Är du inte lika snabb som Yngwie Malmsteen? Eller kan du inte få till det där riktiga Ritchie Blackmore-vibratot? Har du svårt att få håret lika tjusigt som Joey Tempests? I det sista fallet kan vi inte hjälpa dig, men i de två första kanske en urholkning av greppbrädan kan göra susen.

Scalloping, som ungefär betyder urholkning är ingen ny teknik. De två som är mest kända för att använda den är John McLaughlin och Ritchie Blackmore. På senare tid är väl allas vår Yngwie den som gjort mest för att göra den här tekniken populär.
Idén är att man filar ned greppbrädan mellan varje band på gitarren. Man kan antingen göra det över hela halsen, eller bara på en viss del. För det mesta då den övre delens diskantsida. Det behövs inte alls lika mycket kraft i spelet på en “scalloperad” hals, eftersom strängen inte skall nudda greppbrädan. Solospelet blir helt enkelt snabbare.
Andra fördelar är att sträng-töjningar går lättare och mjukare eftersom friktionen mot greppbrädan minskar, man kan till och med böja uppemot en hel-ton bara genom att trycka på strängen. Tvåhandsspel på greppbrädan blir klarare och renare när fingrarna inte har direktkontakt med träet, och “fiol-vibraton” låter annorlunda och mer spännande än förut, när man kan kombinera dem med att ändra fingrets tryck mot strängen.
Nackdelar då? Det finns flera. För det första måste man lära sig en helt ny spelteknik. Det är lätt att det blir falskt i början när man är ovan vid att vara så lätt på handen. För det andra är det ett svårt ingrepp på gitarren som dessutom inte går att återställa.
Man filar helt enkelt ned träet i greppbrädan mellan banden. Det innebär att man för det mesta måste banda om halsen samtidigt, eftersom banden blir repade. Prickarna ryker i många fall också, och då står valet mellan att lägga in nya, vilket är dyrt, eller att vara utan. Halsen måste justeras, eftersom den blir tunnare, och risken finns också att instrumentets klang förändras något.
Slitz/Ljud pratade med Arne Arvidson, gitarrbyggare och reparatör i Stockholm.
— En scallop tar fyra-fem timmar att göra, och det är inte lätt. Vem som helst kan fila på greppbrädan, men att få det snyggt är en annan sak. Speciellt när man arbetar i lönn. Jag kan inte rekommendera att man gör det själv. Jag har fått rädda en del gitarrer där någon har misslyckats med finishen.
— Det är svårt att banda om en modifierad hals efteråt. Det finns ju andra saker man kan göra, byta till fetare band till exempel. Scallop verkar vara ganska populärt just nu, men allt sånt där går i vågor.