Jonas Almqvist är mediadomptören i Lädernunnan/ Leather Nun. Men musikalisk överstepräst är Bengt Aronsson. Thord Eriksson fällde upp rockkragarna och mötte “Aron” på Göteborgs skummaste café…

Uppmärksamhet. Det är vad Leather Nun fått, gång på gång, under deras sjuåriga historia.
Singeln “Slow Death” var en stark öppning 1979. Det suggestiva malandet till Jonas Almqvists plågade sång glöms inte bort av lyssnaren. Texten handlar om en man med nittioprocentiga brännskador. Han överlever i femtiofem timmar. En sann historia, om inte annat bekräftad av omslagsbilden på samme man.
Det var så intresset väcktes. Och det växer.
Det märkvärdiga är att Leather Nun under åren bara gjort en näve singlar, live-LPn “Alive” och nu senast MPn “Lust Games”. Ändå har det skrivits åtskilliga meter om bandet i utländsk, framförallt engelsk, rockpress.
— Vi är inget traditionellt rockband, säger bandets gitarrist “Aron” (Bengt Aronsson), när vi träffas på ett fik i Göteborg.
— Vi ger inte ut skivor för skivornas egen skull. Att intresset hållit i sig är ju inte så svårt att förstå. Det är ju bara att lyssna på plattorna och gå på någon konsert.
Det stämmer till en viss del. Men hela sanningen ligger nog inte i att Leather Nun gör bra plattor och bra konserter. Kärnan ligger till stor del i HUR de gör dem och med vilken yttre attityd de görs.
— Vi kämpar inte medvetet efter effekter. Vi har ett motiv för varje effekt. Vi måste ha en anledning och när vi har det brukar vi komma på ett bra sätt att framställa det på.
Just nu är Leather Nun på turné i norra Europa. Det puffas för “Lust Games” och den nye basisten Kaj Edanius får en duvning.
Leather Nun tycks vara på väg mot ett snällare uttryck. Framförallt musikaliskt, där det forna manglet strävar åt Iggy Pop-Lou Reed-hållet. “Lust Games” låter faktiskt riktigt “snäll”. Enligt Aron ingår snällheten i en strategi som “kommer att avslöjas om ett halvår eller så”.
Hur mycket deras framträdande i “Eurotube” betydde kan diskuteras. (“Eurotube” var ett flåsigt TV-program som sändes över hela Europa i somras. Alla som var i Roskilde missade det).
Sångaren Jonas Almqvist lär ha synts i rutan i ett par minuter, med en cigg i mungipan och solbrillorna på plats. Låten var Abbas “Gimme Gimme Gimme (A Man After Midnight)”, som bandet haft skapliga framgångar med. Det var inte särskilt imponerande, säger de som såg spektaklet.
“Uppmärksamhet” fick de, då det “råkade” försvinna en skulptur, värderad till tio tusen pund, från TV-studion. Skulpturen återfanns senare på taket till Leather Nuns buss…
— Jag har faktiskt ingen aning om vem i bandet det var som snodde den, säger Aron.
Det är faktiskt lustigt. Ett band vars musikaliska ledare säger; “Vi tar oss inte på allvar” och “Vi har en enormt lätt syn på det vi håller på med” – men som ändå växer i popularitet. Ett sånt band framstår mest som ett ovanligt lyckat skämt.
— Precis den uppfattningen har jag. Det är den framtoningen som jag vill att vi ska ha. Den här branschen tål att skämtas med. Det är ju en av de ruttnaste branscher man kan vara i…
— Det finns lite “rock’n’roll-swindle”-anda i oss. Jag har alltid varit den notoriske business-mannen som trissat upp gager. Och Jonas har suttit högst upp och gett journalisterna story efter story…
Journalisten, f.d. radioprataren-riksblots-firaren Jonas Almqvist har alltid framstått som “övernunna”.
Fel.
— Det är jag som är musikalisk ledare i bandet, säger Aron. Det är jag som driver på musiken.
Hur det än är, intresset kring Leather Nun är stort. Och det kommer att växa. Med nya plattan borde en bredare publik kunna nås. Vinterns LP kommer att öka den ytterligare.

NUNNAN OM LUST GAMES:

“I Can Smell Your Thoughts”
— Den illustrerar exakt min känsla av att vara i San Fransisco.
“Jesus Came Driving Along”
— Riktigt tung europeisk feeling. Jag skrev den på en bar i Bryssel i julas.
“Pink House”
— Den är rätt snygg. Den ger den amerikanska kulturen en rejäl känga. Själva låten är lite halvtafflig, men man kan lyssna på den tio gånger utan att tröttna.
“Pure Heart”
— En djävligt fräck låt. Det är ett kanonriff. En pärla.
“Have Sex With Me”
— Kommer säkert att utvecklas.
“For The Love Of Your Eyes”
— Djävligt fin låt. Vi ville ge ut den igen. (Finns med på live-LPn “Alive”).