COMMANDO
Battle Of This Week
MNW MNWLP 190 (MD)
* * *

Efter ett par års relativ tystnad är nu ett av åttiotalets flitigaste svenska band tillbaka med en ny platta. Det enda vi hört från Commando de senaste tre åren är några enstaka singlar. På dessa har vi kunnat utröna att Commando tagit ännu ett nytt steg i sin musikaliska utveckling, vilket också “Battle Of This Week” bekräftar.
I pressreleasen sägs att Commando har mognat och bör locka en lite äldre publik. Må så vara om man med mognad menar att låtarna blivit lite lugnare både till form och tempo.
Resultatet av denna mognad har medfört att en del av bandets särprägel försvunnit. Borta är de glittrande poprocklåtarna som präglat en stor del av deras tidigare plattor. Här finns ingen “Mot Stjärnorna”, “Mot Mina Läppar”, “Stjärna Bland Faror” eller “Jesus Baby”.
Men Commandos nytänkande har också fört gott med sig. De experimenterar med nya instrument och breddar sin ljudbild. Peter Puders gitarr som tillsamman med Eva Sonessons röst tidigare präglat musiken har här fått en mer tillbakadragen roll. Hans vilda explosioner är inte längre lika frekventa. I stället litar bandet på denna platta mer till stämningar och nyanser. Hovkapellets fina stråkar och en flitigare användning av syntar för in Commando i en ny musikalisk fas. De bästa exemplen hittar vi i låtar som “Just A Dream” och “Big Sleep”.
“Battle Of This Week” är en klart godkänd skiva och har många fina spår. Eva Sonesson sjunger som vanligt strålande och musiken är för det mesta stark. Ett extra omnämnande måste också ges till producent/tekniker-paret Martin Rössel och Michael Ilbert. De har haft förmågan att plocka fram de bästa bitarna ur den komplexa ljudbild som är dagens Commando.
Vad jag saknar är dock de där riktiga hitlåtarna som vi lärt oss älska. Lite mer kraft och energi hade inte skadat.
Commando är dock värda ett riktigt erkännande snart. Med tanke på deras långa trogna tjänst i svensk rockmusik borde de snarast få det stora genombrottet.

Musiknätet Vaxholm AB
Box 71
185 00 VAXHOLM