KLAMYDIA
Masturbaatio Ilman Käsiä
Kråklund KRÅCD5 (import) CD
***½

Mina finska vänner brukar i regel skratta rått åt mig när jag öser superlativ, över Vaasa-bandet Klamydia. De kan för allt i världen inte förstå hur jag kan gilla en så osmaklig samling dårar. Det beror nog på mina starkt begränsade kunskaper i det finska språket. De enda glosor jag behärskar från vårt östra grannlands ordbok är “utiset” och “lepakko” — nyheter och fladdermus. Tur är nog det för annars hade jag kanske inte uppskattat Klamydia så mycket som jag gör.
Men med bandets fjärde CD, “Masturbaatio Ilman Käsiä” i ena handen och ett finskt lexikon i den andra går sanningen upp för mig: Klamydia är Finlands svar på Onkel Kånkel.
Fritt översatt lyder skivans titel “Masturbera Utan Händer”, låtarna heter “Riktig Man” (“Tosi Miäs”) och “Ansiktet Blev Nöjt” (“Naama Puutuu”). Kanske inte lika grovt som våra egna runk- och bögkungars ord-bajseri, men väl samma mentalitet. Bara namnet Klamydia bekräftar det påståendet. Eller fotot på innerkonvolutet som visar upp en bandmedlem med rumpan bar, blottandes en fingerborgsstor ändtapp.
Skrapar man bort det värsta dagis-flamseriet från ytan finner man en hel radda högpotentiella punkrockklassiker i bästa Ramones-stil. Närmare bestämt tjugo stycken, med “Gubben Noa” (“Ukko Nooa”) som given höjdpunkt.
Det enda negativa med att masturbera utan händer är att det blir för snarlikt föregångaren “Pää Kiinni Painajainen” (med fyra ändtappar på omslaget). Men vadå, förutsägbara band är ju de roligaste, se bara på Ramones.
För övrigt råder jag er att även spana in 1988 års “Los Celibatos”, där Klamydia gör en briljant tolkning av klassikern “Mälarö Kyrka”.