Den ständigt ökande skivbolagsfloran har i år fått ännu ett tillskott med det Örebrobaserade Fat Records — ett bolag som vill ”via musiken höja folks medvetenhet och ge kreativa musiker chansen att ge ut skivor på egna villkor”.
Och som alla andra alternativa musikprojekt är Fat Records noga med att man har en grundläggande filosofi bakom sin utgivning — i den sexpunktade programförklaringen står det bl a: ”Utvecklande musik kan höja individens medvetenhet och därigenom påverka samhällets utveckling”. Ska 1984 bli året då det våras för de positiva alternativen?
Bakom Fat Records ligger många års slit och släp. Idén föddes av Örebromusikern Sjunne Ferger och den congaspelande studiomusikern Reebop Kwaku Baah, den senare mest känd för sina insatser i Steve Winwoods Traffic.
1979 flyttade Reebop till Sverige, och året därpå var hans och Sjunnes studio igång. Bl a spelade man in jugoslaviska artister, och samtidigt planerade man för sitt eget bolag.
Hela projektet höll på att gå om intet när Reebop avled i en hjärnblödning i januari förra året. 60-talspopsångerskan Birgitta Wallin gick in ekonomiskt, och Didrik Bladh har tagit på sig de administrativa uppgifterna.
— Just nu arbetar vi väldigt hårt, förklarar han. Förutom studion och skivutgivningarna ska vi ta över distributionen också. För tillfället sköter RDC den biten, men i mitten av denna månad kommer vi ta över helt. En gång i månaden ska vi åka ut till de 22 största städerna och se till att våra skivor verkligen kommer ut.
Fat Records har kastat mer än ett öga på den utländska marknaden, väl medvetna om Sveriges ”musikaliska ankdamm”. Just nu bygger de upp ett stort kontaktnät över hela världen — bl a har de skickat ut en folder med en smakprovsflexi. Ett utskick som gick till 34 olika länder av vilka 23 har visat sig positiva.
— Amerikanska Vanguard sade sig vilja ha rätten för hela världen, berättar Didrik. Men på så sätt skulle inte vi få kontroll över våra egna produkter. Än så länge har vi inte hunnit med att leverera mer än till Norge, men både Västtyskland och USA ligger inte långt bort.
Hösten 1983 släpptes första skivan på etiketten, en singel med Örebrobandet LIX som även gav ut sin debut-LP i våras. Fat har även givit ut Sjunne Fergers egen soloprodukt ”Mind Games” som enligt egen utsago består av ”PolyMoodMusic”. Till höstens utgivningar kan också räknas en soloplatta med Tabo Touché från det jugoslaviska rockbandet Boa. Vidare Mr No No som ligger åt det amerikanska disco-hållet och består av gitarristen Glenn Thorsen och sångerskan Maria Folkesson, båda från Örebro.
Det tydligaste tecknet på att Fat Records satsar på internationella framgångar är det faktum att alla deras skivor är på engelska.
Lämna ett svar