Det har blivit dags för göteborgska death/thrashplutonen Within Y att albumdebutera. Slavestate var första tidning ut att ta pulsen på bandets sångare Andreas Solveström.

Det märks att det är första intervjun inför släppet av “Extended Mental Dimensions” för sångaren Andreas Solveström. Han har inga standardsvar i bakfickan, tvingas ofta stanna upp för att tänka efter och mumlar allt som oftast “jag vet inte”, “eh”, “öh” och “hmm”. Bilden jag får av Within Y är fem vanliga, knegande killar som lever ett ganska vanligt liv. Med ett stort undantag — de ska precis släppa ett kyligt, stenhårt och skoningslöst debutalbum via holländska Karmageddon Media. Från början signade de dock med Hammerheart Records som hastigt och lustigt lades ner och sedan återuppstod som just Karmageddon Media.
— De hörde av sig en månad innan vi skulle spela in plattan och sade att de skulle lägga ner. Vi blev nervösa, vi hade ju bokat studio och allting. Det stod “it’s sad but it’s true” och att de skulle lägga ner verksamheten, men samtidigt starta upp det nya Karmageddon Media. De började jobba tillsammans med ett större bolag som heter Plastic Head Distribution och kommer från England. Jag vet inte om de skulle ha in mer stålar på det sättet eller vad de håller på med, berättar Solveström.
— Det var nog mest för deras egen skull tror jag. Det är samma personer som jobbar nu som för Hammerheart. Det är en person som har hoppat av och frilansar, han jobbar för dem men inte hos dem om man säger så. Det blev inget strul för oss utan de meddelade att de självklart skulle fullfölja vårt kontrakt, så det är bara att fortsätta att köra vidare.
Ett kontrakt som gäller för en platta, med en påföljande option hos holländarna. Från början löd dock budet tre plattor plus två optioner. Något som de glada göteborgarna aldrig var intresserade av.
— Vi höll på med kontraktet i säkert ett halvår, innan vi var klara med hur det skulle se ut. Vi har skickat det fram och tillbaka många gånger, “det här vill vi inte ha, det här vill vi inte ha och det här vill vi ha istället”, man vet ju inte eftersom man är helt “fresh” när det gäller sådant här, men vi får väl se om det var bra eller dåligt.
Hur kom det sig att ni hamnade hos Hammerheart/Karmageddon Media från början?
— Vi hade några bolag som var intresserade, Century Media hörde bland annat av sig. Deras USA-kille mejlade och var intresserad. Men samtidigt kände vi att det var bäst att bara göra en skiva och Karmageddon var hungrigast och mest på. De gick med på mycket grejer som vi ville ha igenom, så vi föll för dem.
De övriga banden i Karmageddon Medias line-up har Andreas dock inte särskilt mycket till övers för…
— Jag gillar vissa låtar med Soulreaper och Impious, de andra banden vet i fan om jag gillar alltså. Skyfire är lite väl smetigt och sedan har de väl Johan Liivas nya band Hearse, det är riktigt tråkigt. Nej, det är inte mycket som jag gillar faktiskt.

Försenad platta

Trots det juridiska trixandet med nedläggning och återstart tycker Andreas att det flutit på väldigt bra med Karmageddon Media. Samarbetet har fungerat alldeles utmärkt, det finns dock — som vanligt när det gäller skivbolag — något som inte fungerat helt till belåtenhet. Bolaget har krånglat och flyttat utgivningsdatumet för “Extended Mental Dimensions” fram och tillbaka ett flertal gånger. Senaste gången flyttades utgivningen fram en hel månad, något som vokalisten inte är särskilt nöjd med.
— Det är frustrerande, nu vill man ju verkligen ha ut den. Tidigare har det nästan bara varit bra när de har flyttat datumet, men nu när de flyttade fram det en månad till blev vi lite missnöjda. Innan har vi inte reagerat. Det har rört sig om två veckor så det har inte gjort så mycket, men nu när de flyttar den så pass långt fram när den ändå är klar och de har fått omslag och hela skiten, då tyckte vi att det var dags att höra av oss. Som det är nu är det den 22:a mars som gäller.
Vad bjuder då detta debutalbum på?
— Vi ville ha det ganska rått. Demon var ganska rå även den och vi ville ha något liknande fast lite mer finputsat, i stil med den.
Ovan nämnda demo, den slutsålda “Feeble And Weak” var något av en vägvisare för Within Y. Folk har hört av sig från bland annat Peru, USA och Japan med önskan om att komma över ett ex av inspelningen. Samtidigt har den legat ute på mp3.com, för att sprida ryktet om bandet från Göteborg.
— Det har varit skitroligt. Grejen är att vi satte bara ihop bandet och tänkte att vi kör, sedan gjorde vi de här fyra låtarna. Tre av oss jobbar på Musikbörsen i Göteborg, så vi tog en helg när vi hade stängt och riggade upp, spelade in, mixade och mastrade. Det blev så pass bra att vi tänkte att vi skickar runt det och ser vad som händer. Vi fick ju skitbra recensioner så det var skitkul.

