Efter fyra års väntan och ett oräkneligt antal turer kors och tvärs över Atlanten ligger nu äntligen Micke Hagströms soloplatta färdig på skivdiskarna.
Den sista turen gick till London. I sista stund kom Micke på att han inte var nöjd med ljudet på skivan och åkte dit för att mixa om den.
— Jag söp mig full en kväll och insåg att plattan borde låta lika distinkt som “London Calling”. Jag letade genast rätt på fodralet och läste namnet på skivans ljudtekniker. Nästa dag fixade jag hans telefonnummer och ringde upp.
Ljudteknikern hette Bill Price och har inte bara mixat “London Calling” utan alla de tidiga Clash-skivorna. Han har också jobbat med Pete Townshend.
— Naturligtvis var han egentligen för dyr för mitt skivbolag, men han gillade tejpen jag skickade och gick med på att göra jobbet för halva priset. Jag stack över direkt och har inte ångrat det en sekund. Bill var fantastisk att jobba med.
Efter första arbetsdagen i studion bjöd Bill Price hem Micke på en fest. De två andra inbjudna var Topper Headon och hans flickvän.
— Efter att vi presenterat oss påstod Topper att han hört mitt namn förut. När han funderat en stund kom han på det. Han hade hört min första soloskiva “Fountain of youth”. Han hade den hemma i skivhyllan.
Topper Headon hade fått ett exemplar av “Fountain of youth” från sitt skivbolag eftersom Micke på plattan gör en cover på “Kingston Advice” från Clashs “Sandinista”.
— När sedan Bill och jag lät honom höra vad vi spelat in krävde han direkt att få spela congas på två låtar. Utan ersättning dessutom. Det var bara att tacka och ta emot.
Mannen som skrev “Rock The Casbah” är inte den ende namnkunnige musikern som gästar på Mickes nya LP “The Price You Pay”. Vid trumstolen återfinns Charlie Drayton och på bas ännu en New York-musiker, Jerome Smith. Charlie turnerade 15 år gammal med Chaka Khan och har sedan dess jammat med bland andra Rolling Stones.
Dessutom får Micke Hagström hjälp av trogne vapendragaren Joakim Thåström på stråkballaden “Creatures Of Extremes”.
Thåström var med i Mickes förra turnéband The Cosmic Cowboys och hjälpte även till att skriva låtar på “Fountain Of Youth”. Micke i sin tur spelade gitarr på Ebba Gröns tredje LP och är också med och körar på Imperiets kommande skiva.
Som försmak till “The Price You Pay” släppte WEA för några veckor sedan den något märkliga singeln “Fångad/Trapped”. Att höra Micke Hagström sjunga på svenska var en, ähum, lätt chockartad upplevelse. Micke är själv heller inte nöjd med inspelningen.
— Det där med en svensk singel var helt och hållet skivbolagets idé (läs: krav). Jag kan helt enkelt inte sjunga på svenska. Det går bara inte. Herregud, engelska är ju mitt andra modersmål.
När ni läser detta håller Micke Hagström som bäst på att förbereda sin höstturné. Med i kompbandet blir Jerome och Charlie från New York, plus en kompgitarrist. (“Förmodligen någon från London. Topper sa att han kände flera som var OK”).
I repertoaren kommer att ingå alla låtarna från “The Price You Pay” (se recension) plus förmodligen ett par covers. Den ena blir möjligen Supremes “Stop! In The Name Of Love” och den andra blir med stor sannolikhet David Bowies “It’s No Game”.
Det är från Bowies text Micke snott turnénamnet “Full Speed And Pagan Tour”.
— Mycket fritt översatt betyder det ungefär “Full fart och ge fan i konsekvenserna”. För mig är det precis vad rock’n’roll på scen handlar om. Mina spelningar på turnén kommer att vara korta, koncisa och jävligt larmiga.
Vi som hade turen att se Micke Hagströms Stockholms-spelningar i somras betvivlar inte det ett ögonblick.