Den här månaden har Scratch varit på utflykt. Och hittat Mr Krystal Party i rockmetropolen Örebro. Men som vanligt gräver Scratch även djupt i demokassen och i högen med hemkörda singlar.

MR KRYSTAL PARTY

Från Örebro kommer Lolita Pop. För ett tag sedan skrev jag om Athletic Arabs från samma stad. Och nu är det dags att presentera Mr Krystal Party.
Niklas Tidén, som sjunger och spelar gitarr, varför så mycket bra musik från Örebro?
— Det är en så tråkig stad så man måste göra något. Och det är ju många som spelar här också.
Mr Krystal Party är ytterst lovande. Det har Lars Aldman upptäckt som spelat dom i Lilla Bommen och ett av Stockholms skivbolag är intresserade av gruppens framtida öden.
Deras rock är allt annat än kult, den är bred och sammansatt. Man kan höra modern rock som U2 eller Lolita Pop men också lite Stones rätt var det är. I grunden spelar de pop, med en säker känsla för rätt läckra små melodier.
— Vår styrka är väl just att vi har väldigt olika bakgrund i bandet. Spännvidden är från hårdrock till Joy Division och Romeo Void. Vi startade aldrig med någon uttalad idé utan musiken har vuxit fram i takt med att vi vuxit samman. Men vi är mycket inne på att det verkligen ska vara låtar vi gör, berättar Niklas Tidén.
— Vi började 1984 då vi spelade på en knuttefest och sedan har det rullat på. Många som spelar stannar vid en kompetent pop, jag tycker inte det räcker, det måste till en slags utstrålning och personlighet.

NEUKÖLN

18:e Oktober är Motala-bon Tor Sigvardsons enmansband. Sång och synt. Som bäst när musiken närmar sig enkel och sparsmakad ambientmusik. Tre kassetter, “Likström”, “Zeb” och “Hybris” har han spelat in. Strax före jul kom också en kassettsingel med jul-låten “Klinko”, en drömsk liten poplåt som är det bästa 18:e Oktober gjort så här långt.
Bredvid sin musik har Tor kommit på den utmärkta idén att starta ett litet kassettbolag som han kallat Neuköln. Ett smart sätt att få ut sina egna kassetter men också musik från andra musiker.
Nu ska det sägas att musiken som hittills kommit ut på Neuköln inte riktigt håller. Men exemplet att genom ett kassettbolag få ut musiken är verkligen efterföljansvärt.
Förutom 18:e Oktober har Neuköln gett ut knäppt syntvisp med duon Ann Summer. Lax som Tor själv beskriver som en slags parodi på all usel industrimusik som ges ut. Birth Control är nattsvart elektronmusik från Vadstena där texterna cirklar kring död och förintelse.
Adress: Neuköln, c/o Sigvardson, Solviksgatan 11, 591 70 Motala.

DEMO

Kärleksbarn. Poststämpeln säger Kristinehamn för det här bandet med deras mjuka, lågmälda och romantiska musik. Långsamt skiftar färgerna i gitarren och det tunna syntdraperiet. En del skulle säga tidig Cure, jag säger hellre Smiths när de är som mest melankoliska. Utvecklingsbart men det behövs tydligare låtkonturer annars blir det grått och tråkigt.

Kiss Me Kate spelar också en vacker och drömsk rock. Spröd gitarr, kvinnlig sång och melodier som smakar både brittisk folkmusik och Siouxsie (ibland kan de mest motstridiga intryck möta en lyssnare). Ibland är det så spr5tt att musiken är på väg att spricka. Det behövs starkare låtar med betoning på styrka, då vill jag höra mer.
c/o Starre, Havregatan 12, 116 59 Stockholm.

Franska Bönder spelar allvarligt menad och intelligent pop som dock fortfarnde känns rätt anonym. Märkliga texter om “stora” ämnen.
c/o Claesson, Tvärhandsgatan 9, 502 47 Borås.

Midnight Rehearsal har bytt namn och (delvis) sättning från tidigare Hedda Gambler. Resultatet är en mer städad och melodisk rock än föregångaren, borta är stöket och kaoset. De ställer nu in sig i kön bakom den stora amerikanska poptraditionen.
Tel 08/971051 (David Brant-Lundin).

Påskharen är en svår nöt. Om någon minns underbara TT-Reuter så kan jag berätta att Påskharen är närbesläktat. De försöker nå samma mystiska sug som TT-Reuter och har dessutom en sångare som vinglar omkring med ungefär samma manéer som Henrik Venant. I vissa sånger finns spår av folkmusik från östligare folk. Den här demon är betydligt bättre än det jag hört tidigare från Påskharen men låtarna måste bli ännu rakare utan att förlora poesin och skönheten. Svårt.
c/o Palmqvist, Skarpskyttevägen 12 C, 2 tr, 222 42 Lund.

Eddie Bej spelar i en pompig och tydlig sjuttiotalstradition. Långa låtar, episka texter och rätt lösa låt-strukturer jämfört med åttiotalets hippa popband. Eddie Bej ogillar förmodligen ordet trend.
c/o A Magnusson, S Kvarng 9, 521 00 Falköping.

Felix Felix söker det storslagna utan att bli pompösa. Genomarbetade arrangemang och en sångare som med sin stolta sång påminner om Ulf Zachrisson i Viva!.
c/o Karlsson, Roddaregatan 4 C, 462 00 Vänersborg.

Cold. Jag väntar bara på att Sisters of Mercys inflytande över svensk rock ska börja märkas i demoskörden. Cold rör sig i samma marker, både gitarr och trummaskin har lånat från nämnda grupp. Cold är fortsättning på den nerlagda gruppen That John Wayne Shit som jag skrev om för en tid sedan.
c/o Nässlund, Granstigen 6, 137 00 Västerhaninge.

Id. Göteborgsgrupp som nu låter proffsigare och tätare än någonsin. De tillhör inte kultvärlden längre utan spelar en bred rock som skulle platsa i melodiradion bredvid Eurythmics. Samtidigt ligger det anonyma på lut runt hörnet. De får akta sig.

SINGLAR

DADA, Mytomania (Platina)
Kraftfull rock som vill vara både rak och positiv. Det låter som ett f d punkband som nu försöker utveckla musiken i en rikare riktning. Singeln är producerad av Henryk Lipp.

DC-PÖBELN, Bettan (Konduktör, c/o Larsson, Kevingeringen 24, 182 33 Danderyd.)
Jag tyckte den här singeln var fräck när den kom för ett år sedan och jag tycker det fortfarande. Kallt, enkelt syntplopp och en röst som säger saker med sexuell underton. En klar kultkandidat. När de nu skickar singeln en gång till passar jag på att påminna er. 20:- till Konduktör.

SANTIAGO DE GIL, Peter Pan (25:- till pg 495 37 68-1)
En skön, tillbakalutad röst och rätt bra arr har han den här enmanssynt-orkestern. Men låtarna är rätt hurtigt slätstrukna. Skaffa en låtskrivarkompis, skriver jag som ett tips.

FANZINES

Fröken Äsping. Nr 4 lider av uselt tryck och alldeles för många inaktuella och sega artiklar (vem vill läsa om Roskildefestivalen nu?). Intervjuer med bl a Sator Codex och Tugga Terrier, en artikel om husockupationen i Stockholm, några dikter och lite annat.
c/o Lindberg, Rosstigen 3, 3 tr, 171 38 Solna.