Loder, dvs mannen som sköter distributionen och det finansiella. Det har faktiskt även pratats om att ge ut en delad live LP med oss och CITIZEN FISH, dvs det engelska band vi turnerade med. Fast vi är inte så pigga på idén i och med att de live-inspelningar som gjordes inte riktigt håller. Kommer det hela ut så blir det dock en low-budget grej till billigt pris. Och sen har vi då en ny 7″ som vi snart spelar in. Den ska vi släppa både på engelska och svenska, och som det är tänkt nu kommer den nog att spegla två sidor av bandet, dvs en lite snabbare hardcore BAD BRAINS-influerad låt och den andra kanske man kan säga är lite Björn Afzelius-influerad. B-sidan ska i alla fall bli en ösig och hårdare låt.

AMERIKANSK HARDCORE ÄR JU KNAPPAST VAD MAN TÄNKER PÅ I SAMBAND MED CHARTA 77? NYA INFLUENSER ELLER?

— Nej, det är väl inga direkta stora influenser. Jag har alltid gillat lite amerikansk punk som t ex GOVERNMENT ISSUE, DK, BLACK FLAG och sådär, men det är ingen “väckning” precis där vi har hittat en massa nya influenser. Vi är nog mer inne på engelsk musik (Per talar dock med förtjusning om att han upptäckt BAD RELIGION at last/RED)

FÖRRESTEN, HUR VAR ÖSTEUROPA OCH TURNÉN I DET STORA HELA?

— Det var suveränt. Vi gjorde 16 spelningar tillsammans med gamla SUBHUMANS sångaren Dick Lucas nya band CITIZEN FISH och hann på dessa med att besöka Tyskland, Tjeckoslovakien, Ungern, Österrike och Jugoslavien. Det var fascinerande helt enkelt, och vi hade bra med folk på alla spelningar. Sen var i och för sig responsen och folks reaktion väldigt olika från land till land. Tyskland behöver man väl inte säga speciellt mycket om. Tjeckoslovakien var lite skrämmande. Väldigt fattigt och det var taskigt med mat och sånt. Fast å andra sidan vill folk verkligen visa att de kan och man försöker verkligen bjuda till och fixa saker. Fast det blir ju lite knivigt när man upptäcker saker som t ex att huvudarrangören i Prag inte ens pratar engelska och att tolken helt plötsligt var försvunnen. Ingen mat fick vi heller men det är små prylar som löser sig. I Prag var publikens respons väldigt avvaktande och blygsam. De visste helt enkelt inte hur man skulle bete sig och det var som första gången man är på rockkonsert. Fast nyfikenheten var enorm. En sak som är lite tråkig är att alla vill vara västerländska och man sväljer allt västerländskt med hull och hår. Allt som kommunismen fördömde är nu helt plötsligt bra. Såna uppfattningar sätter givetvis sina spår. Dessutom är man i Tjeckoslovakien överdrivet positiva till den nya presidenten Havel. Man ser honom mer eller mindre som en gud som inte får kritiseras. Vi får väl se om fem år om alla är lika fulla av tillförlit då. Ungern var helt annorlunda. Landet har ju haft en liberalare attityd. Vi hade 550 pers i Budapest på en jävligt trevlig festival tillsammans med tre ungerska band. Fast det strulade till sig med pengar och vi fick dem inte förräns dagen efter. Sånt känns jobbigt och frustrerande men det löste sig. I Jugoslavien var det rena Beatles-hysterin. Vi spelade på ett disco inför 300 pers som bara stod och gallskrek. I Maribu, Jugoslavien hade vi dock ganska dåligt med folk. Eventuellt så kanske vi har någon form av Jugoslavien-release på gång, men vi får se. Det blir ju alltid en massa löst snack när man är ute och folk är överentusiastiska. Speciellt efter några pilsner brukar folk bli väldigt lyriska och lova en massa.

En sak som var otäck med Östeuropa är drog-problematiken. Det verkar som om det kommer att bli ett stort problem i skuggan av kommunismens fall. Det är också lite av den prylen att man tycker att allt som kommunismen förbjöd måste vara bra.

VAD BLIR DET SEN DÅ? FICK NI NÅGRA NYA ERBJUDANDEN I OCH MED ATT DET GICK SÅ PASS BRA SOM DET GJORDE?

— Jodå – vi fick erbjudanden. Bl a så jobbar CITIZEN FISH-roadien Pete med att arrangera spelningar i England. Så det är möjligt att vi åker över. Men England är svårt. Det kommer nog i och för sig folk, men att få några stålar är svårt. Vi är medvetna om att en Englands-turné förmodligen blir en förlustgrej. Vi har ju knappast några direkt höga krav på ekonomisk vinst, men det lär i alla fall gå ihop. Och dessutom är vi realister som vet att vi aldrig kommer att kunna leva enbart på att spela i CHARTA 77. Nästa gång vi ska ut i Europa kommer vi dock att kräva en viss summa per spelning och vi får hoppas att våran tyska “agent” lyckas fixa det. Eventuellt så blir det av i december/januari.

FÖRRESTEN – VARFÖR GER NI UT ERA SKIVOR PÅ RAINBOW MUSIC OCH INTE PÅ DIN EGEN ETIKETT BIRDNEST?

— Det blev så att vi hamnade i en sits då det kändes jobbig att ge ut våra egna grejer. Dessutom är vi fortfarande inblandade i och hjälper Rainbow med distributionen etc. Det känns som om vi tillsammans har ungefär en och en halv kanal. I och med att han har sina och vi har våra. Vi är faktiskt väldigt nöjda med bolaget. Nya skivan har redan nu sålt ca 1200-1300 ex medans den innan har sålt ca 1500 (och då har den sålt avsevärt mer i utlandet). VI har bara positivt att säga om samarbetet i och med att vi har total artistisk frihet. Och som det ser ut nu tror jag att vi kommer att pushas hårdare i och med att vi har blivit största bandet på bolaget.

Fotnot: Bandets skivor kan beställas direkt från Per på Birdnest (se annons) och finns dessutom att få tag i hos de flesta postorder-försäljarna inom denna genre.