DOM DUMMASTE, Sympati för Djävulen (MNW)

När Dom Dummaste förra året gav ut singeln “Jesu Kristi hundra krig” verkar det som om gruppen samtidigt skapade en gigantisk gordisk knut i mitt sinne. Tyvärr tror jag att det gäller fler än mig och att gruppen därför kommer att få problem med publikresponsen för ‘Sympati för Djävulen’.
Knuten sitter alltså i de bilder av hur gruppen kan låta som “Jesu Kristi” gav upphov till. Dom Dummaste visade där upp en episk, storslagen sida med dramatiska scenarier och stora yviga, men välfunna gester. Inte minst visade den upp en textförfattare och sångare i Lars Cleveman som var precis så teatralisk och driven som svensk musik annars helt saknar.
‘Sympati för Djävulen’ har spelats in under en lång period, men sägs ändå spegla gruppen som den ser ut nu, senhösten 82. I så fall är den rådande upplagan av Dom Dummaste den minst intressanta hittills. Jag tvingas tyvärr säga det med utgångspunkt från hur mycket deras säregna och alltid överraskande framträdanden under det senaste året har lovat.
‘Sympati för Djävulen’ är rock’n’roll, det är där knuten sitter. Det är svårt att göra något eget och nödvändigt av en genre som haft 25 år att mogna. Dom Dummaste som skulle kunnat vara männen att göra det, gör det inte. I “Går min väg” och “Kapten Krok” kommer gruppen närmast. Martin Rössels text och sång smyger in “underifrån” och ljudbilden är stor och stark. Medan “Jag behöver en kick” och titellåten inte alls uppfyller mina krav på Dom Dummaste.
En annan följd av att den traditionella rockidén får dominera är att det som känns mer som “riktiga” Dom Dummaste känns påklistrat och “utanför” här. ‘Sympati för Djävulen’ är givetvis bra, en grupp med sådan enorm inneboende potential gör givetvis en bra LP. Men Dom Dummaste ska kunna producera så mycket mer.
Var finns Lars Clevemans röstresurser, varför utnyttjas dom bara i “Våroffer” (skivans clou)? Hur kunde de övriga släppa igenom Olle Schedins textmässiga plattityder i “Psalm”? Varför är ljudmassan så kompakt? Några frågor som bara fortsättningen av Dom Dummaste kan besvara. ‘Sympati för Djävulen’ väcker frågor, den besvarar betydligt färre.