För tjugo år sedan upphörde mjölkbearbetningen vid Lunds Södra Mejeri. Samtidigt började stadens ungdomar organisera sig i kampen för ett allaktivitetshus. Kampen har kallats ”Lunds största politiska händelse sedan andra världskriget” och varade till i höstas. Då flyttade fyra föreningar in i ett renoverat mejeri, åter vid liv och sprudlande av aktiviteter.

Vid premiären på Lunds Kulturmejeri förra året stod Pange Öberg från Folk å Rock och Michael Sellers från Sinners på scen tillsammans med två herrar från fastighetsförvaltningen och tre herrar från byggföretaget som renoverat. Septetten gjorde I hear you knockin’ och Sånt e livet. Glada miner, ungdom och medelålder förenade. Så kan det gå. En vacker bild av svenskt kulturliv i funktion. Men det tog 18 år innan mejeristerna och överheten kom överens.
Liksom Köpenhamns nyligen öppnade Vandverket (som ersätter gamla Saltlageret) är Mejeriet en lokal för rock inredd i en industriell byggnad. Och liksom på Vandverket har man i Mejeriet försökt spara så mycket som möjligt av lokalernas ursprungliga karaktär. Så till den milda grad, att när en ruta i vilken ”Södra Mejeriföreningen” var inslipat blev ituslagen vid ett inbrott, skickades spillrorna omedelbart till en glasmästare för att en kopia skulle tillverkas.
Mejeriet hyser tre sedan länge aktiva musikföreningar — Folk å Rock, Plektrum och Skånsk Spelglädje — plus Folkets Bio. Föreningarna står själva för drift, underhåll och planering.
Mejeriet är unikt i detta land. Det är unikt på väldigt många sätt, men om vi rapar litet siffror kan vi tala om att här finns på över 2 000 kvm en konsertlokal som rymmer närmare 1 000 personer (och alla kan faktiskt se, oavsett var de står), en biograf som rymmer 50 personer, replokaler (varav en är försedd med instrument för den som inga har!) för över 20 band, en åtta-kanalsstudio som alla har tillgång till minst två dagar per termin, ett vackert och rymligt kafé där mindre arrangemang kan hållas (Anna-Lena Bergelin sjöng till exempel Piaf där för några veckor sedan), fotolabb, keramikverkstad och Gud vet allt.
Allt detta sköts av elva personer. Tre av dessa är Pange Öberg, 21, som bokar band för Folk å Rock, André Waldhör, 30, som är samordnare för paraplyföreningen Kulturmejeriet, och Pelle Månsson, 40, som ansvarar för lokaler, administration och PR. André blandade sig i leken med Lunds kommun när han var 22. Pelle började när han var 30. Innan dem hade lundaungdomar verkat för ett ”kulturhus” sedan slutet på 1960-talet, alltså sedan mejeriet togs ur bruk för ganska exakt tjugo år sedan.
Det som är en smula annorlunda i denna ”kamp för ett hus” jämfört med hur det kan gå till på andra ställen är två saker. Dels har Folk å Rock gått metodiskt beräknande tillväga, med öppna kort och följande de demokratiska spelreglerna. Inga brandbomber har kastats, inga hus har ockuperats. Istället har man, med hjälp av Andre Waldhörs far, den omtalade Malmö-arkitekten Ivo Waldhör, ritat en färdig och fungerande lösning på ombyggnad av den kåk man ville ha, och satt en prislapp på ritningen. Dels har det tagit otroligt lång tid från ord till handling.
Men belöningen för tålamodet finns i det att föreningarna har fått exakt det hus de ville ha. Pange och André tror sig ha varit med på sammanlagt 50 byggmöten under ett års tid, bara för att varenda liten detalj skulle vara helt glasklar för byggplatsens arbetsledare. Så mycket som möjligt av det 1896 byggda mejeriets karaktär skulle sparas. Huset är så petigt planerat att det till och med finns 110 volts uttag för amerikanska artister.
Likaså har mejeristerna full kontroll över det färdiga huset. Ingen behöver längre leta reda på en vaktmästare för att kolla om det går bra att använda just det uttaget eller öppna just den dörren — vill Pange flytta lösväggen så gör han det. Vill Michael Sellers och hans Sinners repa klockan fyra på morgonen så gör de det.
Det enda molnet på himlen är det ekonomiska. Mejeriet har fått en hel del pengar, om summorna ställs mot ingenting. Men om man jämför med andra ungdomsföreningar finns det anledning att gny. Titta på Lunds sportföreningar, som alla håller till i av kommunen skötta och betalda lokaler. De får 300 000-400 000 kr per år, medan Mejeriet får 20 000 och själva sköter driften av sitt hus.
För att återgå till kärnan i sammanhanget så är Pelle i grund och botten musikälskare. Det antal konserter som föreningen Folk å Rock har anordnat på olika platser i Lund under de senaste tio åren går knappt att sätta fingret på. Och nu när den perfekta lokalen står klar och har levt och fungerat i ett halvår sitter Pelle ibland och drömmer om artisterna. Han har redan hunnit ha Nick Lowe, Warren Zevon, Johnny Copeland, Chris Bailey, Michelle Shocked och många andra.
— När vi skulle öppna skrev vi brev till alla möjliga, till Costello och Springsteen… Lowe nappade på det och kom hit, berättar Pelle. Det är synd att så många artister anser sig behöva arenor för att framträda, det finns så många vi vill ha hit. Zappa hade varit perfekt till exempel, och Pogues hade jag gärna sett här.
På gång de närmsta veckorna är bl a Sham 69, The Inmates och Jerry Lee Lewis. Och mer lär det bli, nu när huset är på plats.