Nyinspelade låtar

Samtliga fyra spår från demon, “Lost In Solitude”, “Face Down”, “Feeble And Weak” och “Things”, hamnade på fullängdaren. Dock i nyinspelade versioner.
— Skulle vi haft med demoversionerna utan att göra om dem hade de kommit med på någon extraskiva eller något liknande, men ska de vara med på en skiva som helhet måste man göra om dem.
Var det en självklarhet att alla låtarna från demon skulle komma med?
— Ja det var det väl. Vi funderade på om vi skulle göra nya, men det var lite väl lite tid och så tänkte vi att de funkar. Vi spelade in dem en gång till istället och tog med dem.
— Vi gjorde en liten förproduktion i replokalen för att testa. Allt vi spelade in i studion är med på plattan, men vi valde bort en låt innan. En låt som inte riktigt passade. Det var ingen höjdarlåt, den kommer inte komma vidare. Det finns lite grejer i den låten som vi kan använda, men i ny tappning i så fall.
Vad har ni då för förväntningar på plattan?
— Som debutalbum så hoppas man ju… det är svårt att säga, man vet ju inte. Vi har fått jättemycket mejl från killar och tjejer angående demon. Så jag hoppas väl att det kommer gå bra, med tanke på hur många demoskivor vi har skickat ut. Det verkar som om det är många som har hört och sett oss redan, vi drog rätt mycket folk senast vi spelade, så det finns ett intresse.

Göteborgssound eller inte?

Andreas Solveströms egen beskrivning av bandets musik lyder “det är väl någon form av melodisk thrash/death någonting”. Förvisso en riktig beskrivning, men lite mer preciserat skulle man kunna säga att den hårda musiken balanserar på en tunn linje mellan lite hårdare jaktmarker och det bekanta Göteborgssoundet. När albumet släpps lös lär det finnas stor risk att pöbeln omedelbart börjar gasta om västkustmetal, något som underligt nog ofta görs med negativt tonfall.
— Ja, det är sant. Vissa som har hört det har sagt att det inte låter så mycket Göteborg om det, men vissa säger att det gör det rätt av. Men vi gillar musiken vi spelar, det är därför vi gör den. Säger någon Göteborg så gör inte det oss någonting. Göteborgshårdrock är ju bra, konstaterar vokalisten och skrattar lite.
Tror du att det kan vara en fördel för er som nytt och färskt band att bli stämplade som till exempel Göteborgssound för att nå ut snabbare, eller vill ni stå helt på egna ben?
— Jag tror att det är bra på ett sätt. De som gillar Göteborgssoundet är ju ganska många, på så sätt är det väl säkert bra att bli stämplade som det ifall man nu skulle bli det. Sedan får väl folk skaffa sitt eget tycke. Samtidigt finns det säkert folk som tycker Göteborgsmetall är jävla skit som de inte vill lyssna på, så det finns både bra och dåliga sidor.
Tycker du det är för lätt att bli stämplad som ett band inom en viss genre, att folk dömer för snabbt?
— Det vet jag faktiskt inte om det är. Det är kanske inte för lätt, men det är väldigt tätt.
Hur tänker du själv när du lyssnar in nya band?
— Det är så svårt att säga hur man tänker, är det så att man hör Göteborgsinfluenser så tänker man att det är det, det gör man ju. Men det är säkert omedvetet. Jag tycker att det är svinsvårt att kategorisera hårdrock överlag.
Karmageddon Media har dock inte gett sken av att de vill skylta med Within Y som ännu ett melodiskt metal-band från Sveriges hårdrocksmekka. En annan sak de valt att inte pusha fram bandet med är att trumslagaren Thim Blom har ett förflutet i likaledes Göteborgska Gardenian, något Andreas verkar väldigt nöjd med.
— Just med tanke på att det vi spelar inte alls är likt Gardenian, gör det absolut ingenting att de skippar det. De har inte ens nämnt att Thim är med oss och de har inte sagt någonting om Gardenian innan heller, det är ganska härligt faktiskt.

