STORYTELLER är Gävlebandet som troligen kommer att slå stort med sin medeltidsinspirerade metal. Dom har nyligen avslutat inspelningen av sitt allra första album och här svarar gitarristen Fredrik Groth på några frågor som jag ställt honom. (Nov.)

Tjenare Fredrik. Ni har ju precis kommit hem från studio Fredman och inspelningen av ert första album, känns det bra?
— Ja, helt klart! Vi har precis fått en lyssningskopia, och även om det naturligtvis alltid är småsaker som man retar sig på så känns det faktiskt väldigt bra. Skivan låter bättre än jag vågat hoppas på. Men det är väldigt skönt att vara hemma i Gävle igen…

Kändes det som ni valt rätt studio eller finns det någon annan ni hellre skulle nyttjat?
— Nej, jag tror vi faktiskt hamnade i bästa tänkbara studio. Och Fredrik Nordström, vår producent och ljudtekniker, är ju enormt duktig och kunnig på alla sätt och vis. I många fall behövde man inte ens framföra sina önskemål om vilken typ av ljud man ville ha på t ex gitarr och trummor… Innan man hunnit öppna munnen så hade han redan fixat till det! Vi hade faktiskt väldigt få konflikter om hur saker och ting skulle låta, och det underlättar ju. Däremot är Fredrik extremt kass på att hålla tider, men det är väl medaljens baksida kan jag tänka mig.
Det hade definitivt varit värre om vi hade haft en ljudtekniker som varit lysande på att hålla tider men kass på att fixa ljud!

Vi kommer att få lite detaljer på en annan plats i tidningen för L.G., er sångare har ju skrivit en dagbok över händelserna, men jag tänkte att du kanske hade något riktigt kul att berätta som L.G. missat?
— Sanningen att säga så hände det väldigt få intressanta saker under de tre veckor vi var i Göteborg. Redan efter ett par dagar så gick allt på rutin, och vi åt andades och sov STORYTELLER. Man hann inte med så mycket annat.

Gruppnamnet, texterna och omslaget är ju mycket fantasy, berätta…
— Många av STORYTELLER’s låtar har ju ett ganska medeltida sound, och steget från medeltida texter till rena fantasy texter är ju väldigt litet. L.G. skriver ju de flesta texterna och både han och jag är fascinerade och intresserade av fantasy. För övrigt tvivlar jag på att den här typen av musik skulle fungera så bra om vi sjöng om gatuslagsmål, gängbråk eller betongförorter. Det är ju lite tradition med fantasy också.

När uppstod fenomenet STORYTELLER och vilka är ni?
— Fenomenet STORYTELLER uppstod under den senare delen av 1995, det var ett projekt som skapades utav L.G. och mig, med L.G. som initiativtagare. Han målade upp idén för mig, och jag nappade direkt. Tillsammans satte vi oss ner för att förverkliga hans idéer, och konceptet har inte ändrats särskilt mycket under den förhållandevis långa tiden som gått sedan dess. Tre eller fyra av låtarna på skivan skrevs faktiskt under den tiden, men en av skillnaderna ligger i att låtarna var arrangerade lite mer som medeltida ballader på den tiden. Vissa är fortfarande arrangerade så, andra har vi arrat om till ett lite hårdare sound.
Idag har vi en ganska traditionell hårdrocksättning med trummor (Martin Hjerpe), Bas & Sång (L.G. Persson) och två gitarrer (Jag och Lasse Martinsen).

När började du lira gitarr, spelar du något annat instrument också?
— Jag har spelat gitarr sedan början av högstadiet. Spelar även keyboard och bas. Tidigare spelade jag även en hel del trummor, men idag är jag skrattretande kass på det… Har tappat precis allting.

Jag har ju hört eran demo-CD, är det de låtarna vi kommer att få höra på albumet? Vad skall det förresten heta?
— Skivan kommer att innehålla fyra spår som inte finns inspelade som demos. Och så har vi rationaliserat bort några av låtarna från vår demo eftersom de inte riktigt höll måttet.
Skivan kommer nog bara att heta Storyteller. Gruppnamnet säger liksom allt som behöver sägas.

