Ett band som varit med länge är Köttgrottorna, de utvecklades ut ur Incest Brothers, ett punkband från sent sjuttiotal, tidigt åttiotal.
Sedan kom också Guld-Lars från KSMB med. Jag ringde upp Happy och här följer ett referat från den intervjun. Tack till Beat Butchers för bilder.

Halvdöd-LP;n som kom 87-88 nån gång var inte en höjdare precis, det var nog de sämsta Köttgrottorna gjort.
— Det är ju som plattan heter, halvdöd, skrattar Happy, den var ett hastverk, det hände ganska mycket under den tiden. En gitarrist la av. I samma veva kom Guld-Lars med. När vi började att spela in den plattan var det en gitarrist och när vi var klara var det en annan. Så vi tänkte nästan att lägga av, fortsätter Happy, men vi fortsatte. Det är väl inte den bästa skivan jag varit med och gjort. Vid den tiden gjorde vi så mycket annat också, vi hade börjat spela teater.
När man hör de två senaste singlarna, I morron bitti och Elda med kråkor tycker jag att de har hittat tillbaks.
— Ja, det kan man väl säga, svarar Happy och fortsätter: Vi tycker det är kul att spela plus att Beat Butchers har satsat lite. De sköter om det hela så det är inte så mycket vi behöver bry oss om.

OLIKA SKIVBOLAG

Sista Bussen, A-disc och nu senast Studio Otukt/Beat Butchers, det har blivit en del hoppande runt på skivbolag.
— Vi har haft olika skivbolag och distribution, det har varit lite struligt, svarar Happy, lite halvseriösa. De är ju ganska seriösa de som har satsat på det här.

Jag intervjuade ju Solar Lodge i förra numret och de var väl inte så där överdrivet imponerade av Beat Butchers.
— Det var de inte, frågar Happy. Det beror på vad man har för inställning själv, om det inte går bra för en själv, så kan man ju skylla på andra. Jag har aldrig haft några problem med Beat Butchers, jämfört med andra skivbolag. Till och med med Incest Brothers, då låg vi ju på MNW, jag tycker inte att de var speciellt bra. De är ju stora. Det behöver ju inte säga så mycket. Det beror på inställningen.

De två senaste singlarna bådar ju gott för framtiden, är det så deras LP kommer att låta.
— Det tror jag säkert, svarar Happy, men det kommer säkert att vara lite överraskningar i det hela. Men jag tror nog i det hela att det är åt det hållet. De är några gamla live-låtar som har kommit på pränt nu. Några låtar från första tiden (Vår gamla gitarrist kom ner till studion och sjöng). Annars är väl det mesta helt nytt, hälften har vi aldrig spelat ute ens.

EG NEJ TACK

Den andra låten på singeln I morron bitti handlar om EG.
— Ja, det gör den, svarar Happy, EG är väl inte så där jättepositivt. Man kan skapa för mycket om man tror att det bara blir fördelar för en själv. Kanske för vissa företag, men vissa blir nog besvikna.
Det är tydligen bestämt, fortsätter Happy, det har gått lite för fort. På hela 80-talet har det väl bara varit högervindar. Man ser inte hela perspektivet. Man stirrar sej blind på att det är så synd om företagarna. Vi är också i princip företagare, men oss är det inte speciellt synd om.
Jag tror inte det blir bättre, det blir nog snarare sämre eller också blir det samma sak. Man ska nog inte blåsa för stora trumpeter för EG-flaggan. Det blir nog inte bättre för gemene man.

Att det blir ett starkt försvar hörs ju på låten “Vi ska låsa in Europa, hålla packet utanför”.
— Ja, ingen av nån annan hudfärg ska få komma in, säger Happy, det är en rätt iakttagelse av låten. Nu har vi blandat den där låten lite grand med ryska nationalsången och lite andra trevliga sånger. Den låten har ett globalt perspektiv på hela världen. Den är pampig. Tyvärr har den utgått, den östtyska nationalsången, så nu kan man inte längre sitta och titta på friidrott och få höra den. Man får väl köpa Köttgrottornas singel istället. Nationalsånger överhuvudtaget är ganska käcka.

