”Leech” är engelska och betyder ”blodigel, blodsugare”.
Sator betyder på latin upphovsman och Codex ungefär ”bok”.
Sator Codex är dock en latinsk omöjlighet. Men kombinationen Sator Codex och ”Leech” är ändå perfekt logik. Det är Borlänge-gruppens andra singel som på bara fem veckor redan sålt tusen exemplar — en viskning till försmak av debutLPn ’Wanna Start A Fire?’ som kommer första veckan i februari.
Historien om Sator Codex går tillbaka till 1980/81 då ett gäng arbetarklassungar från ”problemområdet” Tjärna Ängar gjorde uppror mot stämningarna i skuggan av Borlänges dominerande industrier Järnverket och Pappersbruket. Här skjuter antagligen också svensk rocks historia ett nytt skott som anvisades av punken och Hawkwind (!). Men som idag hämtar näring ur den oberoende scenens engelska svartklädda gitarr- och amerikanska tungrock. DebutLPns Hawkwindcover ”Master of the universe” är ett tack för ursprungsinfluensen. ”Leech” hyllar B-skräckfilmerna och är liksom plattans övriga sju egna spår med engelsk text.
— ”Leech” är egentligen den sämsta texten, erkänner Mats ”Chips” Kiesbye (gitarr/sång), det känns mer meningsfullt att sjunga ”The man who’s never been” som handlar om överheten i samhället eller antikrigslåten ”Party Frenzy”. Och engelskan är till för att nå utanför Sveriges gränser.
Micke Olsson, trummor, Kent Norberg, bas, Hasse Jävert, keyboards och Chips tänker fortsätta uttrycksfullheterna, trots att den gamle sångaren hoppade av strax efter att ’Wanna start…’ spelats in.
Knappast en förlust för bandet, eftersom sången där är största hindret för framgång. Chips och Hasse agerar redan ersättare.
Ett gäng 20-åringar, delvis inom järnhandeln delvis arbetslösa, har sugit i sig livgivande influenser i Borlänges enda direktimportaffär. I lokalpressen har dom sedan liknats vid Patti Smiths och t o m Status Quo vid sidan av Sisters of Mercy.
Vad recensenterna inte hört är att Sator Codex har hittat en egen väg mellan den engelska gotiken och den amerikanska hardcoren.