Inget vidare glatt namn, inga vidare glada texter och ingen vidare glad musik. Döm då om min förvåning då jag fick tag på en glad och trevlig Mattias Wåhlberg för en liten pratstund.
Bandet med det något kryptiska namnet bildades 1993 och bestod då av fyra killar. För en tid sedan beslutade de sig för att ta in Mattias syster Anna på körsång och fiol. Enligt Mattias ett lyckat grepp:
— Det ger en oerhörd atmosfär att ha både manlig och kvinnlig sång, något vi kommer att jobba med ännu mer i framtiden.
En kort tid hade Sombre View hela fem medlemmar, men två har slutat så nu är gruppens medlemmar Magnus Sanborn, Mattias och Anna.
Namnet Sombre View, som för övrigt kom till genom flera dagars lekande med olika kombinationer av ordet View, är mer än väl talande för vad de håller på med.
— Jag tycker att det passar, eftersom musiken är rätt deppig och vemodig. Även texterna är viktiga. är det en långsam låt så kanske texten bör betyda mer, det blir mer känsloladdat, liksom. Är det en gladare och snabbare låt så kanske texten kan vara mer obekymrad, men de saknar aldrig värde, säger Mattias med ett eftertänksamt tonfall.
Robert Smith i The Cure sade en gång att han bara skriver musik de dagar han inte mår så bra, att han bara känner sig dragen till att göra det då. Något som Mattias har lätt att känna igen sig i.
— Texterna är väl rätt deppiga och så. Jag skulle väldigt gärna skriva fler glada låtar om jag bara kunde, men nu är det inte så.
Sombre View släppte nyligen fyrspårsmaxin “Invocation” och det är meningen att den skall följas upp av en platta.
— Men när den kommer vet man aldrig. Vi tänkte ägna sommaren åt att sammanställa material och bestämma vilka låtar som skall medverka på plattan. Sedan tänkte vi ge oss ut och spela lite i höst, så långt sträcker sig planerna. Fast allt beror ju förstås på hur det blir med inspelningen av skivan.
I väntan på den tänker i all fall jag plocka fram “Invocation” och spisa den under de få timmar av dygnet det är mörkt. Tro mig, det är då Sombre View kommer till sin fulla rätt.