Nya LP;n kommer någon gång i augusti i samband med Hultsfred, som dom hade hoppats att få spela på.
— Ja, det var meningen att vi skulle köra något ihop med Nationalteatern där, replikerar Happy, men de tyckte tydligen att Sven-Ingvars var en bättre grej. Till Göteborg kommer vi förhoppningsvis i sep-okt när vi är ute och spelar efter det att LP;n har släppts.

LÅGA SIFFROR

De har inte musiken som heltidsjobb. De har haft det lite från och till.
— Det har väl inte direkt varit ambitionen, säger Happy, inte med den sortens musik som vi spelar, den är väl inte så populär bland etablissemanget.

De säljer ungefär 1000 av varje singel och 2000 av LP:n, otroligt låga siffror tycker jag.
De borde ju ha en fördel av att ha harvat i gamla punkgäng som KSMB och IB.
— Det får vi väl se om vi har någon fördel av nu, säger Happy och fortsätter, nu när vi släpper CDn/LPn. MD försöker köra lite lansering på oss. Det är väl lite upp till dom, det är väl att det kan skrälla till lite. Jag skulle inte bli förvånad. Här uppe i Stockholm är det fest varje gång vi spelar. Otroligt röj på publiken. Från första låt till sista ackord.
Det är alltid roligt att spela i Linköping, Norrköping, säger Happy, där är vi en gång i halvåret. Det är många som hör av sej nu och undrar när vi ska ut och spela, det verkar som om dom förstår att nåt är på gång.
Det är många yngre och även många äldre kommer för att se oss. Det är en otrolig blandning. Det är drag på ställen både med och utan rättigheter.

Intervjuer trillar väl in då och då till även från de stora tidningarna.
— Men vi har väl inte precis varit favoriserade i dom, menar Happy och säger: de mindre tidningarna är ärligare, mer entusiastiska. Det känns mera äkta, men det är klart om det är nån stor som hör av sej så tackar man ju inte nej. För där kan ju folk läsa om oss även om dom inte köpt tidningen för våran skull, det fastnar säkert någon.

SATSAR EJ PÅ UTLANDET

Bland influenserna hittar man 999, Buzzcocks, Vibrators.
— Om du lyssnar på Vibratots så är steget inte långt till Chris Spedding, säger Happy, Inmates, det är snudd på blues, sedan finns popen i det. Även tyngden, AC/DC-rocken i det hela. Det är en blandning. Men vi kör ju ganska hårt med våra svenska texter.

Någon tanke på utlandet har inte Köttgrottorna.
— Det skulle vara om vi släpper en singel på engelska, svarar Happy, annars är det inte vår bag. Vi skulle inte göra nån större karriär på det. Jag tror man vinner i längden på svenska texter. Vi hoppas att få lite större publik nu när vi släpper skivan.

Text och musik är lika viktiga tycker dom.
— Sitter musiken bra så sitter texten bra, säger Happy. Det är ju inte så ofta det är hjärta-smärta texter precis. Men allting är inte död och pina, det är mycket skoj också.

EN NY PUNKVÅG

23 Till är ett band som dom gillar mycket.
— Jag gillade dom innan vi kom på samma bolag också, skrattar Happy.

De har varit med sen punken startade nästan.
— Den har betytt en hel del, säger Happy, vi kom ju därifrån. Det ska man inte spotta åt. Det tycker jag att man ska vara stolt över. Sedan kanske vi inte alltid låter punk nuförtiden. Från mediahåll har det dykt upp mycket trasproletariat, en ny slags punkvåg. En blandning av hippie och punkvågen. Det märks när man är ute och spelar. Det är nåt på gång. Jag tror inte att det är för inte att Nationalteatern är ute och spelar igen. Allt detta är bara bra för våran egen del.