Ert omslag står ju ”Den rödhårige axelkrossaren från Skutskär” Mattias Persson för. Har du sett något utkast ännu och verkar det bli bra?
Själv har jag sett de första skisserna och av dem att döma så blir det ju förbannat bra. Det är ju ingen liten talang han bär på Perssonpojken (se Serenity Magazine #5 och på utsidan av detta samt AZURE omslagen m.m. så förstår ni)
— Mattias är jävligt duktig. Vi var och tittade på det nästan färdiga resultatet för inte så länge sedan, och jag tror att det kommet att bli mycket bra.

För den som aldrig hört er, kan man dra vissa paralleller med t ex BLIND GUARDIAN, eller har jag helt fel då? Har ni några andra influenser?
— Det är nog ett korrekt antagande att vi hämtat en del inspiration från BLIND GUARDIAN, men egentligen inte mer än från övriga band inom samma genre. Jag skulle nog vilja påstå att vi är minst lika mycket Ronja Rövardotter-influerade som BLIND GUARDIAN-influerade. Men visst finns det likheter. Gillar man BLIND GUARDIAN så gillar man förmodligen även STORYTELLER.
BLIND GUARDIAN är förövrigt ett av mina favoritband inom den här genren, tillsammans med STRATOVARIUS, GAMMA RAY och äldre HELLOWEEN.

Ni gjorde en bejublad spelning på Oasen i Sandviken (där ni även spelat en gång tidigare). Hur var det egentligen, var det ni som var förband och i sådana fall varför drog alla när ni hade spelat, det var er dom ville se eller? Ohyggligt bra var ni i alla fall.
— Tackar för berömmet! Well, både vi och LACK OF FAITH var ”huvudattraktioner”, så vi var inte förband åt dem. Det var bara det att vi råkade spela först. Så här i efterhand hade det ju kanske varit bättre om vi vänt på spelordningen, men det visste vi ju inte då.

Blir det något turnerande nu då? Festivaler? Hultsfred? Wacken?
— Självklart! Det ligger både i vårt och vårt skivbolags intresse att vi kommer ut och spelar. Jag hoppas på Sweden Rock festival, det vore kul. Men inget är bestämt ännu, vi får ta en sak i taget.

Vem/vilka står för ert låtmaterial?
— L.G. gör i regel alla texter (med ett undantag hittills), och han kommer med de flesta låtidéerna. Jag och L.G. brukar dock utveckla, finputsa och arrangera låtarna tillsammans.

Vad lyssnar du på för musik själv då? Och tala gärna om hur din skivsamling ser ut, och vilket som är tidernas bästa metalalbum.
— Min skivsamling innehåller till stor del KISS-plattor faktiskt… Ca. 100 CD och 150 vinyl ungefär. Utöver det har jag mycket annan äldre hårdrock, en hel del nyare hårdrock, en bunt klassisk musik och ytterligare en bunt jazz. Inte att förglömma är all pop och rock. Kort sagt: jag lyssnar på det allra mesta. Det enda som jag riktigt avskyr är väl dansbands-musiken, samt 90% av det som spelas på radion, och då menar jag RIX, MIX och liknande kanaler.
Tidernas bästa album? KISS Alive ligger nog högt på listan, tillsammans med TWISTED SISTER’s Stay Hungry och WASP’s första album.

En sista fråga innan du får hänge dig åt något annat… När kommer albumet hos våra lokala skivdealers?
— Om allt går som det skall så skall det släppas i februari. Om man redan nu vill veta hur STORYTELLER låter så skall man gå in på våran hemsida och ladda ner ett par av våra gamla demos.

Sådär ja, lite gratisreklam för STORYTELLER hemsidan lyckades Fredrik klura in (adressen hittar ni i slutet på tidningen), men det bjussar vi på och tackar honom för svaren vi fick.