Efter förra numrets extravaganta Australien/Nya Zeeland-specialare, bjuder vi den här gången, enligt önskemål, på intressanta inspelningar med ett antal fina svenska grupper. Men för den skull ville vi inte helt utesluta utländska bidrag, vilket alltså resulterade i en dubbel flexi-EP! Köpte ni tidningen under Hultsfredsfestivalen? Då har ni dessutom fått ett mycket tjusigt poster sleeve med våra Göteborgs-favoriter William på! Det finns bara med i vår speciella, begränsade festivalupplaga, men naturligtvis har vi också skickat ut den till våra prenumeranter. Se där, ännu en anledning till att lösa en prenumeration…

Först ut är amerikanarna Pixies, som har bidragit med en mycket annorlunda mixning av ett av spåren från sin succé-LP “Doolittle”. “Wave Of Mutilation (UK Surf)” kallas den varianten, som också är tillgänglig som ett av extraspåren på deras senaste utmärkta tolva, “Here Comes Your Man”.
En inträngande intervju med både sångaren/gitarristen Black Francis och basisten Kim Deal hittar ni på annan plats i det här numret av SA.

The Chemistry Set. Vad ska man säga om detta lilla gudabenådade engelska band? Ja, en hel del om dem hittar ni i vår artikel i det här numret (se även SA #4), och en av de många höjdarlåtarna från deras outgivna LP, “Sounds Like Painting”, finns alltså med på en av våra flexis. “The Candle Bums” är bara ett av flera briljanta spår från denna blivande klassiker — så synd bara att inte fler får chansen att höra den…

Ytterligare ett band från England, de blivande poppunk-gudarna Mega City Four, dyker upp när ni vänder flexi nummer ett. “What You’ve Got” är ett av de starkaste spåren på deras fina debut-LP “Tranzophobia”, men den version som finns på vår flexi spelades in innan LP’n, redan i januari, i samband med deras senaste kanonsingel “Less Than Senseless”/”Dancing Days Are Over”.
Den överblivna tagningen har tidigare endast varit utgiven på en av tidningen Sounds gratis-EP’s. Versionerna är ganska lika, men frågan är om inte den här inspelningen är snäppet vassare i alla fall. Memorera namnet Mega City Four — ni kommer att få höra det mycket framöver… Börja med att läsa om dem i det här numret av SA!

Så vänder vi då blickarna mot fäderneslandet, och låter TUNGA Soul Patrol från Stockholms södra förorter mangla över oss. “Slow Moving Revolution” härrör från inspelningar som så småningom kommer att resultera i en uppföljare till deras omåttligt populära debutsingel, “Stay On The Ground”. Låten är inte tillgänglig någon annanstans än på denna flexi. För ytterligare information om Soul Patrol hänvisar vi till artikel i SA #3.

Spisa flexi nummer två, och låt er förtjusas av charmiga Williams Bommen-hit “Genom Din Mun”! En höjdarlåt som nu, på allmän begäran, äntligen kommit på skiva. Det kommer den snart att göra igen, men då i en fräsch nyinspelning (och på tjockare vinyl). “Genom Din Mun” blir nämligen uppföljare till årets enda RIKTIGA sommarhit — “Strawberry Boy”. Håll ögonen öppna efter William lite senare i höst och gå sedan ut och gör “Genom Din Mun” till den hit William så väl förtjänar. Ord och söta bilder på annan plats i tidningen…

Norrköpings-band har vi haft med på flexi tidigare i Sound Affects. Både Sister James och Sonic Surf City blev mycket uppskattade då de, i sällskap med Sator och Pushtwangers, figurerade på den helsvenska flexi-EP som medföljde SA #3. Nu är det alltså dags för ännu ett höjdarband från Peking, Cod Lovers.
Vråltuffa “Autumn” från deras senaste demoinspelning ger en försmak av vad som komma skall när det blir dags för debutsingel. I början av augusti bar det av upp till Stockholm och Mistlurs studio, för att med Micke Herrströms hjälp fästa “Best Friend” och ytterligare en låt på tejp. Ceilidh heter det trevliga lilla bolag (se SA #3) som står för utgivningen senare i höst.

Traste Lindéns Kvintett — vilket band! För er som ännu inte haft den stora glädjen att upptäcka Sveriges festligaste live-gäng (stor succé vid Hultsfredsfestivalen förra året), bjuder vi på en exklusiv förhandstitt från deras kommande LP. Tidigare namnförslag inkluderade sådana klassiker som “Traste I Tibet”, “Fem På En Liter” och “Fyrtiofem Minuter I Hoting” (!), men troligtvis kommer LP’n att döpas till “Bybor” (ges även ut i en engelsk version, med direktöversatt titel…).
Kvintettens flexibidrag heter “Trattskalle”, och det är en gammal favorit för alla som hörde deras förnämliga “lunchmusik-session” i radio hösten 1988. Återigen ber vi att få hänvisa till fyllig artikel i SA #3…

Rundar av hela kalaset gör en av de stoltaste företrädarna för Köpings mycket vitala rockliv, J Hex And The Scarecrow. “Guilty” är ännu en försmak från en kommande LP, J Hex första, som släpps av TAB Records (dist EMI) om bara någon vecka. Efter den magnifika debuten med radiofavoriten “Catcher In The Rye” och uppföljande “Raindance” är den väl värd att hålla utkik efter. Köpingsrocken lever, och vi får säkert all anledning att återkomma till J Hex i något av de närmaste numren av SA!

Ja, det skulle vara det hela! En ganska spännande kompott, eller hur? Hoppas att något har fallit er i smaken!
En sista detalj. Det refereras en hel del till SA #3 ovan — dessvärre (?) är detta nummer slutsålt. För er som inte redan har tidningen och vill få tag på ett ex, tipsar vi om att det fortfarande kan finnas tillgängligt hos en del av våra återförsäljare (prova till exempel hos Tilt i Huskvarna eller Pet Sounds i Stockholm).
Misslyckas ni med att få tag på det den vägen, skriv till oss och fråga. Det KAN nämligen hända att vi lyckas skaka fram ytterligare något enstaka ex…