THE GODFATHERS
The Godfathers (Golden Delicious)
Intercord IRS 986.974 (import) CD
**½

Ibland händer det konstiga saker. Jag hade precis plitat dit the Godfathers som “Årets vart tog de vägen” på min dödsruna över 1993 i denna tidning. Då dimper deras nya och efterlängtade platta ner. Det var nästan en religiös uppenbarelse och jag trodde mig äntligen ha fått bevis för högre makters existens.
Och ingen kan väl klandra mig för att ha så höga förväntningar. Betänk att de har en så ruggig trippel som “Unreal World” (1991), “More Songs About Love & Hate” (1989) och “Birth, School, Work, Death” (1988) bakom sig!
Med darrande händer stoppade jag skivan i CD-spelaren, bara för att tämligen snabbt konstatera att Godfathers tyvärr tuggar en hel del luft. Visst finns det spår där bandet fortfarande är coola, hårda, nonchalanta och spyr sotsvarta cynismer omkring sig och visst har de stundtals förmågan i behåll när det gäller att förvalta sitt rhythm & blues-arv i kombination med popens refrängkänsla. Men det är känslan av utfyllnadsspår som dominerar och bröderna Coyne och deras kumpaner låter mer än lovligt trötta och fantasilösa.
Det smärtar att säga det, men jag är rädd att Godfathers har gjort sitt.