Skaffa jobb först och starta band sedan

Replokalssituationen i Göteborg är som de flesta har god koll på prekär, band köar i flera år för att få en trång, illaluktande källarlokal att öva sina låtar i. För Within Y har detta dock aldrig varit något problem, det gäller att skaffa sig fördelar med hjälp av sitt arbete.
— Vi jobbar på ett så bra ställe att man får lite fördelar, skrockar Solveström och fortsätter uppspelt.
— Vi kunde smita före, vi hade tur så vi fick en bra lokal. Vi hade i och för sig en lokal innan också, då repade vi i Gardenians gamla replokal i och med att Thim spelade med dem förut. Men den ligger ju ute i Frölunda, vi ville ha någon annan Lokal och då fick vi en ny lokal här på Musikbörsen. Man kan sammanfatta det som att man får skaffa jobb först och bilda band sedan.
Förutom intervjuoffret och ovan nämnda skinnpiskare består Within Y av gitarristen Mikael Nordin, Niklas Almén som även han bänder sexsträngat och siste mannen in i gänget, basisten Mattias Wänerstam som även agerade ljudtekniker när tidigare behandlade demoskiva spelades in. Trots sin förankring i scenen och arbetet på Musikbörsen umgås de dock inte särskilt flitigt med stadens övriga metallelit.
— Vi känner väl de flesta i stan mer eller mindre, men jag vet inte om vi hänger ihop. Det är väl mer om man går ut och dricker sprit, då träffas man ute och festar ihop.

The Smiths?

Livemässigt finns vid tidpunkten för vårt samtal inte mycket bokat, men förhoppningarna är självfallet att få komma ut och lira så mycket som möjligt. Fler gig på hemmaplan och en resa till Uppsala tycks finnas på någon form av planeringsstadie och bandet har hört av sig till några sommarfestivaler, mest för att göra dem uppmärksamma på att de finns. Utöver detta har skivbolaget förhoppningsvis några ess att plocka fram ur skjortärmen.
Hur är ni live egentligen?
— Snabba, jävligt fort går det. Det är konstigt, men de flesta band spelar mycket snabbare live. Men det är väl hårt och tight! När det gäller mellansnack och sådant kör jag helt spontant, jag kör på vad som faller mig in.
Om du skulle få dra ihop en drömturné med er och tre band till, vilka skulle det bli då?
— Då skulle vi spela med Strapping Young Lad och så hade nog Fear Factory varit med och så hade… jag vet i fan mer… det finns ju så många. Vad hade man tagit då? Nej, jag vet inte…
Då säger vi The Smiths då…
— Nej det gör vi inte! Det är ett stort hån att slänga in dem i den skaran, jag vet inte riktigt vad man skulle välja mer… Testament hade man ju velat vara ute med!
Texterna skrivs med Mikael Nordin och beskrivs som metaforiska, mycket är upp till lyssnaren att tolka.
— Texterna behandlar allt som faller oss in när vi sitter och skriver, det är allt från vanlig vardag till fantasivärldar. Man skriver om någonting fast man berör det inte på det sättet som om man skulle ha sagt det till någon. För mig kanske det betyder något, men den som Läser kanske tror att det betyder något helt annat.
Till slut visar det sig återigen att det inte alltid är så lätt att ta ställning till sig själv och sin egen musik. Utan några givna standardsvar i bakfickan kan det vara nog så svårt att tala gott om sig själv. Vad är det som gör Within Y till ett riktigt bra band?
— Oss till ett riktigt bra band… ja vad fan säger jag? Vilka svåra frågor, uh… eh… jag vet faktiskt inte riktigt vad man ska säga. Lyssna och njut, nej jag vet inte, det är skitsvårt.