— Det här är alldeles för bra för att slå i Sverige, tror Mats Nilsson, basist i göteborgsgruppen Rite on Time om deras färska debut-LP. Och kanske har han rätt, för den här typen av välproducerad finlirsrock är det nog bara amerikanska Toto som lyckas slå på våra kyliga breddgrader.
Och därmed kanske det inte heller är så konstigt att gruppen tagits upp av Polygrams huvudkontor i Oslo för att sedan distribueras av svenska Polygram under avdelningen, utländsk musik.
— Saken är väl den att vi inte är speciellt kommersiella och att övriga Skandinavien inte är lika trendigt som Sverige, förklarar Peeter Wiik, sångare och gitarrist i Rite on Time.
— För att vara LP-debutanter har vi fått ovanligt fria händer vad gäller produktionen. Vi spelade in i Studio Bohus med teknikern Åke Linton men mixningen ville vi inte göra själva. Först ville vi ha Michael Tretow och han sa ja men sedan fick han för mycket att göra med egen studio och Agnetha Fältskogs platta. I stället blev det Lennart Sjöholm, han med bl.a. Carola som lade sista handen vid skivan. Bara mixningen måste kosta lika mycket som inspelningen i övrigt, säger Peeter.
Rite on Time har funnits sedan 1979 då alla i gruppen på något sätt var anknutna till musikhögskolan i Göteborg. Förutom Matz och Peeter består de av Alf Egerbladh trummor och percussion, Dan Evmark klaviatur, cello och sång och Lars Danielsson klaviatur och sång.
Första singeln “Give it Up” kom 81 och den utmärkte sig omedelbart genom att spelas en massa i radio och placerades både på Europatoppen och i “Heta Högen” här hemma. Ekot av framgången nådde ända fram till New York och skivproducenterna där, men några oklarheter i kontraktet här hemma gjorde att uppgörelsen måste brytas. Det blev ingen LP att backa upp singeln med och då lades hela projektet på is.
Sedan dess har Rite om Time turnerat i hela Skandinavien och vid sidan arbetat med andra projekt och grupper eller som studiomusiker.
Nya LP’n heter Rite on Time kort och gott och spelas in runt årsskiftet. Allt material på skivan är hemkört, det vill säga, alla i gruppen är synnerligen medansvariga för både textskrivande, komponerande och producerande.