Christian Falks namn, eller The Falcon som han ibland kallas, dyker nu plötsligt upp på var och varannan skiva i den Nya Svenska Dansvågen. Han har skrivit låtar till Papa Dee och Kayo, han har mixat DaYeene och han har producerat Stonefunkers. Bland annat.
För den som uteslutande minns Christian Falk som basisten i marmorvita Imperiet kan möjligen “detta plötsliga intresse för svart musik” verka som en helomvändning.
— Det är rätt många som varit misstänksamma, inte minst de musiker och artister jag nu samarbetat med, säger Christian. Men jag har alltid, även under tiden med Imperiet, lyssnat mest på svart musik. Det är där jag har mina rötter. Att vara med i Imperiet var för mig mer en social kick än en musikalisk kick, om man nu kan uttrycka det så.
Efter att Imperiet splittrades stack Christian Falk till Nicaraugua för att hjälpa till med ett kulturprojekt. Han stannade ett halvår.
— Nicaragua-resan var rätt strulig på flera sätt, men det var också en enorm upplevelse. Vad som framförallt gjorde intryck på mig var alla de små klubbarna där det spelades fantastisk dancehall-reggae. Östsidan av Nicaragua ar väldigt nära Jamaica, inte bara geografiskt, och jag hörde de mest häpnadsväckande prylar, otroligt tunga. Och discjockerna använde bara kassetter. Skivor finns inte i Nicaragua.
Tung, mycket osvensk dancehall-reggae blir det också på den singel som Christian Falk just spelat in under namnet Swing-A-Ling Soundsystems. Singeln, som distribueras av Klas Lundings Telegram, har Falk gjort tillsammans med bland andra Magnus Frykberg samt Dodd & Goulos (vilka är DJ:s pa stockholmsklubben Swing-A-Ling), och beräknas komma ut i handeln efter jul.
Falk har även startat studion och produktionsbolaget Timebomb tillsammans med två kompisar, och har också skrivit låtar åt Titiyos lillebror Cherno, som just fått kontrakt med Telegram. Bland annat.
Så det lär bli betydligt fler skivor på vilka man kan läsa Christian Falks blygsamma signatur framöver.