De beskriver sej som ett socialanarkistiskt band men numera ganska oberoende.
På tal om anarki så vet inte Happy om han ska rösta.
— Jag kan väl inte säga hur alla gör i gruppen, säger Happy, men det blir garanterat inte Ny demokrati. Inte säkert att det blir nåt riksdagsval, kanske kommunalval.
FOB svarade han på, han hade inte råd att neka.
— Det var väl förr om åren det där, svarar Happy, men nu har jag och Mongo blivit fäder. Vi stod över.

Barn och fäder, ja de har kommit upp i åldrarna de gamla punkarna, Köttgrottorna är runt de trettio och en del lite därtill.

De gamla låtarna dras upp ibland som extranummer, de låtarna (de gamla alltså) är nog Happys favoriter bland de egna.
— Vi försöker blanda både nytt och gammalt. Folk vill höra båda delar. Och eftersom publiken är både yngre och äldre är det roligt att göra så att alla får sitt lystmäte — har de äldre orkat ta sej ner till spelstället ska de få höra de gamla låtarna. Gamlingarna blir som unga på nytt. Elda för kråkor har blivit en hit för de yngre.
Det är alltid roligt att blanda från alla skivor förutom från Halvdöd, den blir det inte så mycket ifrån, i så fall från livesidan.

De mesta låtarna gör Mongo, texterna har nästan alla del i, fast Mongo står för 50%.
— Mycket musik gör vi tillsammans, säger Happy, en av våra gitarrister slår till med nån hitlåt ibland, han gör mycket bra melodier. Man kommer alltid på nån melodislinga som vi jobbar fram till nåt.

FOTBOLL ÄR KUL

KSMB och Incest Brothers-låtar blir det inga.
— Nej, det var bra då, replikerar Happy, men det finns gränser. Guld-Lars gillar inte alls att spela gamla låtar. Det skulle vara av ren skär galenskap och glädje. Desperat blir vi inte, då lägger vi hellre av. Men det är inte aktuellt.

Vi småpratar lite om Attentats återbildning och kommer in på att Köttgrottorna också har liksom Attentat fotbollskörer i sina låter, så de borde gå hem i Göteborg. Jag kan inte låta bli att fråga Happy om favoritlag i fotboll, eftersom jag precis kommit hem från en Gais-match mot Aik som Gais vann.
— Det är roligt med fotboll, säger Happy, alltid nerv i det. Vi ska inte prata högt om vad jag gillar om man träffar en gaisare idag. Jag håller på AIK. (stackare)

Happy fortsätter att prata på:
— Spelningen med Attentat var utomhus säger du, var det några skinheads där och bråkade. För när vi var i Göteborg och spelade senast på Götaplatsen var det ett gäng som kom upp på scenen. Men vi kastade ner dom, vi var tuffare än dom. De var inte glada på oss.

Idoler när de var små var som alla andra i samma ålder Deep Purple, Sweet, såklart. Det hörs ju nästan på vår musik, skrattar Happy.

GÖRA VIDEO

Ett större skivbolag lockar inte precis.
— Det här är ju bra, säger Happy, de har ju tänkt att satsa på oss. Vi har ju förr i tiden satsat lite själva, men nu kan vi sitta hemma och bara vänta på pengarna. De har nerv för det hela. De större för våran del är ju MNW, Mistlur, jag tror inte det är nån idé för oss att spela på något större. De stora tänker bara på utlandet. Jag tror att det är läge för dom och oss nu. De som är frälsta redan sedan ska man ju inte tro att man kan frälsa alla. Jag tror att det blir en rolig höst trots Hultsfred. Om de tyckte Sven-Ingvars är kult, så får väl de tycka det, men det är snarare en hjärnblödning.

Framtidsplanerna efter LP:n är att göra någon video
— Det ska bli på det roliga planet, säger Happy. Om vi nu fastnar på linsen, vi kanske är för fula. Det blir väl nån dårpippi men bra kvalitet ska vi ha.

Vi får hoppas att de kommer hit till Göteborg i höst, jag tror att de är roliga att se på scen, så häng med!