Om någon i framtiden skulle komma på tanken att vilja fördjupa sig i ämnet svensk punk kan han gå till väga på två sätt.
Ett väldigt tidsödande sätt är att botanisera i gamla buntar med fanzines och raspiga vinylsjuor.
Betydligt enklare är att helt sonika kika på vad skivbolaget Really Fast släppt under de senaste tio åren. Inget skivbolag har nämligen lyckats så bra med att dokumentera den svenska punken från 80-talets början till i dag.
Listan på band som har medverkat på bolagets samlingar är smått imponerande. Eller vad sägs till exempel om namn som Anti-Cimex, Asta Kask, Sötlimpa, Mob 47, Raped Teenagers, Strebers, G-Anx, Rövsvett, Svart Snö, Total Egon, Pre-Historic, Räserbajs och Radioaktiva Räker? Ja, det vore faktiskt lättare att räkna upp de band av klass som inte medverkat.
Really Fast som namn grundades redan 1981. Stommen i bolaget utgjordes då som nu av Patrik Jonsson och Staffan Fagerberg, som från början drev Really Fast som ett kassettbolag.
Parallellt med kassettutgivningen spelade de i bandet Kurt I Kuvös, och 1982 påbörjades arbetet med det som kom att bli bolagets första skivutgivning.
Inspirerade av Crass och deras Bullshit Detector-samlingar sattes en LP med lovande svenska punkband samman. Precis som i fallet Crass, var tanken att släppa en samlings-LP till singelpris. Idén gjordes möjlig genom att band och bolag tillsammans bekostade kalaset.
— När vi startade var jag bara 17 år och Staffan var 14, så pengar till att ge ut en skiva fanns naturligtvis inte, berättar Patrik.
— I stället gjorde vi så, att av de första 1 000 exemplaren köpte banden 50 plattor var. Kostnaden blev cirka 20 kronor styck, vilket gjorde att vi kunde sälja till singelpris och ändå få det att gå runt. Och det är samma villkor som gäller i dag.
25-30 spänn för en samlings-LP är knappast vad man kan kalla hutlöst. Värda sin vikt i guld har Really Fast-plattorna också blivit bokstavligt talat. De tidigaste volymerna är sedan länge utgångna och priserna på skivbörserna ligger på flera hundra kronor styck. Har Really Fast funderat på att pressa upp nya upplagor?
— Det är lite knepigt, svarar Patrik. Vi har inte pengarna. Dessutom är det lite krångel med vissa av banden på grund av NCB- och STIM-anslutningar.
— Till tioårsjubiléet funderade vi på att släppa en dubbel-CD med tre skivor på, men av olika anledningar sket det sig.
Att just första volymen har så högt samlarvärde kan nog förklaras med intresset kring band som Asta Kask och Anti-Cimex. Dessutom, menar Patrik, gick många plattor på export vid den tiden.
Förutom plattor med Patriks och Staffans egna band Kurt I Kuvös, Drugstore och Union har Really Fast släppt singlar med Stukas och Svart Snö.
Första Stukas-singeln, Gonna Kill Her, kom 1989 och är en lysande vinylbit i bästa Ramones/Dickies-anda. Sedan dess har det hunnit bli ytterligare två, Somewhere Inside och Squeezing out Stukas. Svart Snös EP Den civiliserade apan kom 1991 och förutom dessa två band har Really Fast släppt postuma singlar med både S.O.D. och P-Nissarna.
När jag frågar Patrik vilka band som han skulle vilja ge ut berättar han att en singel med Dispense är på gång.
— En CD-singel tyvärr, suckar han. Vi är inte så förtjusta i CD annars. Men det är svårt att bli av med vinyl i dag och Really Fast säljer mest på sitt namn.
På frågan om favoriten bland utgivningarna svarar Patrik utan att tveka att det är den första volymen.
— Den är speciell då den är vår första skiva, menar han. Det är många bra band på den. Den är dock inte bäst, utan är mycket en nostalgigrej för mig. Ettan är den första plattan jag skulle plocka med mig vid en eventuell brand.
— Annars tycker jag att den senaste, volym 8, är mycket bra. I slutet på 80-talet var det en svacka inom svensk punk, men i dag pekar det uppåt. Det är mera tillbaka till rötterna igen.
Med tanke på att varje ny Really Fast-samling alltid gett en god inblick i hur den svenska punken låter här och nu, har man hela tiden kunnat hålla sig a jour med vilka som kan bli de nästa stora namnen.
— Det är det vi vill bli ihågkomna för, säger Patrik. Att ha dokumenterat 80-talets hardcore och punk. Om tio år blir det att vi har dokumenterat 90-talets.

Really Fast Records
c/o Jonsson
Ekgatan 12 A
595 33 Mjölby